Ana SayfaKadınCilt BakımıCildin kırışmaması için ne yapmalı? Cildin kırışması nasıl engellenir?

Cildin kırışmaması için ne yapmalı? Cildin kırışması nasıl engellenir?

Yaşlanma sürecinin bir parçası olarak, kas hareketinin sık olduğu yerlerde kırışıklıklar oluşur. Pekiyi cildin kırışmaması için ne yapmalı? Detaylar haberimizde.

İçerikleri

40 yaşına bastığınızdan beri yüzünüzde ani değişiklikler fark etmeye başladınız mı? Daha genç olsanız bile erken cilt yaşlanmasını önlemek ister misiniz? Kırışıklıklar yaşlanmanın ilk ve en görünür belirtileridir. Cilt kuruduğunda yaşlandıkça özellikle göz çevresi, ağız ve kaş arası ince çizgilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Ama üzülmeyin! Yaşlandıkça cildinizde kırışıklıklar oluşması çok doğal olsa da, doğru bakımla görünümünü geciktirebilir, mevcut olanları da azaltabilirsiniz. Nasıl olduğunu öğrenelim.

Cilt Kırışıklığı

Cilt yüzeyinde oluşan kırışıklık sorunları özellikle kadınları oldukça rahatsız etmektedir. Kırışıklığa bağlı olarak görülen çizgilenmenin giderilmesi için yapılması gerekenler mevcuttur. Cilt yüzeyinde oluşan kırışıklıkların sebebi cilt yüzeyinde ki kolajen miktarının azalmasının. Kolajen cildin esneklik kazanmasına olanak sağlayan maddeye verilen isimdir. Cilt tarafından doğal yollarla üretilen kolajen yaşın ilerlemesine bağlı olarak azalmaktadır. Bu durum ciltte sarkmalara ve kırışıklık oluşumuna neden olur. Oldukça rahatsız edici olan bu durumun giderilebilmesi için ciltteki kolajen miktarının arttırılması gereklidir. Ciltteki kolajen miktarının azalmasına birçok neden etki etmektedir. Bu nedenlerin azaltılması kolajen miktarının da yükselmeye yardımcı olmaktadır. Cildin kırışmasında birçok neden etkili olmaktadır. Bu nedenlerin bilinmesi ve ortadan kaldırılması önemlidir.

Kolajen Nedir?

Kolajen Nedir? Kolajen nedir ve azalması durumunda neler olur soruları özellikle kadınlar tarafından merak edilmektedir. Deri ve kemiklerde bulunan bu proteinin cilde ciddi faydaları bulunmaktadır. Genetik faktörler, yaş ve birçok farklı sebep cilt yüzeyinde ki kolajen miktarının azalmasına neden olabilmektedir. Kolajen vücut yapısını koruyabilen bir protein olduğundan eksikliğinde oldukça ciddi etkiler görülmektedir. Kolajen tip1, tip 2, tip 3 ve tip 4 şeklinde ayrılarak incelenmektedir. Cildin orta tabakasında bulunan kolajen cildin elastik yapısının korunmasına olanak sağlamaktadır. Orta katmanda %70 / %80 civarında bulunan kolajenin arttırılması için dikkat edilmesi gerekilen önemli hususlar mevcuttur. Cildin elastik yapısı genç görüntünün elde edilebilmesi için gerekli olduğundan kolajen miktarının azalması yaşlanma belirtilerini beraberinde götürmektedir. Cilt yüzeyindeki kolajen miktarı 20’li yaşlar sonrasında azalmaya başlamaktadır. Kolajen seviyesinin dengeli miktarda olması için ek takviyelerden ve besinlerden yardım alınması gereklidir. Kolajen takviyeleri cildin üst yüzeyine uygulanan ürünler ile yapılabileceği gibi hap formunda takviyeler ile de yapılabilmektedir.

