Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriDisfaji (Yutma Güçlüğü) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Genellikle sinir veya kas problemlerinden kaynaklanan yutma güçlüğü (disfaji) nedir. Yutma güçlüğü belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

İçerikleri

Disfaji yutma güçlüğünü ifade eder. Yutma güçlüğünde yiyecekleri ağızdan mideye taşımak normalden daha fazla çaba gerektirir. Disfaji (yutma güçlüğü) belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri haberimizin detayında.

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Nedir?

Disfaji, her yaşta yaygın olarak görülebilen, katı ve sıvı gıdaların mideye geçişi sırasında yaşanan zorlanma hissine verilen addır. Özellikle ileri yaşlarda görülen yutma güçlüğü, çok nadir de olsa tümör ve norolojik hastalık belirtisi olabilmektedir.

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Belirtileri Nelerdir?

Disfaji, yiyeceklerin yutulacağı esnada gelişen boğulma hissi ve şiddetli öksürük ile kendini belli etmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra ağızda oluşan tükürük artışı, uzun süreli yutma güçlüğü nedeniyle ortaya çıkan belirgin kilo kaybı, boğaz ve göğüs bölgesinde oluşan rahatsızlık hissi, yutulmaya çalışılan besinlerin boğazda takılı kaldığı hissi ve reflü gibi belirtiler de vermektedir.

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Nedenleri Nelerdir?

Disfaji oluşumunun en bilinen nedenlerinden biri, yiyecekleri yutarken oluşan kesintidir. Yutma güçlüğünün daha birçok nedeni bulunmaktadır. Soğuk algınlığı nedeniyle boğazda oluşan hasar, takma dişlerin ağız yapısına uygun olmaması ve sağlıksız diş yapısı da disfaji oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca felç, gırtlar ve ağızda oluşan tümörler, mide asitinin yemek borusundan geri kaçması (reflü) ve ilerlemeye müsait nörolojik hastalıklar da bu rahatsızlığın oluşmasına neden olmaktadır.

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Disfaji dirençli bir tutum sergiliyorsa ve nedeni belirlenememişse, ilk olarak bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Hekim, hastanın hikayesini dinleyerek muayeneye başlayacak ve gerek görürse optik görüntüleme sistemleri, endoskopi uygulaması vb. işlemler sayesinde dilin arka kısmını ve boğaz bölümünü kontrol edecektir. Muayene esnasında koyulacak tanı tedaviyi de etkilemektedir.

Disfaji enfeksiyon odaklı olarak ortaya çıkıyorsa pastil, antibiyotik ve antiseptik gargara kombini ile tedavi edilmektedir. Ayrıca evde uygulayacağınız en önemli tedavi de, dil ve dişlerin sürekli fırçalanmasıdır. Yapılan muayene de patolojik bir belirtiye rastlanırsa, ilgili hekim bir radyoloji uzmanı ile birlikte uygun bir tedavi düzenlemesi yapabilmektedir.

Yutkunma Zorluğu Hangi Hastalıkların Habercisi?