Koronavirüs nedeniyle stres olan astım ve bronşit hastaları şifalı sebzeleri araştırıyorlar. Astıma ve bronşite iyi gelen mucizenin adı bamya tohumu. Kolon kanserinden diyabete kadar şifalı sebze olan bamya tohumu, zeytinyağı ve balla karıştırılarak tüketildiğinde astım hastalığına şifa oluyor. İşte bamya tohumun faydaları ve bamya tohumu kürü tarifi.
Bamya Tohumunun Faydaları Neler?
Bamya sebzesinin faydaları kadar bamya tohumu da sağlık açısından şifa kaynağı. Birçok hastalığa iyi gelen bamya tohumunun faydaları saymakla bitmiyor. Astım ve bronşit hastalığında mucize etki oluşturan bamya tohumu, içeriğinde yüksek protein, sağlıklı yağlar, harika lif, magnezyum, B, C ve K vitaminleri bulunuyor. Bamya tohumu, diyabetten kolesterole, astımdan kolon kanserine kadar onlarca hastalığa iyi geliyor.
Yeşil çiçekli bir bitki olan bamya, düşük kalorisinden dolayı, diyet yemeklerinde ve sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor.
İşte bamya ve bamya tohumunun sizi kesinlikle şaşırtacak diğer sağlık yararlarından bazıları.
1. Kendinizi tok hissetmenizi sağlar
Bamyanın diyet lifi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur , bu da sizi akşam yemeğinden sonra gereksiz atıştırmalıklardan alıkoyacaktır.
2. Sindirim için harikadır
Bamyanın yüksek lif içeriği, sindirim sistemi için harikadır ve daha düzenli dışkılamanızı sağlar. Bu sadece kilonuzu azaltmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi her şeyden daha sağlıklı kılar.
3. Düşük kalorili bir besindir
Bamya düşük kalorisi ve zengin içeriği ile harika bir besindir. Açlığınızı gidererek sağlıklı kalmanızı sağlar.
4. İdrar söktürücüdür
Bu, vücudun kendini detoksifiye etmesine yardımcı olduğu ve fazla su ağırlığından kurtulmanıza yardımcı olduğu anlamına gelir .
5. Kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur
Bamyadaki pektin, LDL’yi veya kötü kolesterolü düşürerek kalp fonksiyonunu iyileştirir.
6. Kanserle savaşır
Antioksidanlarla dolu olan bamya, kansere yol açabilecek serbest radikallerle mücadelede hücrelere çok ihtiyaç duyulan desteği sağlayabilir .
7. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Bamyadaki sağlıklı lif, bağırsaklarımızda çok ihtiyaç duyulan iyi bakterileri besleyerek virüslere ve enfeksiyonlara karşı bağışıklığımızı korur.
8. Doğurganlığı ve sağlıklı hamileliği destekler
Bamyadaki yüksek folat miktarı,bebeklerde nöral tüp kusurlarının görülme sıklığını azalttığı için gebe kalma öncesi diyette özellikle önemlidir. Aynı şekilde, hamilelik sırasında daha fazla folat yemek, sağlıklı bir anne ve bebeği desteklemeye yardımcı olur.
9. Kan şekeri seviyelerini dengeler
Bamyanın lif içeriği ayrıca sindirim sistemindeki şeker emilimini yavaşlatmaktan da sorumludur .
10. Diyabetin önlenmesine yardımcı olur
Araştırmalar, kan şekeri üzerindeki dengeleyici etkilerine ek olarak, bamyanın aslında kan şekerini düşürdüğünü ve diyabetin önlenmesi için iyi bir seçenek olabileceğini göstermiştir.
11. Böbrek hastalığını önlemeye yardımcı olur
Araştırmalar, daha fazla bamya tüketmenin zamanla böbrek hasarının azalmasına neden olduğunu göstermiştir.
12. Saçları dolgunlaştırır ve saça parlaklık kazandırır
Haşlanmış, soğutulmuş ve limon suyuyla karıştırılmış bamya suyunu, dolgun ve parlak saçlara kavuşmak için saçınıza sürebilirsiniz.
13. Beyniniz için iyidir
Bamyanın en iyi beyin yemeği olduğuna inanılıyor. Orta ve Uzak Doğu’da zihinsel bir desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler tarafından sık sık yeniyor.
14. Antiinflamatuardır
Bu, eklemler için iyi olduğu kadar akciğer iltihabı, boğaz ağrısı ve irritabl bağırsak sendromunu tedavi ettiği anlamına gelir .
15. Göz sağlığı için iyidir
Bamya’nın C ve A vitaminleri gibi besinleri katarakt ve makula dejenerasyonu riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.
16. Güçlü kemikleri destekler
Bamya, içerdiği K vitamini ve folatları sayesinde kemik erimesini ve osteoporozu önlediği bilinmektedir .
17. Cildi gençleştirir
Yüksek C vitamini içeriği, cilt hücrelerinin ve kolajenin büyümesine ve gençleşmesine yardımcı olarak cildin daha pürüzsüz, daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar.
18. Ülser iyileşmesini destekler
Bamya, tüketildiğinde sindirim sistemini kaplar ve peptik ülserlerin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur.
19. Astım ve bronşit semptomlarını azaltır
Bamya’nın güçlü C vitamini içeriği, potasyum, demir, kalsiyum gibi mineralleri astım ve bronşit gibi solunum sorunlarını hafifletmekle ilişkilendirilmiştir.
Astım ve Bronşit İçin Bamya Tohumu Kürü
Malzemeler:
- Organik bamya tohumu
- Organik bal
- Sızma zeytinyağı
Hazırlanışı:
Aktardan aldığınız bamya tohumunu toz haline getirin. Toz haline getirdiğiniz bamya tohumunu bir kaseye koyun ve içerisine bal ve zeytinyağı ekleyin. Macun kıvamına gelene kadar iyice karıştırın. Bal ve zeytinyağını macun kıvamına gelene kadar göz kararı ekleyebilirsiniz. Daha sonra kuru ve temiz kapaklı bir cam kavanoza koyarak saklayın.
Uygulanışı:
Sabahları aç karnına kahvaltıdan en az yarım saat önce karışımdan 1 çay kaşığı tüketin. Kilo problemi olanlar 1 tatlı kaşığı da tüketebilirler. Unutmayın, 3-5 günde hemen bırakmayın. Astım-bronşit sorunlarınız geçene kadar karışımı kullanmaya deva edin. Bir de astım ilaçlarınızı kesinlikle hemen kesmeyin.
Öksürüğünüz başladığında hemen karışımı tüketmeye başlayın, ancak uzun sureli değil 3-5 gün belki 1 hafta süreyle tüketebilirsiniz.
Çiğ veya pişmiş bamya tohumu düzenli tüketildiğinde kilo sorunlarını azaltabilir. Bamya sadece kilo vermeye yardımcı olmaz aynı zamanda kilo vermek isteyen kişilerde meydana gelebilecek besin açığını da giderebilir.