28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriTestosteron eksikliği nedir, belirtileri ve sebepleri nelerdir? Tedavisi

Testosteron eksikliği nedir, belirtileri ve sebepleri nelerdir? Tedavisi

Testosteron, testislerde üretilen erkek cinsiyet hormonudur. Testosteron hormon seviyeleri, normal erkek cinsel gelişimi ve işlevleri için önemlidir. Pekiyi, testosteron eksikliği nedir, belirtileri ve sebepleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

İçerikleri

Testosteron eksikliği, en sık yaşlanan erkeklerde görülen bir durumdur çünkü testosteron üretimi etkilenerek eksikliğine yol açar. Genç erkeklerde testosteron eksikliği, ergenlik ve vücudun dönüşümü sürecinde gerekli olduğu için başka komplikasyonlara neden olabilir.

Testosteron Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bu durumun belirti ve semptomları, değişen yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Testosteron eksikliğinin yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Az gelişmiş erkek cinsel organı
  • Zayıf yüz kılları ve kas gelişimi.
  • Ergenlik sonrası bodur büyüme.

Yetişkinlerde duygudurum dalgalanmaları, düşük cinsel dürtü ve cinsel aktivitelerde zorluk ile kalıcı hale gelir.

  • Kas gücü azalır.
  • Osteoporoz

Testosteron Eksikliği Sebepleri Nelerdir?

Beyin hormonların üretimini düzenlediği için testosteron üretiminin kontrolü testislere ve beyne bağlıdır. Testosteron eksikliğinin en doğal nedeni yaşlılıktır. Bu duruma neden olan diğer nedenler şunlardır:

  • Hipofiz, hipotalamus veya testislerin genetik bozuklukları
  • Madde bağımlılığı
  • Testislerde herhangi bir travma veya hasar

Testosteron Eksikliği Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?

Düşük libido ve sık ruh hali dalgalanmaları durumunda, doktor kan örnekleri alarak testosteron testi isteyebilir. Bu test, okumaları doğrulamak için bir veya iki gün içinde tekrarlanır. Bu durum için tedavi mevcuttur, ancak tam olarak tedavi edilemez ve ilacın periyodik olarak alınmasını gerektirir. Testosteron replasman tedavisi genellikle seviyeleri normale döndürmek için uyarlanır. Eksikliği tedavi etmek için bir testosteron jeli veya enjeksiyonu reçete edilebilir.

Genç yetişkinlerde testosteron tedavisi, eksik ikincil cinsel özellikleri kolayca düzeltebilir. Bununla birlikte, daha yaşlı yetişkinlerde tamamen tatmin edici sonuçlar vermeyebilir.

Testosteron eksikliği, erkeklerde testis büyümesini etkilediği için herhangi bir yetişkin için zorlu bir durumdur.

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeli?

Bir kişi bir takım semptomlar gösterirse, doktor testosteron replasman tedavisi önerebilir.
Düşük testosteron her zaman semptom göstermez ve bazı insanlar bunu yalnızca kan çalışmasıyla yapılan rutin bir fiziksel muayeneden sonra öğrenirler. Bununla birlikte, yukarıda listelenen semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşayan herkes tıbbi yardım almalıdır.

Düşük testosteronu teşhis etmek için, bir doktor genellikle fiziksel bir değerlendirme yapar ve kişinin semptomlarını gözden geçirir. Doktor ayrıca ek işaretler aramak için test isteyebilir.

Örneğin, bir kemik yoğunluğu testi, düşük testosteronun bir sonucu olarak azalmış kemik kütlesini gösterebilir.