25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBu Sağlık Tavsiyeleri İle Kemik Erimesini Önleyin!

Bu Sağlık Tavsiyeleri İle Kemik Erimesini Önleyin!

Kemik erimesi problemi yaşayanlar için kemik erimesini önleyen etkili tavsiyeler.

İçerikleri

Kemik Erimesi Nedir?

Kemik erimesi (osteoporoz) kemiklerde bulunan mineral maddesinin zamanla yoğunluğunu kaybetmesidir. Bunun sonucunda kemik yapısı, gözenekli bir görünüm kazanır ve kolayca kırılır bir hal alır. Kemik erimesinin ortaya çıkma sıklığı kadınlarda daha fazladır. Özellikle menopoz dönemine giren kadınlar kemik erimesi riskine karşı düzenli olarak kemik ölçümü yaptırmalıdır.

Son yıllarda görülme sıklığı oldukça artan ve yaşam kalitesini azaltan bir hastalıktır. Zamanında alınacak bazı önlemlerle kemik erimesi riskini azaltmak mümkündür.

Kemik Erimesini Önleyecek Sağlık Tavsiyeleri:

1-Gazlı içeceklerden uzak durmak:

Şekerli ve gazlı içecekler, kemiklerde bulunan kalsiyumu çeker. Yine bu ürünlerin içeriğinde bulunan fosforik asit, kemiklerde bulunan minerallerin yoğunluğunu azaltır. Günümüzde, özellikle gençlerin alışkanlığı haline gelen gazlı içeceklerin tüketimi, ilerleyen yaşlarda, kemikler üzerinde olumsuz etkiler gösterecektir.

Bu amaçla Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, yaşları 16 ila 20 arasında değişen ve gazlı içecek tüketen bir grup kadında, bir süre sonra kemik erimesi başlangıç belirtileri oluştuğu gözlenmiştir.

Bu nedenle, ileride ortaya çıkabilecek kemik erimesini önlemek için, bu tür zararlı içeceklerden uzak durmak gereklidir. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamanı en sağlıklı yolu bol su içmektir. Su içerisinde az miktarda kalsiyum bulunur. Süt ve ayran ise, kalsiyum bakımından zengin içeceklerdir. Kemiklerin güçlenmesi için, bu sağlıklı içeceklerden başka siyah çay ve bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz.

2-Mide asidini baskılamamak:

Reflü ve mide ekşimesi gibi sorunları olan kişiler, genellikle asit giderici ilaçlar kullanırlar. Ancak, az bilinen bir gerçek vardır; mide asidi, kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi minerallerin emilimi için gereklidir. Mide asitlerinin engellenmesi, bu maddelerin emilimini azaltacak dolayısıyla da kemiklerin yapısı zayıflayacaktır. Bu durumun önüne geçmek için, mide sorunlarında asit giderici ilaçlar yerine, gaz yapmayan, sindirimi kolay besinler tüketilmelidir. Yemeklerden önce, bir bardak suya bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırıp içmek, reflü ve mide ekşimesini önlemeye yardımcı olacaktır.

3-Kafeini azaltmak:

Kafeinin idrar söktürücü bir etkisi vardır. İdrarla birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu mineraller de vücuttan atılır. İçtiğiniz her bir fincan kahveyle, ortalama 10 mg kalsiyum kaybedersiniz. Günlük 2-3 fincandan fazla içilen kahve, bu yönüyle vücuda zararlıdır. Eğer aşırı miktarda kahve ve diğer kafein içeren içecekler tüketiyorsanız, kalsiyum içeren diğer gıdalarla bu zararı telafi etmeye özen göstermelisiniz.

4-Güneşlenmek:

Kemik erimesini önlemenin yolları arasında en önemlisi, bol miktarda D vitamini almaktır. D vitamini, vücudun kalsiyum alımını hızlandırarak kemiklerin güçlenmesini sağlar. D vitamini almanın en doğal yolu güneştir. İlkbahar ve yaz aylarında, günde 15-20 dakika güneşlenmek, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.

5-Doğal kalsiyum takviyesi:

Bütün bu önlemlerin yanında, doğal yöntemlerle hazırlanan kalsiyum kürü ile kemiklerinizi güçlendirebilir, kemik erimesinin önüne geçebilirsiniz. Dr. Ümit Aktaş’ın önerdiği kalsiyum kürü tarifi şöyledir.

5 adet organik yumurtanın içlerini boşaltın ve kabuklarını yıkayın. Döverek incelttiğiniz kabukları cam bir kavanoza alın. Üzerine 6 limon suyu ve 2 limon kabuğu rendesi ekleyin. Kavanozun ağzını ince bir tülbentle kapatıp serin ve güneş almayan bir yerde bir hafta bekletin. Bu sürenin sonunda yumurta kabukları erimiş olacaktır. Karışımın içine bir miktar bal ilave ederek koyu renkli bir cam şişede muhafaza edin. Her yemekten sonra bir çayı kaşığı için. Kemiklerinizin güçlenmesine ve dolayısıyla kemik erimesi riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.