2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriMigren Neden Olur? Belirtileri Neler, Nasıl Geçer? Migren Tedavisi

Migren Neden Olur? Belirtileri Neler, Nasıl Geçer? Migren Tedavisi

Dünyanın çözülemeyen kronik sağlık sorunu migren, erkeklere göre kadınlarda üç kat daha fazla görülüyor. Belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile migren..

İçerikleri

Migren nedir? Migren neden olur? Migren belirtileri nelerdir? Migren nasıl geçer? Migren tedavisi nasıldır? Migren ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde..

Migren Nedir?

Migren, hastaların günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyen ve meydana geldiği taktirde günlük aktivitelere devam edilmesini dahi engelleyen yoğun bir baş ağrısı türü olarak bilinir. Genellikle göz çevresi ve şakaklarda başlayarak baş kısmının etrafında hızla yayıldığı görülür. Baş ağrısı ile birlikte hastalarda hem sese hem de ışığa karşı aşırı bir hassasiyet durumu oluşur. Bu nedenle migren sorunu yaşayan hastalar hemen karanlık bir odaya geçmek isteyecektir. Bu şekilde ataklarını hafifletmek mümkün olabilir.

Migren atakları kişiden kişiye göre şiddet etkisinde değişiklik gösterir. Baş ağrısına eşlik etmekte olan diğer belirtiler genellikle mide bulantısı ve kusma ile kokuya karşı hassasiyet olarak bilinir. Aralıklı dönemlerde görülen migren türü episodik migren olarak bilinir. Son üç ay içerisinde ayda 15 günden fazla meydana geldiği takdirde kronik migren olmaktadır. Kronik migrende genellikle kaygı bozukluğu ve uyku sorunları da görülmektedir. Özellikle kronik migren erken bir dönemde tedavi altına alınmalıdır. Toplumda çok fazla bireyde görülen migren hastalığı için tıp dünyasında birçok gelişme kaydedilmiştir. Bununla birlikte bitkisel mucizelerden de faydalanmak mümkün olacaktır.

Migren Neden Olur?

Migren hastalığı için kesin bir neden söylemek mümkün değildir. Migren hastaları için özellikle nedenleri açısından birçok araştırma yapılmıştır. Beyin üzerinde serotonin hormonunun azalması gibi benzer etkenler sonucunda migrenin tetiklendiği sonucuna varılmıştır. Çok fazla parlak ışık ve yoğun hava değişimi içerisinde kalmak, çok yüksek sese maruz kalmak ve kötü kokular migreni tetikler. Aynı şekilde alkol ve sigara tüketimi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve çok yüksek sıcaklık altında kalmak da migren nedenleri arasında sayılabilir.

Bu etkenler tek başına migren rahatsızlığının meydana gelmesi için yeterli olmayacaktır. Genetik faktörler de migren nedenleri arasında yer almaktadır. Annesiyle babası migren olan çocuklarda görülme olasılığı diğer bireylere göre çok daha yüksektir. Aynı şekilde kadınlarda migren görülme olasılığı erkeklere oranla daha fazladır.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Yoğun seviyede uzun süreli baş ağrıları migrenin en önemli belirtisi olarak kabul edilir. Şiddetli baş ağrıları ile birlikte hastalar günlük yaşamına devam edemeyecek hale gelir. Işık ve sese karşı aşırı bir hassasiyet durumu meydana gelmektedir. Bu belirtilerle birlikte mide bulantısı ve kusmalar da görülmektedir. Migren sonucu meydana gelen baş ağrısı yalnızca baş kısmı ile sınırlı kalmaz. İlerledikçe kulaklar ve ense etrafında da ağrı artışı yaşanmaktadır.

Hastalar birçok dış etkene karşı aşırı olarak duyarlı hale gelmekle birlikte depresif ve durgun bir hal alırlar. Sürekli olarak bir şeyler yeme isteği ve uyku hali meydana gelir. Kimi migren belirtileri arasında ishal ve karında şişlik hissi de görülmektedir. Migren belirtilerinin şiddeti hem hastadan hastaya hem de migren türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Migren Nasıl Geçer?

Migren belirtileri taşıyan ve bu hastalıktan şüphelenen her birey öncelikle geç kalmadan doktor kontrolüne gitmelidir. Migren tedavisi için öncelikle hastalar klinik bir tanı koyma sürecine girecektir. Özellikle beyin üzerinde sonuçlar verecek bazı testler yapılabilir. Beyin tomografisi ile birlikte migren ataklarına neden olan etkenlerin giderilmesi için tedavi başlatılır. Genellikle migrenden koruyucu bir tedavi uygulanmaktadır. Migrene neden olan uykusuzluk ve hormon eksikliği gibi sorunların giderilmesi için doktorların önerilerine uyulması gerekir.

Kronik migren hastalığı için yalnızca doktor onayı ile verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu şekilde hastalar ağrısız bir yaşam sürdürmekle birlikte migren ataklarının da önüne geçebilir. Günümüzde migren tedavisi için bitkisel yöntemler de önerilmektedir. Doğal, pratik ve ekonomik olması açısından bitkisel migren tedavisi çok tercih edilmektedir. Bu konuda Saraçoğlu migren tedavisi de faydalı sonuçlar vermektedir.

Saraçoğlu Migren Tedavisi

Türkiye’nin önemli bir kısmında migren rahatsızlığı yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle İbrahim Saraçoğlu bitkisel tedavi çalışmalarında migren rahatsızlığına da yer vermiştir. Migren rahatsızlığından arınmak için bazı bitkisel malzemelerden fayda sağlamak mümkündür. Özellikle migrenin sebep olduğu ağrılardan kurtulmak için biberiye ile hazırlanan kürler çok fayda sağlamaktadır. Bir su bardağı su kaynatıldıktan sonra biberiyeden bir kaşık eklenir ve kısık ateşte demlenmeye bırakılır.

10 dakikalık 1 demlenme sonucunda günde iki kez içilmektedir. Etkisini tam gösterebilmesi için biberiye taze olmalıdır. Bu kür 21 gün uygulandıktan sonra gerçek etkisini gösterecekti. Aslanpençesi kürü de çok fayda sağlamaktadır. Aynı yöntemlerle hazırlanan aslanpençesi çayı günde 1-2 kez tüketilebilir. Aynı şekilde 20 günlük bir süreden sonra tam etkisini gösterecektir.

Migren Rahatsızlığı İçin Kür