  • Cildin elastik olmasını sağlar.
  • Cilde genç görünüm kazandırır.
  • Cildin sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
  • Cilt yüzeyinde ki lekelerin giderilmesini sağlar.
  • Cilt yüzeyinde koruyucu bir bariyer oluşturur.

Kolajen Miktarı Nasıl Arttırılır?

Sigara ve sağlıksız beslenme ciltte oluşan kolejen miktarında ciddi bir düşüş meydana gelmesine enden olmaktadır. Bu sebeple cilt sağlığına önem veren kişilerin zararlı olan alışkanlıklardan uzak durması oldukça önemlidir. Kemik suyu, balık, yumurta ve et tüketimi cilt yüzeyinde ki kolajen miktarını arttırmaktadır. Ayrıca retinol kullanımı cildin kolejen üretimini uyararak arttırmaktadır. Retinoller a vitamini türevleridir ve farklı başlıklarda incelenmektedir. Bunlardan en agrasif olanı retinoik asittir. Retinoik asit cildin yenilenmesini sağlamaktadır. Retinoik asitler ilaç olarak kullanıldığından doktor tarafından yazılarak reçete ile satın alınmaktadır. Retinol ve retinoik ise daha hafif yapılıdır. Krem ve serumların içerisinde retinol bulunması cilt bakımında etkili bir adım olacağından tavsiye edilmektedir. Kolajen miktarını arttıran bu durum aynı zamanda kolajen eksikliğine bağlı çizgi oluşumunu da engellemektedir.

Yüz Kırışıklıklarına Ne Sebep Olur?

Yaşlanma sürecinin bir parçası olarak, kas hareketinin sık olduğu yerlerde kırışıklıklar oluşur. Ayrıca cilde esnek ve sıkı doku sağlayan liflerdeki kademeli olarak azalmanın bir sonucudur. Yüz kırışıklıklarının başlıca nedenlerinden bazıları şunlardır:

1- Yaşlanan cilt:

Yaşlandığımızda cilt hücreleri yavaşlar ve cildin üst ve orta tabakaları incelmeye başlar. Dermis  veya orta katman, cilde sıkılığını veren çok sayıda elastin ve kolajen lif içerir. Yaşla birlikte bu lif ağı gevşer ve kırışıklıklara neden olur.

Cildin nemi tutma, yaralardan veya güneş yanığından iyileşme ve yağ salgılama yeteneği de azalır. Bu, yüzdeki kırışıklıkların görünümünü de arttırır.

2- Sigara içmek:

Vücudumuzun en büyük organı olan cildimiz her zaman kendini yeniler. Eski kolajen parçalanır ve yerine yeni kolajen gelir. Araştırmacılara göre sigaranın yan etkilerinden biri de yeni kolajen üretiminin azalmasıdır. Yeni kolajen eksikliği de kırışıklıklara neden olur.

3- Yüz kasları:

Güldüğümüzde, kaşlarımızı çattığında, hatta şaşkınlık yaptığımızda, aşağıdaki kasların kasılmaları nedeniyle çizgiler oluşur. Bu sık yüz ifadeleri, bu çizgilerin biz yaşlandıkça daha görünür olmasına neden olur.

4- Güneş hasarı:

Kırışıklıkların ana nedenlerinden biri, güneşin UV ışınlarına maruz kalmasıdır ve bu da erken yaşlanmaya bile yol açabilir. UV ışınları, kolajen liflerini parçalayarak kolajeni yeniden oluşturan metaloproteinaz adlı bir enzimin üretimine yol açar .

Bununla birlikte, işlem sırasında, bazı sağlıklı kolajen lifleri hasar görür ve bu da düzensiz lif oluşumuna neden olur. Dolayısıyla bu düzensiz yeniden inşa süreci güneşe maruz kalma nedeniyle tekrar tekrar gerçekleştiğinde kırışıklıklar oluşur.

