Malatya’da Covid-19 belirtileri arasında yer alan halsizlik, yüksek ateş, baş dönmesi ve nefes darlığı şikayetleriyle ailesi tarafından hastaneye götürülen 14 yaşındaki liseli genç Yunus Emre Gözen’e lösemi tanısı kondu. Liseli genç bugünlerde sağlığına yeniden kavuşmak ve eski günlerine kavuşabilmek için büyük bir mücadele veriyor.
Şikayetler 3 Ay Önce Başladı
Bundan 3 ay evvel 14 yaşındaki liseli genç Yunus Emre Gözen’de halsizlik, yüksek ateş, baş dönmesi ve nefes darlığı şikayetleri görüldü. Ailesi tarafından Covid-19 şüphesiyle hastaneye kaldırılan Yunus Emre’nin durumu gittikçe ağırlaşınca ailesi, Yunus Emre’yi Malatya’da bulunan özel bir hastaneye götürdü. Burada Yunus Emre Gözen’e yapılan Covid*-19 testinin negatif çıkması üzerine yapılan ayrıntılı tetkikler sonrası liseli gence lösemi yani kan kanseri tanısı kondu.
Bu tanıdan sonra İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkezi’ne sevki yapılan Yunus Emre’nin tedavisine burada devam edildi. Yüksek risk grubunda olduğu değerlendirilen Yunus Emre’ye acil kemik iliği nakli gerektiği için liseli gencin yakınlarında uygun kemik iliği taraması yapıldı. Ancak bu taramalardan bir sonuç alınamayınca yurt içi ve yurt dışında tarama çalışmalarına başlandı. Gencin ailesi tarafından sosyal medyada başlatılan kemik iliği nakli kampanyasında ise 50 bin gönüllü bağışçı arasında uygun kemik iliği bulunamadı.
Hayatının belki de en zor günlerini yaşasa da moralini yüksek tutan liseli genç, lösemi hastalarına umut olmak adına bağışta bulunması için herkese çağrı yaptı.
Yenilmeyecek Bir Hastalık Değil
Covid-19 belirtileri gösterdiği için başvurduğu hastanede kendisine lösemi tanısı konmasına çok şaşırdığını ve üzüldüğünü ifade eden Yunus Emre, “Başlangıçtaki şikayetlerim Covid-19’a işaret ettiği için çok korkmuştuk. Ancak lösemi yani kan kanseri tanısı konunca ‘keşke Covid-19 virüsü enfekte olsaydı, 10 günde atlatırdın, bu uzun bir süreç’ ifadelerini kullandılar. İlk dönemlerde pek sıkıntı yaşamadık. Çünkü kanser, insanların gözünde büyük bir hastalık olsa da hiçbir zaman bir başkasına bulaşma riski olmadı. Doktor ve hemşireler yanımızda. Her türlü imkana sahibiz. Yaşanan sıkıntılar bir şekilde aşılıyor. Kanser de olsa yenilmeyecek bir hastalık değil.” dedi.
Motivasyonum Yüksek
Hastalık sürecinde sıkıntılarla karşılaştığını ancak moralini ve motivasyonunu yüksek tutmak için elinden geleni yaptığını ifade eden Yunus Emre, “Bu hastalıkta moral ve motivasyonda tedavi kadar önemlidir. Moral ve motivasyon yüksek olursa ve insanlar bizleri normal görürse, bu bizlere ilaçtan daha iyi gelecektir. Hastanede tedavi gördüğümüz serviste bir aile gibiyiz. Kanser tanısı konanların morallerini yüksek tutması ve kendilerini koruması gerekiyor. Son seçenek ilik nakli de olsa gelişen tıp sayesinde o da zor değil. Sıkıntılarla karşılaşsak da doktorlarımız bir çözüm üretiyor. Bağışta bulunmak isteyen olursa Kızılay’a müracaat edebilir. Sadece ben değil, ilik bekleyen çok hastamız var. Bu hastalığın kesin tedavisi ilik naklidir. Bir kan vererek lösemi hastalarına umut olmak isteyenler bağış yapsınlar.” ifadelerine yer verdi.
Taramalar Dünya Genelinde Sürüyor
14 yaşındaki Yunus Emre’nin tedavi sürecinin şu anda iyi gittiğini ifade eden Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Arzu Akyay, “Yunus Emre yüksek risk grubunda değerlendirilen bir hastamızdır. Bu nedenle de acil kemik iliği nakline gereksinim var. Kemik iliği bulunması için yurt içinde ve yurt dışında başlatılan taramalar sürüyor. Ailede ve ülkemizde bugüne kadar yapılan taramalarda uygun kemik iliği bulunamadı. Ailenin sosyal medyada başlattığı kampanya dahilinde 50 bin civarında gönüllü verici bulundu. Verici sayımızın artması hem Yunus Emre için, hem de kemik iliği nakli bekleyen diğer hastalarımız için büyük bir umut olur. Buradan gönüllü donör olmak için herkese çağrıda bulunuyorum. Hastalarımız moral ve motivasyonlarını yüksek tutsunlar. Tedavi sürecinde moral ve motivasyonda çok önemlidir.” şeklinde konuştu.