Bel kayması, tıp dilinde ”spondylolisthesis” adıyla bilinen ve belli bir düzende dizilmiş olan omurga kemiklerinde, bazı nedenlerle ortaya çıkan kaymalardır. Bu sorunla birlikte ilerleyen yaşlarda ve yıpratıcı işler nedeniyle omurga kanalı darlığı da görülmektedir. Bel ağrısı şikayeti olan kişilerin yüzde 5’inde bulunan bel kayması problemi tedavi edilmediğinde, şiddetli ağrılar nedeniyle kişiyi rahatsız edecek duruma gelmektedir.
Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?
Bel kayması söz konusu olan kişilerde, bel ve çevresinde oluşan ağrılar en bilinen belirtilerdir. Bunun yanı sıra kalça üzerine kadar yayılan ağrılar, hastanın rahat bir şekilde oturabilmesine engel olmaktadır. Hastanın öne eğildiği pozisyonlarda şiddetli ağrı görülmektedir. Hasta arkaya doğru eğildiğinde ise, bu ağrılarda hafifleme görülmektedir. Bel kayması nedeniyle sinirlerde ve omurilikte gerilim söz konusu olabilir. Bu da bel fıtığında görülen kalça, bacak ve ayaklara kadar uzanan ağrı belirtileri verebilir. Çok nadir de olsa, bu rahatsızlığa sahip hastalarda dışkılama ve idrar yapma esnasında zorlanma oluşabilmektedir.
Bel Kayması Nedenleri Nelerdir?
Bel kayması probleminin en bilinen nedenleri yaşlanma ve bedeni yıpratacak işlerle ilgilenmektir. Ayrıca düşme, spor yaralanmaları ve zorlu doğum süreci de bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çocukların hareketli yaşamı nedeniyle oluşan düşmeler de, bel kayması oluşumuna temel hazırlamaktadır. Bir diğer bel hastalığı olan bel fıtığı da, bel kayması sorununun oluşmasında etkilidir.
Bel Kayması Nasıl Tedavi Edilir?
Bel kayması, buna neden olan sebeplerin belirlenmesi sonucunda tedavisi yapılacak bir rahatsızlıktır. Ancak nedeni bulunsa dahi, herhangi bir sinir baskısı ya da şiddetli ağrı söz konusu değilse, hastaya sadece uygun ilaç tedavileri ve istirahat önerilmektedir. Buna ek olarak fizik tedavi uygulaması ve geçici olarak korse kullanmakta etkili tedavi yöntemlerindendir. Ağrıların şiddetli olduğu durumlarda ise, hasta cerrahi operasyonu reddedebilmektedir. Bu durumda ise ağrıyı oluşturan omurların arasına epidural steroid enjekte edilir. Ancak bu da geçici bir rahatlama sağladığı için, kesin tedavi yöntemi olarak görülmemektedir.
Bahsi geçen tedaviler uygulandığı halde olumlu bir sonuç söz konusu değilse cerrahi operasyon gündeme gelmektedir. Ciddi bir ameliyat olan bel kayması ameliyatı, operasyon sonrasında da ciddi komplikasyonlar oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle cerrahi operasyonu gerçekleştirecek kişilerin, alanında uzman ve deneyimli hekimler olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Bek Kayması Doğal Tedavisi! Bitkisel Kür
Ceviz yaprağı, Bayır turpu, Devetabanı, Soğan Buğday unu, Sirke, Süt
Bel Kayması Kürü Hazırlanış Sekli:
- Sirke ile haşladığınız ceviz yaprağını süzün ve elde ettiğiniz karışımı bir gün dinlendirilir. Hazırladığınız bu karışım ile bele masaj yapın. Masaj yaptıktan sonra karışımdan kalan posayı belinize sarın
- Devetabanı bitkisini suda haşlayın. Süzerek elde ettiğiniz posayı merhem kıvamına gelene kadar süt ile yoğurun. Hazırladığınız merhemi tedavi süresince yatmadan önce belinize sarın.
- Rendelediğiniz bayırturpun’a buğday ununu karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı hamur kıvamına getirdikten sonra ısıtarak belinize sarın
- Sirke suyu ile haşladığınız ezilmiş soğanları lapa haline getirin. Belinize masaj yaptıktan sonra hazırladığınız lapayı ısıtarak belinize sarın.