Bebek mamaları, günümüzün en çok tüketilen hazır yiyecekleri arasında yer alıyor. Hatta, bu mamalar sayesinde bebeklerin daha iyi geliştiğini iddia eden yüzlerce gıda firması var. Özellikle çalışan ebeveynlerin ve bebeğini çeşitli nedenlerden dolayı emziremeyen annelerin tercih ettiği bebek mamaları aslında sanıldığı kadar masum olmayabilir. Çünkü, son zamanlarda yapılan bir araştırma, piyasada satılan bebek gıdalarının yüzde 95’inden fazlasının, bebeklerin beyin gelişimi için tehlikeli olduğu düşünülen zararlı kimyasallar ve metaller içerdiğini ortaya koyuyor.
Bebek Mamalarındaki Dört Madde Tehlike Saçıyor
Bebek mamaları hakkında son araştırma, ABD’de satılan ve en çok tercih edilen 168 marka üzerinde yapıldı. Araştırmada bebek gıdalarının yüzde 95’inde kurşun, yüzde 73’ünde arsenik, yüzde 75’inde kadmiyum ve yüzde 32’sinde cıva bulundu. Ayrıca, bu tehlikeli dört kimyasal ve metalin hepsinin birlikte bulunduğu birçok gıda tespit edildi. Bu ürünlerin çoğunun pirinçten yapılan ürünler olduğu ortaya çıktı. Diğer yandan, bu zararlı maddelerin tatlı patates ve meyve suyunda da az miktarlarda bulunduğu gözlemlendi.
Zararlı Kimyasallar Beyin ve İç Organların Gelişimine Zarar Veriyor
Uzmanlara göre; bebekler için tasarlanan yiyeceklerin güvenlik standartlarının yeterince göz önünde bulundurulmaması çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Kurşun, arsenik, kadmiyum ve cıvanın küçük miktarlarının bile insanlar için güvenli olmadığını vurgulayan uzmanlar, bebek mamalarında bu maddelerin bulunmasının son derece yanlış olduğunu ifade ediyor. Yeni doğan bebeklerde böbrek, karaciğer ve beyin gelişimi doğumdan sonra uzun bir süre daha devam ediyor. Uzmanlar, zararlı kimyasal ve metallerin başta beyin olmak üzere vücuttaki birçok organın gelişimini olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Bebeklerin İlk Altı Ay Sadece Anne Sütüyle Beslenmesi Gerekiyor
Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Ayrıca, bebeklere 6 aylık olduktan sonra anne sütü ile birlikte ek gıda verilmesi gerektiğini ifade eden akademi üyeleri, emzirmenin en az 1 yaşına kadar devam etmesi gerektiğinin de altını çiziyorlar. Uzmanlar, bebek mamaları yerine doğal yiyeceklerin tercih edilmesinin çok daha sağlıklı olduğunu belirterek, 9’uncu aydan sonra, bebeğe günde 2-3 kez yumuşak taze meyve, haşlanmış sebze veya bu sebzelerden yapılmış çorbalar ve sağlıklı atıştırmalıklar verilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Bunların dışında, uzmanlar 1 yaşını dolduran bebeklere alerjik problemlere neden olmadığı sürece katkı maddesi içermeyen bütün yiyeceklerin verebileceğini ifade ediyor. Ancak, bebekler için aslında çok tehlikeli olan bebek mamaların ise tercih edilmemesinin çok daha doğru olduğunu belirtiyorlar.