12 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriBoyun fıtığı belirtisi nasıl anlaşılır? Egzersizleri neler?

Boyun fıtığı belirtisi nasıl anlaşılır? Egzersizleri neler?

Boyun fıtığı, masa başında ve bilgisayar karşısında uzun saatler geçiren kişilerin yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Boyun fıtığı ağrılı bir rahatsızlık olduğu için kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle hastalığın fark edildiği anda tedavisine başlanması gerekmektedir. Peki, boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı nasıl anlaşılır, egzersizleri neler? Boyun fıtığı ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda.

İçerikleri

Vücudun dik durmasını sağlayarak hareket etmeye yardımcı olan omurga, omur kemiklerinden oluşmaktadır. Omur bölgesinde yaşanan bazı değişiklikler bu bölgedeki sinirlere baskı yapılmasına neden olarak boyun fıtığına sebep olur. Zamanla daha ağrılı bir hal alan boyun fıtığı kendini çeşitli şekillerde belli etmektedir. Sizin yapmanız gereken şey bu belirtileri öğrenerek kendinizi test etmenizdir. Boyun fıtığı belirtilerinden birkaçını yaşıyorsanız mutlaka doktora giderek muayene olmalısınız.

Boyun Fıtığı Belirtisi Nasıl Anlaşılır?

Her boyun ağrısı boyun fıtığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle boynunuzda yaşadığınız ağrılar nedeniyle boyun fıtığınız olduğunu düşünmemelisiniz. Ancak boyun fıtığı belirtisi nasıl anlaşılır öğrenirseniz, ağrınızın fıtıktan kaynaklı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu konuda yaptığımız detaylı araştırmaları sizlerle paylaşarak sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Omurgamız vücudun dik durmasını sağlamaktadır. Omurganın ortasından 33 kemikten oluşan vertebra geçmektedir. Yanlış hareket, ağır kaldırma, sürekli masa başında durma gibi etkenlerle adaleler kasılarak boyundaki bağların sıkışmasına neden olmaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak da su kaybeden boyun diski, görevini yerine getiremez hale gelir ve boyun fıtığı oluşur. Adalelerdeki sıkışma kol ile omuriliğe giden sinirlere baskı yapmaktadır. Bu durum kişide çeşitli şikâyetlerin görülmesine neden olmaktadır.

Boyun fıtığının en temel belirtisi elbette ki boyun ağrısıdır. Ancak her boyun ağrısı da boyun fıtığından kaynaklanmaz. Diğer ağrılar genelde kas kökenli olarak oluşur. Ancak boyun fıtığı genel olarak ağır kaldırmaya ve zorlamaya bağlı oluşmaktadır. Boyun fıtığı nedeniyle başlayan ağrılar kürek kemiğinde, sırtta, omuzda, parmak uçlarında ve başın arka kısmında hissedilmektedir. Ayrıca ileri derecede fıtık rahatsızlıklarında kolda ve parmaklarda uyuşmalar görülmektedir. Bu belirtiler ile boyun fıtığı varlığı anlaşılabilir. Ancak doktora giderek gerekli tetkiklerin yaptırılması ve teşhisin koyulması gerekmektedir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Neler?
Boyun Fıtığı Belirtileri Neler?

Boyun Fıtığı Belirtisi Nedir?

Boyun fıtığı belirtileri hastalığın erken teşhisi için çok önemlidir. Geç kalınan ve ilerleyen boyun fıtığının tedavi süresi uzayarak zorlaşmaktadır. Ancak erken fark edilen ve hemen tedavisine başlanan boyun fıtığı hastalıkları kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Boyun fıtığının gözlemlenen temel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boyun ağrısı
  • Başın arkasından şakaklara doğru yayılan ağrı
  • Şiddetli ve geçmeyerek kola yayılan ağrı
  • Kol, omuz ve sırtta ağrı
  • El becerilerinin azalması
  • Parmaklar ve kollarda karıncalanma
  • Elektriklenme
  • Duyu kaybı
  • El ve kol kaslarında güçsüzlük
  • Reflekslerin zayıflaması
  • Yürümede güçlük
  • Yürürken dengesizlik
  • Kollarda incelme

Yukarıda sıralanan boyun fıtığı belirtileri ciddi belirtilerdir. Bu belirtilerden herhangi birkaçını yaşıyorsanız ihmal etmeden doktora gitmeniz gerekmektedir. Hastalığınız ilerlediği zaman tedavi daha da zorlaşarak ağrılarınızı artırır. Bu nedenle mutlaka doktora giderek muayene olmalı ve teşhisi koydurmalısınız.

Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

Herhangi bir hastalığa yakalanan kişiler doğal olarak hastalığın hemen geçmesini beklerler. Boyun fıtığı belirtisi nasıl anlaşılır öğrendikten sonra ciddi ağrılar yaşatan boyun fıtığı nasıl geçer araştıran ve bu rahatsızlıktan bir an önce kurtulmak isteyen kişilerin biraz sabretmeleri gerekmektedir. Boyun fıtığı hemen tedavi olan bir hastalık değildir. Bazı hastalarda fizik tedavi süreci izlenmektedir. Bazı hastalarda ise ilaçla tedavi sonrasında gerekli görüldüğü takdirde cerrahi tedaviye geçilmektedir. Ancak boyun fıtığında genelde cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Boyun fıtığı teşhisi konulduktan sonra uygun tedavi yöntemine geçilmektedir. Tedavide ilk olarak hasta eğitilmektedir. Hastaya doğru oturma ve duruş pozisyonları öğretilmektedir. Çünkü boyun fıtığının ilerlemesinde duruş bozuklukları oldukça etkilidir. Ayrıca hastaya ağır taşımamaları önerilir. Boyun fıtığında lokal ısı tedavisi uygulanır ve bu hastayı büyük oranda rahatlatır.

İlaç tedavisinde kas gevşeticiler ile ağrı kesiciler verilmektedir. Ayrıca hastaya seanslar şeklinde fizik tedavi uygulanmaktadır. Bazı hastalara boyunluk önerilir. Boyunluk sayesinde doğru duruş sağlanacağı için ağrılar da hafiflemektedir. Ancak boyunluğun uzun süre kullanılması boyun kaslarını zayıflatacağı için önerilmemektedir. Hastaya boyun germe egzersizleri verilmektedir. Bu egzersizler ile boyun kasları güçlendirilerek ağrı hafifletilmektedir.

Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?
Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

Boyun fıtığı ağrıları kaçınılmazdır. Ancak boyun fıtığına ne iyi gelir öğrenerek bu ağrıları bir nebze hafifletebilirsiniz. Her şeyden önce mutlaka uzman bir doktora gitmeli ve gerekli tedaviyi doktor tavsiyesi ile uygulamalısınız. Burada önereceğimiz yöntemler ağrılarınızı hafifletir ancak boyun fıtığını tamamen tedavi etmez. Boyun fıtığı sorunu olan hastalara iyi gelecek öneriler şunlardır:

  • Masa başında çalışırken belirli aralıklarla kalkılarak hareket edilmelidir.
  • Boyun germe egzersizleri aksatılmadan yapılmalıdır.
  • Uyku pozisyonları doğru şekilde değiştirilmelidir.
  • Doğru yastık kullanılmalıdır.
  • Yüzme egzersizleri yapılmalıdır.
  • Magnezyum yönünden zengin besinler tüketilmelidir.
  • Düzenli olarak boyun, sırt ve kol masajı yapılmalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.

Boyun Fıtığı İçin Yastık Önemli Mi?

Konu boyun fıtığı olduğu için yatarken kullanılan yastığın önemi artmaktadır. Öncelikle boyun fıtığı için yastık önemli mi sorusuna kesinlikle evet yanıtını vermek istiyoruz. Doğru yatış pozisyonu kadar seçilen yastığın da nasıl olduğu önemlidir. Doğru yastık ile boyun ağrıları hafifletilmektedir.

Boyun ağrısı yaşayan kişilere yan ve sırt üstü yatmaları tavsiye edilmektedir. Sırt üstü uyuyanlara orta sertlikte yastık önerilmektedir. Bu sayede omuz bölgesi desteklendiği için boyun kısmında bir baskı oluşmaz ve sinirlere baskı olmadığı için ağrı hissedilmez. Doktorunuza da danışarak en uygun boyun fıtığı yastığını satın almalısınız.

