CRP yüksekliği, bazı hastalıklardan şüphelenenler tarafından oldukça merak edilen bir durumdur. Temel olarak “C-Reaktif Protein” olarak tanımlanan CRP, bir protein türüdür. Karaciğer tarafından üretilir ve kan dolaşımına salınır. Birçok açıdan öneme sahip olan bu proteinin yükselmesi ise bazı önemli sorunları beraberinde getirebilir. Tam da bu yüzden CRP testi adı verilen bir test, farklı durumlarda CRP miktarını ölçmek amacıyla hastalara uygulanır. Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da yapılan CRP testi, vücutta ilgili proteinin hangi miktarda bulunduğunu doğrudan tespit etmeye yönelik bir testtir. Özellikle vücutta yüksek düzeyde enfeksiyon oluşması ve bazı ciddi cerrahi müdahalelerin ardından CRPS yüksekliği gözlemlenmesi olasıdır. CRP proteinin yükselmesi, kalp sağlığı sorunlarına ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Dolayısıyla bu değerin yükselmesi halinde uzman bir sağlık kuruluşundan ve hekimden destek almakta fayda vardır.
CRP Nedir?
CRP, açılımı “C-Reaktif Protein” olan ve vücutta karaciğer tarafından üretilerek dolaşım sistemine kazandırılan bir proteindir. Bu protein, vücutta bulunan iltihap varlığının tespit edilmesinde önemli bir role sahiptir. Yapılan testlerle doğrudan CRP sayısına odaklanılır ve CRP yüksekliği oluşması halinde vücutta enfeksiyon olduğuna ilişkin ciddi bulgular elde edilir.
CRP yüksekliği, inflamatuar hastalıkların ve kanserli hücrelerin tespit edilmesi açısından önemlidir. Bu proteinin yüksek sayıda olması, ilgili hastalıkların vücutta gelişim gösterdiğinin habercisi olabilir. Bununla birlikte CRP değeri, kişinin yaş ve cinsiyetine ya da bazı çevresel etkenlere göre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla her CRP yüksekliği, doğrudan ilgili hastalıklara işaret etmez.
CRP Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
CRP yüksekliği, bazı temel hastalıkları tespit etme açısından önemli olsa da özellikle kalp sağlığı sorunlarının teşhisinde fazlasıyla dikkate alınır. Dolayısıyla CRP yüksekliğinin en önemli bulgularından biri kalp hastalıkları ve kalp sağlığı sorunlarıdır. Bununla birlikte bazı kanser türlerinin teşhis edilmesinde de yine CRP yüksekliği başlangıç aşamasında önemli bir kriterdir.
Fakat CRP değerinin yükselmesi, bazı durumlarda normaldir. Özellikle gebe kadınlarda CRP proteinin vücuttaki sayısının artış göstermesi olağan olarak kabul edilir. Çevresel faktörlere göre de yine CRP değeri yükselebilir. Dolayısıyla CRP testi, mutlaka uzman bir hekim kontrolünde yapılmalıdır ve değerlendirme sürecinde de yine uzman hekimler görev almalıdır.
CRP Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
CRP yüksekliği, temel olarak kendi başına herhangi bir komplikasyona neden olmaz. Daha çok bu değer yüksekliği, bazı hastalıkların habercisidir ve beraberinde gelişen komplikasyonlar, ilgili hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu kapsamda CRP yüksekliği belirtileri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Uyku ve beslenme bozuklukları
- İştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı olarak ani kilo kayıpları
- Yüksek düzeyde öksürük
- Vücudun farklı bölgelerinde gelişebilen ağrılar
- Yüksek ateş
- İshal ve hazımsızlık gibi bağırsak sağlığı sorunları
- Üşüme ve buna eşlik eden titreme
- Hızlı yorulma hali ve halsizlik hissedilmesi
CRP seviyesinin yüksek olması, en yaygın biçimde akut olarak gelişen bakteriyel enfeksiyonlara işaret eder. Dolayısıyla yüksek ateş ve terleme gibi komplikasyonlar çok yüksek CRP değerlerinde en yaygın olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Bu tarz durumlarda mutlaka uzman bir sağlık kuruluşundan ve hekimden destek almak gerekir.
CRP Yüksekliği Neden Olur?
CRP yüksekliği, enfeksiyona neden olan hemen her türden hastalık nedeniyle gelişebilir. Zatürre, kanser, kalp hastalıkları, akut pankreatit, yanık ya da yaralanmalar, tüberküloz, KOAH, kardiyovasküler hastalıklar ve enfeksiyon hastalıkları, CRP yüksekliğinin en temel nedenlerindendir. Bununla birlikte organ ya da doku hasarı nedeniyle de vücuttaki CRP değeri yükselebilir. CRP seviyesinin düşürülmesinde genel olarak statinler ve non-steroid antiinflamatuar ilaçlar kullanılır. Fakat mutlaka bu ilaçlar, uzman hekim kontrolü altında alınmalıdır.