Cildin Kırışmaması İçin Ne Yapmalı? Cildin Kırışması Nasıl Engellenir?

Cildin kırışmaması için ne yapmalı? sorusu güzelliğine düşkün kadınların cevabını çokça merak ettikleri bir sorudur.

Cilt bir bütün olduğu için her şey cildi etkilemektedir. Yenilen yemeklerden, cilde uygulanan işlemlere kadar her türlü detay kırışıklık oluşumuna neden olabilmektedir. Kırışıklıkların önlenmesi için güneş koruyucu krem kullanımı oldukça önemlidir. Çünkü güneş ışınları cilde zarar vererek lekelenmeye ve ince çizgilenmeye yol açmaktadır. Bunun dışında cildin gerek duyduğu nem ihtiyacının karşılanması gereklidir. Cilt tipine uygun bir nemlendirici ile cildin sabah akşam nemlendirilmesi gereklidir. Cildin temiz tutulması kırışıklıkların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Sabah akşam uygun bir temizleme jeli ile cilt temizlenmelidir.

Günlük cilt bakımı bir rutine konulduktan sonra aslında cildin hücre yenilenme hızı ciddi miktarda artmaktadır. Hücre yenilenmesi gece uykudayken olduğundan makyajla uyunması kırışıklık oluşumuna neden olabilmektedir. Tüm detaylar göz önünde bulundurulduğunda aslında kişinin cilt bakımına özen göstermesi gereklidir. Sağlıklı besinler tüketilerek cildin ihtiyaçlarının karşılanması durumunda cildin kırışması problemi ertelenebilir.

  • Sigara içilmemeli.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli.
  • Cildin nem ihtiyacı karşılanmalı yani cilt kuru bırakılmamalı.
  • Alkol tüketilmemeli.
  • Stres, sıkıntı ve üzüntüden uzak durulmalı.
  • Yoğun kafein tüketilmemeli.
  • Bol su tüketilmeli.
  • Yağlı ve hazır gıdalardan uzak durulmalı.

Yüzdeki Kırışıklıklar Nasıl Giderilir?

Yüzdeki Kırışıklıklar Nasıl Giderilir?

1- Cerrahi ve Cerrahi Olmayan Seçenekler

Yüzündeki kırışıklıkların görünümünü en aza indirmek isteyenler için bugün piyasada birçok cerrahi ve ameliyatsız seçenek bulunmaktadır. En popüler olanlardan bazılarını listeliyoruz:

Dermabrazyon:

Dermabrazyon, cerrahi cilt planlaması olarak da bilinir. Genellikle plastik veya dermatoloji cerrahı tarafından yapılan bir işlemdir. Burada, cildi ‘zımparalamak’ için özel bir alet kullanılır – cildin üst tabakasını kaldıran ve yüze daha az görünür kırışıklık ile daha pürüzsüz bir görünüm veren bir eylem.

Lazer tedavisi:

Güneş lekeleri gibi küçük lekeleri silmek, açık gözeneklerin görünümünü azaltmak ve epidermal donukluğu gidermek için lazerle yüz bakımı oldukça popülerdir. Prosedür, cildinizi daha genç bir görünüm için aydınlatmak için bir lazer çubuğunun yüzünüzün her yerine hareketini içerir.

Botoks:

Botulinum Toksini (botoks) enjeksiyonu hala cerrahi olmayan tedaviler arasında en popüler olanıdır. Yüz kaslarını gevşeten, kırışıklıkları ve çizgileri azaltan cilde botoks enjekte edilerek daha genç görünmenizi sağlar.

Kimyasal peelingler:

Bu uygulama, kimyasal bir peeling yardımıyla eski derinin çıkarılmasını içerir. Eski cildin yerine yeni cilt katmanları büyür ve size daha genç görünen bir cilt sağlar. Bunlar derin çizgileri ve kırışıklıkları, sivilce izlerini ve aşırı güneş hasarını azaltmada etkilidir.

