Nikotin bağımlığı ve depresyon, obezite ve kalp krizi riski, hatta ellerimizdeki nasırlar için bile antik DNA’larımıza kadar geri gidildi. Neandertallerdan ve erken insan dönemindeki kuzenleri Denisovanlardan DNA’lar, Avrupa’daki insanların %1-6′sı, Asya’da ise bunun çok daha fazlasını taşımak kaydıyla insanlara miras kaldı.
Doğu Asyadaki insanlarda ise Avrupalılardan daha fazla bir oranda, %15-30 oranında tarih öncesi çağda yaşayan erken insanların DNA’larını taşıyorlar.
DailyMail’de yer alan habere göre, Araştırmacılar ilk olarak 2010 yılında insanların içinde gizlenmiş bu arkaik insan genlerini tespit ettiler, fonksiyonları ise günümüzde çözülmeye devam ediyor.
Vanderbilt Üniversitesinden Dr. John Capra:“Araştırmalardan en çarpıcısı, 50.000 yıl önce yaşayan Neandertallerle atalarımızın çiftleşerek melezleşmesinin günümüzdeki yaşayan insanlara kalıntılarını bırakmasıdır.” diyor
BİR ZAMANLAR AVANTAJDI, ŞİMDİ İSE RİSK
Dr. Capra, 28.000 insanın sağlık verilerinden elde ettiği bilgilerle genlerini karşılaştırıp antik DNA’ların izini araştırdı. Neandertallerden bugüne bugüne nesilden nesile aktarılmış genleri ayrıştırdığında, nikotin bağımlılığı, obezite risklerini taşıyan bir dizi güçlü bağlantının olduğunu keşfetti. En önemli bulgularından biri de Neandertal DNA’nın olağanüstü hızlı bir şekilde kanı pıhtılaştırmasına sebep olması oldu.
On binlerce yıl önce, yaralardan kaynaklı hızlı kan kaybının önlenmesi, enfeksiyonlardan kaçınmak için hızlı kan pıhtılaştırması onlara evrimsel bir avantaj sağlamış gözüküyor. Günümüzde ise gereğinden fazla yapışkan kanın fazlalaşması, kalp krizi ve felç olasılığını arttırıyor.
BİR ÇOK HASTALIĞIN KÖKENİNİ TAŞIYOR
Neandertal DNA’sı ek olarak depresyonla da ilişkilendiriliyor. Hatta idrar tutamama ve mesane enfeksiyonlarının da nedeni yine antik DNA’lardan kaynaklandığı belirtiliyor.
Science dergisinde yayımlanan Dr.Capra’nın analizi, modern rahatsızlıkların kökleri hakkında çok fazla bilgi ve tedavi yöntemi geliştirme yolu açacak.
Çığır açan çalışmada Neandertal kökenli olduğuna dair güçlü kanıtlara ulaştıkları aktinik keratoz adı verilen cilt hastalığı, bağımlılık, beslenme bozukluğu, depresyon, idrar sistemleri bozuklukları, Hiperkoagülasyon adı verilen aşırı kan pıhtılaşması hastalıkları listeleniyor.
50.000 yıl önce modern insanın Afrika’yı terkettiği ve Avrupa ve Asya’daki Neandertallerle melezleştiği düşünülüyor. 30 bin yıl önce Neandertallerin soyunun yeni gelenlerin üstün zekası nedeniyle tükendiği biliniyor. Daha önce Max Plack Enstitüsü’nden bilim insanları, Neandertallerden miras kalan üç genetik varyasyonun günümüz insanın alerjilerinde anahtar görev üstlendiklerini bulmuştu.