Boyun Fıtığı Yastığı Nasıl Olmalı?
Boyun Fıtığı Yastığı Nasıl Olmalı?

Boyun Fıtığı Yastığı Nasıl Olmalı?

Boyun fıtığı hastalarının özel yastık tercih etmeleri ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Tercih edilen yastığın omuz genişliğinde olmasına dikkat edilmelidir. Omuzlar hafif bir şekilde yastığın kenarlarına gelmelidir. Önerilen yükseklik ise 10-13 cm arasıdır. Bu ölçü kişinin boyuna, boyun ve omuz çevresine göre değişmektedir.

Boyun Fıtığı Olanlar Nasıl Yastık Kullanmalı?

Boyun fıtığı belirtisi bulunan birçok kişi boyun fıtığı olanlar nasıl yastık kullanmalı araştırmaktadır. Boyun fıtığı yastığının nasıl olması gerektiğinden yukarıda ölçüleri ile bahsettik. Yastığın orta sertlikte olmasına da dikkat edilmelidir. Yastık almadan önce doktorunuza da danışarak en doğru tercihi yapabilir ve ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Ölüm Riski Var Mı?

Birçok ameliyatta her zaman risk vardır. Ancak gelişen teknolojiler sayesinde bu risk en aza indirilmiştir. Boyun fıtığı hastalığı beyne yakın olduğu için birçok kişiyi korkutmaktadır. Özellikle boyun fıtığı ameliyatı ölüm riski var mı korkan hastalar ameliyattan vazgeçebilmektedirler. Boyun fıtığı ameliyatında kişinin boynunun ön kısmından ufak bir kesi atılarak ameliyata başlanmaktadır. Başarı şansı da oldukça yüksektir. Eskiden boyun fıtığı ameliyatlarında ölüm riski yüksekti. Ancak günümüzde gelişen teknolojinin sayesinde tıpta ilerledi ve ölüm riski en aza indi.

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığı hastalığında tek tedavi ilaçlar ve ameliyat değildir. Doktor tarafından hastaya boyun fıtığı egzersizleri verilmektedir. Bu egzersizlerin aksatılmadan yapılması hem ağrıları azaltır hem de tedavi sürecini hızlandırır. Boyun fıtığı egzersizlerinin nasıl yapılacağından aşağıda bahsedilmiştir. Ancak doktorunuzdan bu konuda gerekli önerileri almalısınız.

Fleksiyorta Direnç: Bu hareket için ayağa kalkılarak eller alnın üzerinden birleştirilir. Bu esnada baş ileriye ittirilirken eller tam tersi hareketi yapmalıdır. Hareket 10’a kadar sayılarak yapılır ve 5-10 kez tekrar edilir.

Ekstansiyona Direnç: Bu harekette ayakta yapılmaktadır. Eller başın arka kısmında birleştirilir. Baş geriye doğru itilirken ellerle tam tersi yapılır. Yine 10’a kadar sayılarak 5-10 kez tekrarlanır.

Yana Eğilmeye Direnç: Ayakta durulurken sağ el sağ başa, sol el sol başa koyulur. Daha sonra baş sağ yöne çevrilmeye çalışılırken sağ el ile baş engellenir. Aynı hareket sol tarafa da yapılır. Hareket esnasında 10’a kadar sayılır ve hareket 5-10 kez tekrarlanır.

Döndürmeye Karşı Direnç: Sağ el başın arkasına koyulur. Sol elde başın sol şakak tarafına koyulur. Sol yöne bakmaya çalışırken sol elle baş engellenir. Aynı hareket sağ taraf için de yapılır. Hareket anında 10’a kadar sayılırken hareket 5-10 kez tekrar edilir.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun fıtığı belirtisi yaşayan kişiler boyun fıtığı ağrısı nasıl geçer diye araştırma içerisine girerler. Boyun fıtığı ağrılarından kurtulmak için boyun egzersizlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bu egzersizler boyun kaslarını güçlendirerek ağrıları hafifletmektedir. Boyun fıtığı sadece cerrahi ile tedavi edilmez. Doktor tarafından ödemi azaltarak ağrıyı hafifleten ilaçlar verilmektedir.

