COVAX ismi ile anılan Koronavirüs Aşıları Küresel Erişim Programı Çin devletinin de katılımı ile bir ülke çalışmalarını daha programa dahil etmiş oldu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Açıkladı
Çin haber ajanslarından biri olan Xinhua ‘da yer verilen habere göre Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying Çin’in de COAX yani Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı ‘na katıldığını ilan etti. Dünyanın her yerine ulaştırılması planlanan aşı miktarında eşit dağılım yapılabilmesi için bu programa katılmanın her ülke için önemli olduğunu ifade eden Çin hükumeti,
“Aşıların özellikle gelişmekte olan ülkelere eşit dağıtımının sağlanması için bu somut adımı atıyor ve diğer muktedir ülkelerin de COVAX’a katılmasını ve desteklemesini umuyoruz.” Yorumunda bulundu.
Covid-19 ile Savaşıyoruz
Çib hükumetinin COVAX ortaklığı yaparak sadece ülke içinde değil, tüm dünyada salgınla savaştıklarını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği içerisinde olan COVAX programının aynı amaç için çaba harcadıklarını ifade eden Hua, bu süreçte birlik olmanın önemine değindi.
Kademeli Olarak Aşı Dağıtımı Yapılacak
Dünya Sağlık Örgütü ve COVAX programı kapsamındaki ülkeler 2021 yılının son aylarına kadar 2 milyardan fazla dozda aşı dağıtılmasını planlamaktadır. Bu süreçte zengin ülkelerin daha düşük gelirli ülkeleri desteklemelerini öneren program yetkilileri, programda 170 ‘e yakın ülke bulunuyor. 25 ülke ile yapılan görüşmeler ise devam ediyor.
COVAX Nedir?
Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı olarak adlandırılan program, 16 Temmuz 2020 tarihinde kurulmuş bir program olup, ülkelerin aşıya ve tedavi sürecine eşit imkanlar ile ulaşmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Şu an 75 ülkenin dahil olduğu program kapsamında aşı çalışmaları yürütülürken, dünya çapında coronavirüsü önleme çalışmaları yapılmaktadır.
Aşı çalışmalarının yapıldığı program Dünya Sağlık Örgütü ile ortak çalışma yapmaktadır. UNICEF Yetkili Müdürü Henrietta Fore ‘un da sıklıkla ülkelerin katılımını önerdiği program koronavirüsle mücadele sürecinde büyük bir öneme sahiptir.
Koronavirüs belirtileri, risk faktörleri, sık rastlanan durumlar ve tedavi süreci hakkında büyük bir işbirliği sağlayan bu program, konu ile ilgili protokoller hazırlayarak üye ülkelerde uygulanmaktadır. Toplanan veriler ise tüm dünyanın virüsle mücadele sürecinde kullanması için tek bir merkez üzerinden servis edilmektedir.