Gizli şeker, şeker hastalığının başlangıcı olarak tanımlanıyor. Bir başka deyimle, ‘Diyabet öncesi’ durum olarak adlandırılıyor. Gizli şeker hastalığı bulunan insanların, diyabet hastalığına dönüşmemesi için kişinin sağlıklı beslenmesi, egzersiz yapması ve kilo vermesi önem arz ediyor. Şeker hastalığına önlem alınması için ‘Endokrin’ uzmanına görünerek de tedbir alınabilir. Peki, gizli şeker nasıl teşhis edilir, belirtileri nelerdir, nasıl önlemler alınmalı? İşte merak edilenler…
Gizli Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
1- Aşırı susama ve sık idrara çıkma:
Günde dört ile altı kereden fazla mı idrara çıkıyorsunuz? Sürekli su içmenize rağmen hala susuzluk mu hissediyorsunuz? Bu değişiklik normal vücut dalgalanmalarından ve dış etkenlerden kaynaklanıyor olsa da, tüm diyabet tiplerinde belirgin bir semptomdur. Yüksek kan şekeri, böbreklerinizi daha fazla idrar üretmeye zorlar. Bu belirti tip 1, tip 2 ve prediyabet içindir.
2- Açıklanamayan kilo kaybı:
Sık idrara çıktığınızda ve aşırı glikozu vücudunuzdan attığınızda, bununla birlikte kalori de yakıyorsunuz. Bu, vücudunuzun yakması için daha az kalori almanıza ve hızlı kilo kaybına neden olabilir. Bu belirti, tip 1’de daha yaygındır.
3- İyileşmeyen maya, deri enfeksiyonları ve morluklar:
İyileşmesi sonsuza kadar süren bir kesik, enfeksiyon veya morluğunuz mu bar? Uzun süreli yüksek kan şekeri cildinizin iyileşme sürecini yavaşlatarak sizi enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Maya enfeksiyonları hem erkekler hem de kadınlar için yaygın olabilir. Bu belirti tip 1 ve tip 2 içindir.
4- Ağız kuruluğu veya susuzluk:
Çoğu semptom gibi, bu da yüksek kan şekeri ile ilişkilidir. Yüksek şeker seviyeleri susamanıza ve daha sık idrara çıkmanıza neden olur ve bu da giderilemeyen susuzluğa yol açar. Hem tip 1 hem de tip 2 semptomu paylaşır
5- Yemek yedikten sonra artan iştah:
Yemek yemenize rağmen hala kendinizi aç hissediyorsanız diyabetik olabilirsiniz. Şeker hastalığında vücudunuzda ekstra glikoz bulunur. Hücreleriniz onu normal şekilde ememez. Vücudunuz fazladan glikozu yakıt olarak da yakamaz, bu yüzden onun yerine idrarla atmaya çalışır. Bu, vücudunuzun daha fazla yakıt istemesine ve tekrar yemeniz için sinyaller göndermesine neden olur. Bununla birlikte, döngü kişiye bağlı olarak kilo kaybına veya alımına neden olabilir. Tip 1 ve tip 2 şeker hastalarında yemekten sonra şiddetli açlık ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bir erken uyarı işareti olarak prediyabette de yaygındır.
6- Kusma, mide bulantısı veya göbek ağrısı:
Ağrı, vegus siniri ile ilişkilidir ve sinir hasarı, özellikle tedavi edilmezse şeker hastalarında yaygındır. Vejetaryen sinirinizin hasarlanması sindirimin yavaşlamasına ve bu da ağrıya neden olabilir. Ayrıca mide bulantısı ve kusma da olabilir. Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastaları bunu yaşayabilir, ancak ilkinde daha yaygındır.
7- Ciddi yorgunluk:
Diyabet hastası kişilerde yorgunluğun gerçek nedeni hala araştırılmaktadır, ancak doktorlar ve bilim adamları bunun mevcut ve bir şikayet olduğu konusunda hemfikirdir. Semptomlar kronik yorgunluk sendromunu taklit eder ve birçok şeker hastası bunu ikincil tanı olarak alır.
8- Titreme hissi:
Kan şekeriniz değiştiğinde titreme yaşayabilirsiniz. Bunun ani artış veya düşüşle gerçekleşebileceğini unutmayın. Sağlıklı bir kan şekeri seviyesini stabilize etmek ve korumak, her iki türü de etkileyen bu semptomu ortadan kaldırabilir.
9- Karıncalanma :
Elleriniz, bacaklarınız, kollarınız veya ayaklarınızda açıklayamadığınız bir karıncalanma veya uyuşma oldu mu? Diyabetik nöropati bir sebep olabilir. Sinirlerin zarar görmesi zaman aldığı için bu diyabetik semptomun ortaya çıkması uzun yıllar alabilir. Bununla birlikte, teşhis edilmemişseniz ve yüksek kan şekeri ile yaşıyorsanız, bu ilk semptomunuz olabilir. Bu belirti her iki türü de etkiler.
10- Bulanık görme:
Bulanık görme, birçok insanın gözden kaçırdığı erken bir semptomdur. İlk adımınız muhtemelen görüşünüzü test edebilmeleri için göz doktorunuza gitmektir. Belki görüşünüz diyabetik semptomu görmezden gelmenize yetecek kadar değişmiştir. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, bulanık görüşünüz diyabetik retinopatiye dönüşebilir ve bu da körlüğe yol açabilir. Ani başlayan bulanık görme yaşıyorsanız, göz doktorunuzdan ve pratisyen hekiminizden iki kez randevu alın.
Gizli Şeker Nasıl Teşhis Edilir?
Açlık kan şekeri 100 ile 126 mg/dl arasında ise sizde gizli şeker var denilebilir. Ancak açlık kan şekeri bazen normal yani 100 mg/dl’nin altında olduğu halde OGTT denilen ‘Şeker Yükleme Testi’ sırasında 2. saat kan şekeri 140-200 mg/dl arasında çıkması da sizde gizli şeker olduğunu gösterir. Yeni yapılan çalışmalar OGTT sırasında 1. saat kan şekerinin 156 mg/dl’den fazla olmasının, gizli şeker olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Gizli Şeker Varsa Ne Yapılabilir?
Gizli Şekeri olan ya da şeker hastalığı riski olan veya ailesinde şeker olan kişilerin öncelikle bir Endokrin uzmanına başvurması gerekiyor. Öncesinde de şu önlemler alınabilir:
- Sağlıklı beslenme şart.
- Karbonhidrat alımını azaltılmalı
- Faydalı yağlar (zeytinyağı gibi sıvı yağ) yenmeli
- Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı
- Fazla kiloların verilmeli,
- Düzenli egzersiz yapılmalı
- Stresli bir yaşamdan uzak durulmalı
- Düzenli uyku alışkanlığı kazanılmalı
- Alkol tüketimine son verilmeli
- Yeşil çay içmek vb. gibi yapılması gereken durumlar arasında yer alıyor.