2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıDiş eti ağrısına neler sebep olabilir? Diş eti ağrısı nasıl geçer? Tedavisi

Diş eti ağrısına neler sebep olabilir? Diş eti ağrısı nasıl geçer? Tedavisi

İçerikleri

Diş etleri, dişleri destekleyen ve koruyan yumuşak ve etli dokudur. Diş eti ağrısı, tahriş, enfeksiyon veya diş eti ve dişlerde yaralanma belirtisi olabilir.

Diş eti ağrısı genellikle geçici bir semptom olabilir. Ancak daha ileri sağlık komplikasyonlarını önlemek için diş tedavisi gerektirebilir. Sizlere bu yazımızda tedaviyi, ev ilaçlarını, diş eti ağrısının önlemesini ve ne zaman diş hekimine gitmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Diş Eti Ağrısının Nedenleri

Küçük tahrişlerden, şiddetli ağrılara kadar değişkenlik gösteren bazı olası nedenleri:

Kesikler veya yaralanmalar: Yiyecekler ve ağız içine giren nesneler diş etlerinde ufak kesiklere veya yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca kişi yanlışlıkla diş eti üzerinde ısırılmadan kaynaklı bazen ağrı ve kanamalar olabilir.

Diş eti hastalığı: Dişeti iltihabı olarak da bilinen bu durum diş etleri altında bakteri birikmesi, iltihaplanma ve kanamaya neden olduğu zamanlarda oluşur. Tedavi olmadan diş eti iltihabı periodontite dönüşebilir ve dişlerin gevşemesine neden olabilir. Sigara içen kişilerde içmeyenlere göre diş eti hastalığı riski daha yüksektir.

Hormonal değişiklikler: Hormonal dalgalanmalar. Özellikle de hamilelik döneminde, kişinin diş etlerinde şişlik, ağrı ve kanama geçirilmesine neden olabilir.

Uygun olmayan diş ipi ve fırçalama teknikleri: Çok kuvvetli veya çok sık fırçalamak, uygun olmayan diş ipi kullanmak bazen diş etlerinin kanamasına ya da ağrımasına neden olabilir.

Sinüzit: Sinüslerdeki bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sinüs boşluğunun şişmesine neden olabilir. Sinüzitli kişilerde ayrıca dişeti veya diş ağrısı daha sık görülür.

Diş apsesi: Bir diş kökündeki bakteriyel enfeksiyon, apse ya da irin dolu bir keseye neden olabilir. Diş apseleri diş eti şişliğine ve ağrıya neden olabilir. Ayrıca ciddi bir durum olarak vücudun diğer bölümlerine yayılabilirler. Bu nedenle bir diş hekimine gitmek en doğrusu olacaktır.

Diş Eti Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti ağrısının tedavisi, altında yatan nedene bağlı olarak değişir. Diş eti hastalığı olan kişiler öncelikle bir diş hekimine giderek dişlerdeki plaklardan ve diş eti tartarlarından kurtulmak için profesyonel bir temizlik yaptırmalıdırlar. Ayrıca fazla bakteri öldürmek, gelecekte plak birikimini önlemek için alkol veya klorheksidin içeren bir antibakteriyel gargara kullanabilir.

Ciddi anlamda diş eti hastalığı varsa, diş hekimi durumun neden olduğu kemik ya da diş eti kaybını onarmak için ameliyat önerebilir. Bazen bu durum, yeni ve sağlıklı dokunun büyümesini teşvik etmek için kemik ve doku greftini içerebilir.

Diş apsesi olan kişilerde kök kanal tedavisi gerekebilir. Bu prosedür esnasında, diş hekimi enfekte olmuş posa veya diş içerisindeki yumuşak dokuyu apse kökünden çıkaracaktır. Daha sonra hasarlı dişi onaracak ve kapatacaktır.

Sinüzit nedeniyle oluşan ağrılar genellikle enfeksiyon ortadan kalktıktan sonra azalır. Bakteriyel enfeksiyonlar için ise doktorunuz antibiyotik önerebilir.

Evde Yapılabilecek Olan İlaçlar İle Ağrıyı Aza İndirgemek

Evde hazırlanan bazı basit ev ilaçları rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.

Tuzlu su gargara: Ilık su ve tuzu karıştırarak hazırlayacağınız gargara ile rahatlama sağlanabilir.

Karanfil yağı: Diş etlerine karanfil yağı uygulamak ağrıyı ve şişliği azaltabilir.

Acı ilaç: İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler, ağrınızın azalmasına yardımcı olabilir.

Dikkatli fırçalayın: Diş etlerinin yara olan, şişen ve kanamalı olan alanlarını nazikçe fırçalayın.

Diş etlerini tahriş edebilecek veya çizebilecek yiyeceklerden kaçınmak, iyileşirken de yardımcı olacaktır. Örnek verecek olursak;

  • Turunçgiller ve domates gibi asitli yiyecekler
  • Cips, kuruyemiş veya çubuk kraker gibi keskin yiyecekler
  • Acı ve baharat içeren yiyecekler

Diş eti yaraları olan kişiler için demir ve B12 gibi vitamin ve mineral takviyeleri almak, diş eti ağrısını azaltmaya yardımcı olur.

Diş Eti Ağrısı Nasıl Önlenir?

İyi ağız hijyeni, diş eti ağrılarını ve diğer diş sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

  • Günde iki defa en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile diş temizliği yapmak
  • Günde bir defa diş ipi kullanmak
  • Günlük diş gargarası kullanmak
  • Altı ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolleri yaptırmak

Sigarayı bırakmak diş eti sağlığını iyileştirir. Sigara içmek kan akışını azaltır. Bu da iyileşmeyi engeller ve rahatsızlığa neden olur.

Diş Hekimine Ne Zaman Gidilmeli?

Kontrol için diş hekimine gitmek şiddetli, tekrarlayan diş ağrısı yaşayan kişilere tavsiye edilir. Diş hekimi diş etlerini, dişlerini ve ağzını kontrol ederek enfeksiyon belirtilerini, diş çürüklerini ve diğer diş sorunlarını inceleyerek ne yapılması konusunda karar verir.

Aşağıda belirttiğimiz sorunları yaşayanların mutlaka diş hekimine görünmesi gerekir.

  • Diş fırçalama ile düzelmeyen ağız kokusu
  • Diş eti kanaması
  • Çekilen diş etleri
  • Gevşek dişler
  • Çiğneme sırasında yaşanan ağrı
  • Kırmızı diş etleri
  • Hassas dişler

Diş eti hastalığı, enfeksiyonlar, apseler ve ülserler olmak üzere diş eti ağrısının birçok olası nedeni vardır. Açıklayamadıkları diş eti ağrısı olan kişiler mutlaka diş hekimine görünmelidirler. Tedavi olmadan diş eti ağrısının bazı nedenleri diş çürümesine veya diş kaybına neden olabilir.