Dişlerinizi günde iki kez fırçalıyorsunuz ve günde bir kez diş ipi kullanıyorsunuz değil mi? Ama bu günlük ağız hijyeni rutininizde eksik bir şey var. Dilinizi fırçalamak dişlerinizi fırçalamak kadar önemlidir. Dilinizin üst tarafı, yediğiniz besinlerin katkı maddeleriyle birlikte ağızda en fazla mikroorganizmanın biriktiği alandır ve bu nedenle ağız kokusuna neden olur. Dilinizi iyice temizlemek, boğaz enfeksiyonunun artmasına ve önlenmesinde de size yardımcı olacaktır.
Dil temizliği neden bu kadar önemli?
Dillerimiz esasen halı gibidir, ağzımızın ihtiyaç duymadığı iğrenç bakterilerle doludur. Çoğumuz her gün diş ve diş eti temizliğine ek olarak bu bakterileri her gün fırçalamamız veya kazımamız gerektiğini bilmiyoruz veya unutuyoruz.
Dil temizliğinin önemli olmasının bazı temel nedenlerini inceleyelim:
1- Utanç verici kötü ağız kokusu ile savaşır:
Ağız kokusunun başlıca sorumlusu dil bakterileridir; teknik olarak “ağız kokusu” olarak anılır. Ve bununla yüzleşelim: ağız kokusu, kimsenin (ya da onun varlığında olabilecek herhangi birinin) acı çekmek istemediği bir sorundur. Diş etlerinize ve dişlerinize ek olarak dilinizi temiz tutarak kendinizi bu utançtan kurtarmak daha kolaydır.
2- Yiyeceklerin tadını iyileştirebilir:
Bu size ilginç geliyor değil mi? Dilin temizlenmesi, bakteriyel mukusun tat tomurcuklarından temizlenmesine yardımcı olduğundan ve böylece onları serbest bıraktığından, dilin yiyecekleri tatma yeteneği gelişir. Ve elbette bu, yemek yemeyi bir deneyimden daha keyifli hale getirir.
3- Daha temiz bir gülümsemenin keyfini çıkarmanızı sağlar!
İyice temiz bir gülüşe sahip olmak daha iyi ağız sağlığını destekler ve kim mümkün olan en sağlıklı, en taze gülüşü elde etmek istemez ki?
Dilinizi nasıl düzgün temizlersiniz?
Dil temizliğini iki şekilde yapabilirsiniz. İlk yol, diş fırçasını dilin arkasından önüne doğru fırçalayarak, bunu bakteriyel mukustan temizlenene kadar tekrar tekrar yapmaktır. Diğer bir yol ise iş için özel olarak tasarlanmış bir dil kazıyıcı kullanmaktır. Bu alet ayrıca dilin arkasından öne doğru sürüklenmeli, mukus durulanmalı ve temiz bir dil elde edilene kadar tekrarlanmalıdır.
Zaten her gün dilinizi fırçalıyor veya kazıyorsanız, o zaman sizin için harikadır!
Diliniz sağlığınız hakkında ne söylüyor?
Beyaz lekeleri varsa şunları gösterebilir:
Lökoplaki: Sigara içenlerde görülen sıyrılamayan beyaz bir yama ve kanser öncesi bir durum. Dilin sürekli tahriş olması nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu tür bir lezyon gözlemlediğinizde hemen diş hekiminize başvurun.
Oral pamukçuk: Candida mantarının aşırı büyümesinden kaynaklanır. Bebek, yaşlı ve şeker hastalarında görüldüğü gibi zayıf bağışıklık sisteminin de bir göstergesidir. Ağız ve dilde süzme peynir gibi görünür.
Liken planus: Whickham’s striae olarak bilinen kabarık beyaz çizgilerden oluşan bir ağ. Aynı zamanda kendi kendine düzelen bir oto bağışıklık bozukluğudur.
Kırmızı renkli bir dil şunların bir işareti olabilir:
Vitamin eksikliği: B12 vitamini ve folik asit eksikliği, dilin pembe rengini kırmızıya çevirir. Dil şişer ve dokunmak acı verir, bu da baharatlı yiyeceklerin tadını çıkarmayı zorlaştırır.
Harita dil: Sizi eşsiz kılan zararsız bir durumdur. Sanki dilinizin üzerine çizilmiş ve zamanla değişen yol haritaları varmış gibi. Dilinizde gelişigüzel beyaz veya kırmızı çizgiler görürseniz, genetik nedeniyle oluştuğu için paniğe kapılmayın.
Kızıl ateş: Antibiyotiklerle tedavi edilebilen kırmızı, ağrılı dildir.
Dilinizi temizlemezseniz ve iyi bir ağız hijyeni sağlamazsanız, diliniz kıllı dokusuyla siyaha bile dönebilir. Tat tomurcuklarınız büyür, aşırı büyüme meydana geldiğinde içlerinde bakteriler birikerek onlara siyah bir renk ve kötü koku verir. Görmesi güzel bir manzara değil, aynı zamanda kokusu da hoş değildir. Bu rahatsızlığınız varsa dilinizi mutlaka temizleyin ve ayrıca bir diş hekimine gidin.
Sigara içmek, dilde ülser, travma, onu engebeli ve ağrılı hale getirebilir:
Kanser yaraları : Ağız ülseri olarak da bilinir. Esas olarak strese bağlı olarak gelişir. Tekli veya gruplar halinde olabilir. İki hafta içinde kaybolurlar.
Ağız kanseri: Ülserler iki hafta içinde geçmezse, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize başvurun. Ağız kanserinin bir göstergesi olabilir. Ağız kanserleri ülser olarak başlar ve başlangıçta ağrısızdır. Devam ederlerse ülserleri ihmal etmeyin. Çünkü zamanında teşhis yapmak hayatınızı kurtarabilir.
Dişlerinizi fırçalarken dil temizliği de mutlaka yapın. İki hafta içinde geçmeyen herhangi bir yara veya travma varsa bir tıp uzmanına mutlaka gözükün.