Yüz germe:

Yüz derisini sıkılaştırmak ve sarkmaları gidermek için estetik cerrahın yüz derisini kaldırıp geri çektiği cerrahi bir işlemdir.

Dolgular:

Size daha sıkı ve genç görünen bir cilt kazandırmak için enjekte edilebilir dolgular, estetik ameliyat olmak istemeyenler için iyi bir seçenektir.

Sıvı yüz germe:

Bu, enjekte edilebilir jellerin kırışıklıkları azaltmak ve ince bir yüz germe sağlamak için dolgu olarak kullanıldığı, böylece size daha pürüzsüz ve daha genç bir görünüm kazandıran cerrahi olmayan bir prosedürdür. Etkileri iki yıla kadar sürebilir.

2- Reçetesiz (OTC) Kırışıklık Karşıtı Kremler

Piyasada birkaç kırışıklık önleyici krem ​​mevcuttur. En iyileri, CoQ10, peptitler, yeşil çay özleri, A ve C vitaminleri ve alfa hidroksi asitler gibi bileşenleri içerecektir . Hatta bazıları uçucu yağlar ve SPF kullanır .

3- Topikal C Vitamini ve A Vitamini Retinoidleri

Antioksidan içeriği yüksek olan C vitamini ve A vitamini türevleri olan retinoidler genellikle çoğu yaşlanma önleyici kremde bulunur.

Retinol ve C vitamini içeren bir kremin düzenli olarak uygulanmasının, retinoidler kolajen üretimini artırdığı için ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azalttığı kanıtlanmıştır. Retinoidler, kolajen üretimini artırarak ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır.

4- Doğal Ev Çözümleri

Önleme, cilt kırışıklıklarını uzak tutmanın en iyi yoludur. 20’li yaşlarınızdayken bir cilt bakımı rejimine başlarsanız, sonuçları otuz yıl sonra bile görebilirsiniz. Doğal içerikler ve bazı uçucu yağlar genç görünmenin en iyi yoludur:

Masaj:

Evde yüzünüze kan akışını teşvik etmek için yüzünüze bir nemlendirici veya uçucu bir yağ ile masaj yapabilirsiniz. Her zaman, özellikle boyun ve çene hattının üstündeki alan için yukarı yönde masaj yapın. Nazik, dairesel hareketlerle yanaklara ve alına masaj yapın.

Uçucu yağlar:

Düzenli kullanımla kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olduğu bilinen uçucu yağlar arasında nar, limon, ylang-ylang, biberiye, sandal ağacı ve lavanta yağları bulunur. Sızma hindistancevizi yağı da kırışıklıkları azaltmak için çok iyi bir seçenektir.

Yumurta beyazı:

Yumurta akı, cildi sıkılaştırmaya yardımcı olabilecek ve kuru ciltte ince çizgileri önleyebilecek nemlendirici özelliklere sahip proteinler içerir. Ayrıca açık gözeneklerin kapatılmasına ve büyük olanların boyutlarının küçültülmesine yardımcı olur . Doğrudan yüze uygulayabilir veya diğer malzemelerle maske yapabilirsiniz.

Aloe vera:

Çok eski zamanlardan beri faydalarıyla bilinen aloe vera özü, ciltteki kolajen üretiminin artmasına yardımcı olur. Bu da cildin elastikiyetini artırdığı için gözle görülür yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Aloe vera ayrıca yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilecek temel amino asitler ve B ve C vitaminlerini içerir.

Muz maskesi:

Muz, A, B ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyumun bilinen bir kaynağıdır. Muzda bulunan antioksidanlar yaşlanma belirtilerini geciktirebilir. Bir muzu ezin ve doğal bir nemlendirici olan bir kaşık balla karıştırın. Yüzün ve boynun her yerine uygulayın ve 20 dakika bekletin.

