1- Öğün Atlama
Birçok kişi ne yazık ki bu hataya düşebilmektedir. Sabah kahvaltısını yapmamak veya akşam yemeğini yememek gibi öğün atlamalarını yapmış ya da yapmaya devam ediyor olabilirsiniz. Ne kadar az yersem o kadar zayıflarım düşüncesi çok yanlış bir düşüncedir. Öncelikle şunu unutmamalısınız ki öğün atlamak metabolizma yavaşlamasına sebep olmaktadır. Hatta metabolizma yavaşlamasına katkısı yüzde 60 olarak belirtilmektedir. Sizler öğün atlamadan hatta öğün arttırarak sık ama az yiyerek kalori yakabilir sağlıklı olarak kilo verebilirsiniz. Bu şekilde en önemli diyet hatalarından birinin önüne geçebilirsiniz.
2- Karbonhidratı Tamamen Kesmek
Son zamanlarda medyada ve sosyal medya platformlarında ekmeği kesmenin daha sağlıklı olduğu düşüncesi hakimdir. Aslında listemizde ilk sırada yer alması gereken bir durumdur. Ekmeği kesmenin sağlıksız bir düşünce olduğunu düşünen bireylerin fazla olması sebebi ile 2. sırada yer vermeyi daha doğru bulduk. Sevgili dostlar öncelikle şunu unutmamalısınız. Karbonhidratı tamamen kesmek kas yıkımına yol açmaktadır. Ekmeğin yanında makarna ve pilav gibi karbonhidrat depolarını birden kesmek sağlık açısından sizi etkileyebilmektedir. Bunları hayatınızdan çıkarmak kilo kaybına sebep olur mu? Evet ancak bu kilo kaybı ne derece doğru ve ne derece sağlıklı olur bunu düşünmeniz gerekir. Kimileri karbonhidratı kesip protein arttırarak da sağlıklı şekilde kilo verebilirim diye düşünebilir. Ne yazık ki bu durumda da sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz mümkün olmayacaktır. Vücutta kesilen karbonhidrat sonucu metabolizma karbonhidrat ihtiyacını kaslardan almaya başlar. Bunun sonucunda çok yoğun bir kas yıkımı meydana gelir. Ayrıca bu kas yıkımı sonucu vücuttan dışarıya yoğun bir şekilde de su atılır. İnsanlar kilo verdiğini düşünür ancak kayıp olan kas ve sudur. Bu konuya çok dikkat etmelisiniz. Çok fazla tüketim doğru olmasa da bunun dengesini ayarlamak tamamen sizin elinizdedir.
3- Ödem Düşüncesi İle Suyu Azaltmak
Fazla su tüketiminin ödem yaptığı düşüncesi toplumumuzda mevcuttur. Ancak bu tamamen yanlış bir bilgidir. Herşeyin fazlasının zarar olduğu gibi suyun da fazlası bir takım sorunlara yol açabilir. Ancak vücudun ihtiyacı kadar olan suyu tüketmenin ödem oluşmasını engellediğini unutmayınız. Vücudun sindirim sistemi için olmazsa olmaz olan suyun yeterli miktarda tüketilmemesi durumunda metabolizma yavaşlar ve sindirim sistemi olumsuz etkilenir. Su yerine çay ve kahve tüketiminin artması asıl ödeme sebep olan etmenlerdir.
4- Meyve Tüketmemek
Şekerli olduğu düşüncesi ile diyet yapanlar genel olarak meyve tüketimini kesmektedirler. Bu durumda haklı oldukları konu meyvelerin içinde fazlaca şeker bulunmasıdır. Burada kontrollü davranırsanız meyve tüketmenizde bir sakınca yoktur. Porsiyonlarınızı dengeli ayarladığınız taktirde meyvelerdeki şeker oranı sizi etkilemeyecektir. Meyveler içerdiği antioksidan bakımından zengin olması sebebi ile metabolizmayı hızlandırıcı bir etki oluşturacaktır. Bu durum kalori yakmanızı kolaylaştıracağı gibi bağışıklığınızın da kuvvetlenmesine neden olacaktır. Ara öğünden hemen sonra tüketilen meyveler kilo vermeniz konusunda sizi etkilemeyecektir.