İlaç tedavisi ve egzersizler dışında fizik tedaviye de aksatılmadan gidilmelidir. Fizik tedavi sonrasında soğuk havalarda durulmamalıdır. Sıcak ortamlar boyun fıtığına iyi gelmektedir. Boyun fıtığında bazen enjeksiyon tedavisi de uygulanmaktadır. Bu konuda karar doktora aittir. Boyun fıtığı hastalarına bir pozisyonda uzun süre kalmamaları önerilmektedir. Özellikle bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişilerin belli aralıklarla kalkarak boynunu hareket ettirmesi önerilir.

Boyun Fıtığı İçin Hangi Doktor Hangi Bölüme Gidilir?

Boyun fıtığı belirtisi yaşayan birçok kişi boyun fıtığı için hangi bölüme gidileceğini bilmediğini belirtmektedir. Boyun ağrıları için Fizik Tedavi bölümüne ya da Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Bu bölümlerde Fizik Tedavi Uzmanları ya da Beyin Cerrahisi Uzmanları gerekli tedaviyi yapmaktadır.

Boyun Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Boyun Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boyun Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boyun fıtığının zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir. Bazı kişiler boyun fıtığını önemsemeyerek doktora gitmezler ve tedavi olmazlar. Bu tercih çok yanlıştır. Boyun fıtığı tedavi edilmediği zaman ağrılar her iki kol ve bacağa inerek felçliğe kadar gidebilir. Bu durumda duyu kaybı tüm vücudu kapsadığı için idrar kaçırma durumu da söz konusu olur.

Boyun Fıtığı Cinsel Gücü Etkiler Mi?

Boyun fıtığı belirtisi olan kişiler boyun fıtığı cinsel gücü etkiler mi diye merak ederler. Boyun fıtığı ilerlediği zaman cinsel yaşamı etkileyebilmektedir. Cinsel yaşamında sorunlar yaşayan bireylerin aralarındaki ilişki de zamanla zedelenmektedir. Bu nedenle zaman kaybetmeden doktora giderek tedavi olunmalıdır.

Boyun Fıtığı Çeneye Vurur Mu?

Boyun fıtığı ağrısı birçok yere vurmaktadır. Boyun kısmında başlayan ağrılar ilerleyerek zamanla çeneye de vurmaktadır. Boyun fıtığı belirtisi arasında nadirde olsa çene gerilmesi ve ağrısı görülmektedir.

Boyun Fıtığı Görme Bozukluğu Yapar Mı?

Boyun fıtığının görme üzerinde olumsuz etkisini duyduğunuzda şaşırabilirsiniz. Boyun ağrıları baştan kola, sırta, göğse yayılabilmektedir. Bazen kalpte bile ağrı yaratarak kalp krizinden şüphelendirmektedir. Boyun ağrısı ile beraber bulanık görme sorunu da ortaya çıkabilmektedir.

Boyun Fıtığı Kola Ağrı Yapar Mı?

Kola vuran ağrı en önemli boyun fıtığı belirtisi olarak kendini gösterir. Boyun fıtığının en önemli belirtilerinin başında kol ağrısı ve uyuşukluğu gelmektedir. Tek taraflı ve kola doğru yayılan ağrı kişiye büyük sıkıntılar yaşatmaktadır.

Boyun Fıtığı Yüzde Uyuşma Yapar Mı?

Boyun fıtığı hastalarında çok nadir olmakla beraber yüzde ortaya çıkan uyuşma boyun fıtığı belirtisi olarak ortaya çıkar. Yüzünüzde uyuşma olduğu anda bir doktora giderek uyuşmanın nedenini tespit ettirmeniz önemlidir. Her yüz uyuşması boyun fıtığına bağlı olmayabilir.

Boyun Fıtığı Kulak Ağrısı Yapar Mı?

Kulak ağrısı da boyun fıtığı belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığı gözler ile beraber kulaklarda da ağrı yapabilmektedir.  Vücudun birçok bölgesini etkileyen ve ağrılara sebep olan boyun fıtığının aksatılmadan tedavi edilmesi gerekmektedir.