Sağlıklı gıdalar:

Yaşlanmayı geciktirdiği bilinen yiyecekleri yerseniz, etkileri cildinizde görünecektir. Papaya, yaban mersini ve nar gibi meyveler; ıspanak, kırmızı dolmalık biber, brokoli ve avokado gibi sebzeler de kırışıklıkların görünümünü engeller. Kuru meyveler, özellikle bademler yaşlanmayı geciktiren E vitamini içerir.

Yüz egzersizleri:

Yüzün belirli bölgelerindeki kırışıklıkları gidermek için yapabileceğiniz birkaç yüz egzersizi vardır. Egzersizlerden kaz ayaklarını ve kaşlarını azaltmaya , kaşları yumuşatmaya ve boynu kaldırmaya kadar, kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmak için bu egzersizleri kendiniz yapabilirsiniz.

Kırışıklıklar Önlenebilir mi?

İnce çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkmasını önlemek için sigara içmekten, alkolden, gece geç saatlere kadar ayakta kalmaktan ve yeterli koruma olmadan güneşe çıkmaktan kaçınmalısınız. Doğru yiyecekleri yemek ve yağlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak da cildin lekelenmemesine yardımcı olur .

Kırışıklıklar Nerede Ortaya Çıkar?

Kırışıklıklar, en çok gözlerin, boynun, yanakların ve alın çevresinde ortaya çıktıklarında görülmelerine rağmen, yüzün her yerinde görünebilir. Genellikle yüz kaslarının hareketinin en sık olduğu yerde ortaya çıkarlar. Böyle görünüyorlar:

1- Alında Kırışıklıklar

Bunlar genellikle alın boyunca yatay çizgiler veya kaşlar arasında dikey çatık çizgiler olarak görünür. Yatay çizgiler, sık sık kaşlarınızı kaldırmanın bir sonucudur. Kaşlarınızı çattığınızda kaşlar bir araya toplanır ve bunu yaparken oluşan çizgiler yaşlandıkça kırışıklara dönüşür.

2- Boyunda Kırışıklıklar

Boyun hassas bir bölgedir ve yaş ilerledikçe cilt kurumaya başlar ve kırışıklıklar oluşur. Bunlar genellikle yataydır. Yaşlandıkça daha belirgin hale gelirler çünkü boyun derisi sarkmaya başlar ve çizgileri oluk gibi gösterir.

3- Göz Kırışıklıkları

Bunlar ilk önce görünme eğilimindedir. İster gözlerinizi güneşte kısın, ister sigara içerken, gözlerin köşelerinde kaz ayağı denilen çizgiler belirir. Gözlerin altındaki bölge de cilt çok ince ve hassas olduğundan kırışmaya eğilimlidir. Bunları önlemenin bir yolu, gözleri sık sık ovuşturmaktan kaçınmaktır; ve bir göz altı kremi kullanmak.

4- Dudaklarda Kırışıklıklar

Dudakların etrafındaki çizgiler genellikle en son ortaya çıkar. Ancak sigara içiyorsanız, sigarayı emerken buruşma hareketi üst dudakta ince dikey çizgiler oluşmasına neden olabilir.

Doktor Ne Zaman Görünmeli?

İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için cerrahi veya cerrahi olmayan tedaviyi tercih etmek isterseniz bir dermatoloğa danışabilirsiniz. Alternatif olarak, kaşıntılı veya kuru cildiniz varsa ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olabilecek ilaçlı topikal kremlere ihtiyacınız varsa, bir doktora görünün.

Yüz ve boyundaki kırışıklıklar yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası olurken, doğru tür topikal kremler, doğal içeriklerin kullanılması ve gerekirse cerrahi ve cerrahi olmayan işlemlerin kullanılması onları uzak tutabilir. Yaşlanma karşıtı yolculuğunuza neyin yardımcı olduğunu bize bildirin.

Cildin kırışmaması için ne yapmalı? Cildin kırışması nasıl engellenir?