11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkLaktoz intoleransı nedir, nasıl anlaşılır, belirtileri neler? Tedavisi ve tüketilebilen besinler

Laktoz intoleransı nedir, nasıl anlaşılır, belirtileri neler? Tedavisi ve tüketilebilen besinler

İçerikleri

Çoğu kişi laktoz intoleransı sorunu ile karşılaşana kadar laktoz nedir bunun cevabını bile bilmezler. Eğer siz de bilmiyorsanız: Laktoz, sütte bulunan şeker. Laktoz, iki küçük şeker molekülünden, glikozdan ve galaktozdan oluşan büyük bir şeker molekülüdür. Laktozun bağırsaktan ve vücuda emilmesi için, önce glikoz ve galaktoza bölünmesi gerekir. İnce bağırsakları kaplayan hücreler daha sonra glukoz ve galaktozu emer. Glikoz ve galaktoza laktoz ayıran enzime laktaz denir ve ince bağırsağı kaplayan hücrelerin yüzeyinde bulunur.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, vücudun, çoğunlukla süt ve süt ürünlerinde bulunan bir tür şeker olan laktozu sindiremediği sık görülen bir sindirim sorunudur. Laktoz intoleransı belirtileri genellikle laktoz içeren yiyecek veya içecek tüketen birkaç saat içinde gelişir.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
  • Gaz
  • İshal
  • Şişkin bir mide
  • Mide krampları ve ağrıları
  • Karın gurultusu
  • Hasta hissetmek

Belirtilerinizin ciddiyeti ve ortaya çıktıklarında tükettiğiniz laktoz miktarına bağlıdır. Bazı insanlar herhangi bir semptomu tetiklemeden küçük bir bardak süt içebilir, bazıları ise çaylarında veya kahvelerinde süt içemeyebilir.

Laktoz İntoleransına Ne Sebep Olur?

Vücut, laktaz denilen bir madde kullanarak laktozu sindirir. Bu laktozu, glikoz ve galaktoz adı verilen iki şekere bölerek kan dolaşımına kolayca emilebilir. Laktoz intoleransı olan insanlar yeterli laktaz üretmezler, bu yüzden bakterilerin fermente ettiği sindirim sisteminde laktoz kalır. Bu, laktoz intoleransı ile ilişkili semptomlara neden olan çeşitli gazların üretimine yol açar. Vücudun yeterince laktaz üretmemesinin altında yatan nedene bağlı olarak, laktoz intoleransı geçici veya kalıcı olabilir. Yetişkinlerde gelişen çoğu vaka kalıtsaldır ve yaşam boyu olma eğilimindedir, ancak küçük çocuklarda görülen vakalar genellikle sindirim sistemindeki bir enfeksiyondan kaynaklanır ve sadece birkaç hafta sürebilir.

Laktoz İntoleransı Alerji Midir?

Laktoz intoleransı, süt veya süt alerjisi ile aynı değildir. Besin alerjileri, bağışıklık sisteminizin belirli bir yiyeceğe tepki göstermesinden kaynaklanır. Bu, döküntü, hırıltı ve kaşıntı gibi semptomlara neden olur.

Bir şeye alerjiniz varsa, küçük bir parçacık bile bir reaksiyonu tetiklemek için yeterli olabilirken, laktoz intoleransı olan çoğu kişi, herhangi bir problem yaşamadan küçük miktarlarda laktoz tüketebilir, ancak bu yine de kişiden kişiye değişebilir.

Laktoz İntoleransı Tedavisi ve Tüketilebilen Besinler

Laktoz intoleransı bitkisel tedavisi veya herhangi bir tedavi yoktur,  ancak laktoz içeren yiyecek ve içecekleri azaltmak genellikle semptomları kontrol etmeye yardımcı olur.

Laktoz içermeyen ürünler:

Laktoz içermeyen inek sütü, soya sütü, yoğurt ve biraz peynir, pirinç, yulaf, badem, fındık, hindistan cevizi, quinoa ve patates sütü

Doktorunuz ayrıca kalsiyum ve D vitamini takviyesi önerebilir. Ayrıca laktozlu ürünleri tüketememekten dolayı protein ihtiyacını aşağıdaki besinlerden de sağlayabilirsiniz. Süt ürünlerini azaltmak, yeterli kalsiyum alamayacağınız anlamına da gelmez.  Bu ürünleri tüketebilirsiniz:

  • Brokoli
  • Ekmek ve meyve suyu gibi kalsiyumla güçlendirilmiş ürünler
  • Somon konserveleri
  • Soya sütü ve pirinç sütü gibi süt ikameleri
  • Portakal
  • Barbunya
  • Ispanak
Ne Yapabilirsiniz?

Süt, dondurma, yoğurt ve süzme peynir de dahil olmak üzere farklı sütlü yiyeceklerin günlük porsiyonlarını, ne zaman yanınızda ve ne ile birlikte yediklerinizi takip edin. Ayrıca doktorunuza, hangi süt gıdalarının, hangi miktarlarda, size belirtiler göstermesi gerektiğini bilmesini sağlayın. Bu bilgiler doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olabilir. En çok merak edilen konulardan bir tanesi de laktoz intoleransı kabızlık yapar mı? Ancak bu sorunun cevabı hem evet hem hayırdır. Çünkü laktoz intoleransı olan kişilerin bağırsakları dengesiz çalışır. Ya ishal ya da kabız olma ihtimalleri çok yüksektir.

Laktoz intoleransı olabileceğini düşünüyorsanız, semptomlarınızın azaldığını görmek için diyetinizden süt ürünlerini kesmeyi deneyin. Süt ürünlerinizin olmadığı günlerde belirtileriniz iyileşirse doktorunuza bildirin.

Laktoz inteloransı; içerisinde laktoz olan besinleri tükettikten bir süre sonra bir takım belirtiler göstererek insan yaşamını olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Laktoz’a hassasiyeti olan kişiler laktoz intoleransı bitkisel tedavisi var mı,  laktoz intoleransı kabızlık yapar mı, laktoz nedir gibi sorular soruyorlar.