Hapşırık tutulursa ne olur? hapşırırken tutmak, hapşırmayı tutmaya çalışmak gibi meseleler ciddi sorunlara yol açabilir. Hapşırma sırasında burun ve ağzı kapatmaya çalışmak yani engellemek büyük bir risk faktörü oluşturuyor. Bu tarz durumlar kişiyi ölüme kadar götüren sonuçlar doğurabiliyor.
Hapşırığı Tutarsan Ne Olur?
Hapşırığı tutmanın sonuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Akciğer yırtılmasına neden olabilir
Uzmanların belirttiklerine göre hapşırık tutması sonucunda ölümcül sonuçlar ortaya çıkıyor. Vücuttaki basınç aşırı derecede yükseldiği için ilk etapta bayılmalar yaşanabilir. Hapşırma sırasında eğer ağız kapatılırsa basınç dışarı çıkamayacağı için akciğerde yırtılmalar meydana gelebilir. O yüzden mutlaka hapşırık sırasında nefes tutulmamalı ve ağız kapatılmamalıdır.
Beyin ödemine yol açabilir
Yine hapşırık sırasında ağız kapatılıp, nefes tutulursa basınç beyine de sıçrar. Damarlardan gelen oksijen direk beyine ulaşır ve beyini patlatabilir. Ayrıca beyin ödemlerine yol açabilir ve felç olma riski artar.
Beyin ölümü gerçekleşebilir
Bazı vakalarda hapşırık tutması sonucu beyin ölümleri gerçekleşebiliyor. Bu tabi beyin ölümünün başlaması ilk öncesinde beyin kanaması ile geliyor. Hapşırık kesildiği an beyin hasarı oluşabilir ve beyin kanaması meydana gelir. Yaşanacak beyin kanaması durumunda ise kişi %40 oranında beyin ölümü yaşar ve hayatını kaybedebilir.
Göz damarlarını çatlatabilir
Çok sık görülen durumlardan biri de göz damarlarının çatlaması diğer deyimiyle göz damarlarının patlaması. Bu durum da istenmeyen olaylardan biridir. Kişi büyük ihtimal kör olacaktır.
Kulak zarının yırtılmasına neden olabilir
Hapşırma ile gelen yüksek basınç ağızdan dışarıya atılamadığı için kulaklara vurabilir. Bu da kulak zarlarının yırtılması anlamıdır. Kişi duyu organlarını yitirir.
Kalp damarlarının patlamasına yol açabilir
Hapşırık basıncının diğer etkileyebildiği organ kalptir. Kalp damarları patlayarak kalbin ölümü gerçekleşir. Bunun sonucunda ise kişi dönüşü olmayan yola girer ve hayatını kaybeder.
Hapşırık sırasında mutlaka kendinizi serbest bırakmalısınız. Ağız, burun kapatılmamalı gerekirse ele bir mendil alarak onun üstüne hapşırmalısınız. Sık sık hapşırık tekrar ediyorsa viral enfeksiyon geçiriyor veya alerjik bir reaksiyon yaşıyor olabilirsiniz. Bunun içinde bir doktora görünmenizde yarar vardır. Grip ve nezle vakalarında sık sık hapşıracağınızı da unutmayın. O nedenle toplum içinde veya kapalı ortamlarda diğer kişilerinde sağlığını düşünerek hapşırma sırasında mutlaka mendil kullanın.