Covid-19 virüsü pandemi döneminde rehavete kapılan insanların el tokuşturarak ya da başka bir şekilde temas ederek selamlaştığını ifade eden Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, temas ederek selamlaşma türlerinin bulaşı açısından çok riskli olduğunu söyledi.
Pandemi Sona Ermedi
Covid-19 virüsü salgın sürecinde önlemlere uyulmasının bulaşının yayılma zincirinin kırılması açısından çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yalçın, “Covid-19 virüsünün neden olduğu pandemi süreci sona ermedi. Bundan dolayı alınan önlemlere uyulması koronavirüsten korunmak için çok önemlidir. Kış mevsiminde solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık rastlanmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için bağışıklık sisteminin çok güçlü olması gerekmektedir. Covid-19 virüsü ve üst solunum yolu enfeksiyonu açısından en riskli yerler toplu bulunulan ortamlardır. Bu nedenle bu süreçte bir araya gelmemeye elden geldiğince dikkat etmek gerekiyor. Covid-19 virüsü 8-9 saate kadar vücutta kalabilmektedir. Maskeye, sosyal mesafeye ve hijyene dikkat edilmediği için vaka sayılarında çok ciddi artışlar görülüyor.” ifadelerine yer verdi.
Temaslı Selamlaşma Çok Büyük Risk
En ufak bir ihmal anında dahi Covid-19 virüsünün vücuda enfekte olabileceğinin altını önemle çizen Prof. Dr. Yalçın, “Pandemi sürecinde farklı selamlaşma türleri çok dikkat çekmektedir. Covid-19 virüsü salgın sürecinin en etkili olduğu bir dönemde rehavete kapılan insanlar, ellerini tokuşturarak ya da başka şekilde temas kurarak selamlaşmaktadır. Temas kurularak gerçekleştirilen her türlü selamlaşma gerçekten çok risklidir. Temas kurularak yapılan her türlü selamlaşma ritüelinin önüne geçilmesi gerekiyor. Çünkü bulaşı zinciri her geçen gün daha da yayılıyor.
Eller Vücudun En Kirli Yerlerinden
Vücudumuzun en kirli yerleri arasında ellerimizde yer almaktadır. Örneğin kendimize enfekte olan Covid-19 virüsünü başkasına temas ederek bulaştırabiliyoruz. Bu nedenle her türlü temastan kaçınmada fayda var. Yemekten önce ve sonra, bir yerle temas edildiğinde, alışveriş yapıldığında ve evdeki evcil hayvanlarla temas edildiğinde ellerin yıkanması ihmal edilmemelidir. İnsanlarla ikili ilişkilerde en az 1,5 metre sosyal mesafe kuralı mutlaka uygulanmalıdır. Temas etmeden farklı selamlaşmalar yapılmasında bir sakınca yoktur.
Ayrıca Covid-19 virüsünü bir kez yenmiş olmak, virüsün bir daha enfekte olmayacağı anlamını taşımaz. Bireysel olarak tedbirlere en üst seviyede uyulmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.