5- Hayvansal Proteini Kesip Sebzelere Yönelmek
Vücudun ihtiyacı kadar tüketilmeyen hayvansal proteinleri bırakmanın vücuda bir takım zararları vardır. Bu durum insülin hormonunun yeterince üretilmemesine veya çalışmamasına neden olabilmektedir. Hayvansal gıdalardan alınan protein yerine bitkisel gıdalardan alınan protein kesinlikle eş değer değildir. Bitkisel proteinler yeteri kadar vücuda etki edememektedir. Sebze ve meyvelerin tüketilmesi doğru bir davranış olsa da hayvansal proteinlerin tüketilmesine de önem verilmelidir.
6- Limonu Aşırı Tüketmek
Kimi bireyler fazla kalori yaktığı ve hızlı kilo verdirdiği düşüncesi ile limon tüketiminde aşırıya kaçmaktadırlar. Tek başına bir besinin kalori yakma ve kilo vermeye yardımcı olmadığını unutmamalısınız. Limonun da tek başına yağ yakıcı özelliği olmadığından bu durumda aşırıya kaçmanıza gerek yoktur. Limonun fazla tüketilmesi çeşitli mide sorunlarına neden olabilmektedir.
7- Yemeklerde Yağ Kullanmamak
Hücre zarımız ve hormonlarımızın büyük çoğunluğu yağlardan meydana gelmektedir. Vücut fonksiyonlarımızın yeterince çalışabilmesi için yağın önemi büyüktür. Ancak burada dikkat etmeniz gereken husus kaliteli ve ölçülü yağ kullanımıdır. Bu dengeyi sağlayabilirseniz diyetinize büyük katkı vermiş olursunuz. Sağlık açısından son derece önemli olan yağın kullanımı konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir. Birden kesmeniz ve hiç kullanmamanız sağlıksız bir kilo verme şeklidir.
8- Light Ürünleri Kalorisiz Diyerek Çok Tüketmek
Kalori tüm besinlerde olduğu gibi Light ürünlerde de bulunmaktadır. Light ürünlerin kalori kıyaslaması diğer ürünlere göre daha düşük olsa da fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Burada oluşan dikkatsizlik sebebi ile fazla tüketilen Light ürünler kilo almanıza sebep olabilir.
9-Sosyal Medyada Ünlülerin Diyetlerini Uygulamak
Bu diyetler genel olarak kişilere göre hazırlanmış diyetlerdir. Her insanda aynı etkiyi verebilecek diyetler olamayabilir. Bu durum da sizde etkili olmadığı zaman karamsarlığa sürüklenme olasılığınız yüksektir. Kısaca söylemek gerekirse bir başkası adına ve yaşam tarzına göre hazırlanmış diyet sizde başarı getirmeyebilir. Böyle bir yol planı çizmek yerine uzman diyetisyenlerden yardım alabilirsiniz. Hem kendi sosyal yaşantınız hemde ekonomik durumunuza göre plan oluşturabilirsiniz.
10- Sürekli Tartılmak
Güncel olarak sürekli tartılmak moral ve motivasyon bakımından sizi sıkıntıya düşürebilir. Günlük olarak tartıya çıktıkça değişim göremeyebilir bu da sizin diyetten kopmanıza neden olabilir. Aslında günlük olarak küçük değişimler olur fakat bu değişimler sizi tatmin etmez. Bu sebeple tartıyı bir yere kaldırın ve haftalık-aylık şekilde farkları kıyaslayın. Bu sayede değişikliğin farkını hissedebilirsiniz.