Lipid düzeyi bozukluğu olarak da bilinen kolesterol birçok hastalığa yol açan ciddi bir durumdur. Bir yağın parçası olan kolesterol karaciğerde üretilerek vücuda dağıtılmaktadır. Fazla kolesterol ya da zararlı olan kolesterol yeniden karaciğere taşınmaktadır. Bu durumda ortaya çıkan kötü kolesterol artmaya başlamaktadır. Başka hastalıklarla boğuşmamak için kolesterol değerinin düşürülmesi ve gerekli tedavinin görülmesi gerekmektedir.
Kolesterol Neden Yükselir?
Kalbe giden damarlarda birikme yapan kolesterol kalp krizi ile beraber çeşitli kalp – damar hastalıklarına yol açmaktadır. Özellikle hayvansal yağ tüketen kişilerde kötü kolesterol hızlı bir şekilde yükselmektedir. Bu nedenle hayvansal yağlar yerine daha sağlıklı yağlar tercih edilmelidir.
Yüksek kolesterolün temel nedenlerinden biri de genetik yani ailesel faktörlerdir. Anne – baba 50 yaş altında kalp krizi geçirmiş ise çocukların da kalp krizine yakalanma riski yüksektir. Bunun için önceden tedbir alınarak kolesterol değerinin normal seviyelere düşmesi sağlanmalıdır.
Kötü kolesterol işlenmiş etlerin tüketimi ile de yükselmektedir. Salam, sosis, sucuk, pastırma benzeri işlenmiş olan etler fazla tüketildiği zaman kötü kolesterol değerleri yükselmektedir. Bunun önüne geçmek için bu tür besinlerin tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Yüksek kolesterol durumlarında göğüste ağrı ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber bulantı, karın ağrısı, nefes darlığı, sessizken sesini duyabilme gibi belirtiler de görülmektedir. Kolesterol ile beraber gelen hastalıklardan da korunmak için sağlıklı ve düzenli beslenmeye kesinlikle dikkat edilmelidir.
Kolesterol Nasıl Düşer, Kolesterolü Düşüren Yiyecekler Nelerdir?
LDL denilen kötü kolesterol değerlerinin yükselmesi ciddi sorunlara neden olmaktadır. Yaşam tarzını değiştiren ve sağlıklı beslenme ile beraber spora da yönelen kişilerde kötü kolesterol değerleri düşerken iyi kolesterol değerleri yükselmektedir.
Kolesterolün düşmesini sağlamak için lifli gıdalar tüketilmesi önerilmektedir. Hastalıklardan koruyan ve sağlığı destekleyen lif takviyesi ile hedeflenen değerlere ulaşılmaktadır. Lifli gıdalar ile beraber meyveler, sebzeler, kuru baklagiller ve tam tahıllı besinler de tüketilmelidir. Kolesterolün düşmesine yardımcı olan yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:
Baklagiller
Çözünür lifler açısından son derece ideal olan baklagiller hızlı kilo vermeyi sağlayarak kolesterol değerini düşürmektedir. Özellikle de kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı savaşmayı sağlayan baklagiller potasyum, demir ve magnezyum açısından zengindir. Kalp hastalıklarından koruyan baklagillerin besin değerleri yüksektir. Bu da kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesinin önüne geçmektedir.
Brüksel Lahanası
Lif içeren önemli besinlerden biridir. Bir porsiyonda 4 gram kadar lif bulunmaktadır. Doğru yöntemler ile pişirildiği zaman tadı ve vitamini son derece yüksek olan bu besinin içerisinde C vitamini, K vitamini ve Omega – 3 bulunmaktadır. Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olan bu besinden yemeklerin yanında 1 kâse kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Yulaf
Tok tutma özelliği ile dikkat çeken yulaf kolesterol seviyesinin düşürülmesi için tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Yüksek oranda aminoasit içeren yulaf kan şekerini de kontrol altına almaktadır. Düzenli olarak tüketildiği zaman kötü kolesterolün yükselmesini önler.
Portakal
Yine lif açısından zengin olan portakal C vitamini içeren önemli meyvelerin başında gelmektedir. Elma ve armut ile beraber düzenli olarak portakal tüketerek kötü kolesterolünüzün dengesini sağlamış olursunuz.
Sarımsak
Doğal antibiyotik olarak değerlendirilen sarımsak sayesinde kötü kolesterol seviyesi düzene girmektedir. LDL kolesterol seviyelerinin düşmesini sağlayan sarımsak iyi kolesterolün de yükselmesinde etkin rol oynamaktadır.
Fındık
Kolesterolün düşmesini sağlayan fındık özellikle E vitamini açısından oldukça zengindir. Günde bir avuç kadar fındık tüketerek kolesterol seviyenizi normal değerlere döndürebilirsiniz.
Zeytinyağı
Diğer yağlara oranla aha az işlenen zeytinyağı oldukça sağlıklıdır. Yüksek kaloriye sahip olan zeytinyağını kilo vermek isteyen kişiler ölçülü olarak kullanmalıdır. Zeytinyağı normal ölçülerde düzenli olarak tüketildiği zaman kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
Badem
İyi kolesterolü yükselten badem kötü kolesterolün de düşmesini sağlamaktadır. Doymamış yağlar açısından zengin olan bademi ara öğünlerinizde bir avuç olarak tüketebilirsiniz.
Domates
Yapılan araştırmalar birkaç hafta domates tüketildiği zaman kötü kolesterolün yüzde 10 oranında düştüğünü göstermiştir. Damarları tıkayan yağın parçalanmasını sağlayan likopen domates içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu da kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Domatesi günde 25 mg kadar tüketmeniz önerilmektedir.
Evde Kötü Kolesterolü Düşürmek İçin Neler Yapılabilir?
Önlem alınmadığı takdirde ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkaran kolesterol mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Birçok kişi önemsemese de tüketilen besinler kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır. Evinizde kötü kolesterolün düşmesini sağlayacak yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Daha çok vitamin tüketilmeli: B, E ve C vitaminleri atardamarların temizlenmesini sağlamaktadır. Bu sayede kolesterol birikiminin de önüne geçmektedir. Bu nedenle vitamin açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketerek kötü kolesterol seviyelerinizin düşmesini sağlayabilirsiniz.
Yumurta tüketimi kısıtlanmalı: Bir tane yumurtada ortalama 275 mg kolesterol bulunmaktadır. Bu nedenle yumurta tüketimini abartmadan normal oranlarda tüketmek kolesterol riskini azaltacaktır.
Kötü alışkanlıklar bırakılmalı: Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bu tür alışkanlıkların bırakılması gerekmektedir.
Çiğ sarımsak tüketilmeli: Her evde mutlaka bulunan sarımsak kötü kolesterol içim şifa kaynağıdır. Kötü kolesterolü düşürebilmek için aç karına bir diş sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Patlıcan suyu – keten tohumu yağı kürü: Evde uygulayacağınız bu kür ile hem patlıcanın hem de keten tohumunun etkilerinden faydalanacaksınız. 2 yemek kaşığı kadar keten tohumu yağını dilimlediğiniz patlıcan üzerine dökün. Patlıcanları tencereye alın ve üzerine kaynar su ekleyerek 20 dakika kadar ağır ateşte pişmesini sağlayın. Karışım dinlendikten sonra içerisine biraz limon sıkın ve kahvaltılardan önce tüketin.