Aterom, doktorların aterom dediği özel bir iyi huylu kist şeklidir. Kistler, deri ile çevrelenmiş (kapsüllenmiş) dokuda sıvı dolu boşluklardır. Ayrıntılı olarak, doktorlar gerçek ve sahte ateromları ayırt eder.
Gerçek ve Sahte Ateromlar
Sahte ateromlarda kistler sebum bezleri civarında, daha kesin olarak sebum kanalında bir tıkanma sonucu oluşur. Kıl kökü kanallarını etkileyen çıbanlar da benzer bir görünüme sahiptir. Kist içeriklerinin irmik kıvamında olması nedeniyle, bu ateromlara halk arasında irmik torbaları veya irmik düğümleri adı verilir. Çoğunlukla bu ateromlar sahte ateromlara aittir.
Tıbbi olarak doğru anlamda gerçek ateromlar, tanınabilir bir kanalı olmayan yumuşak doku tümörleridir. Bunlar aynı zamanda epidermoid kistler olarak da bilinir. Epidermoid kistler ise neredeyse hiç yağ içermez; Gerçek ateromlar genellikle cilt hasarının bir parçası olarak ortaya çıkar. Epidermisin hücreleri yaranın daha derinlerine nüfuz ederse, orada büyümeye ve çoğalmaya devam ederler. Zamanla, giderek daha fazla azgın katman gelişir ve bölge şişer. Yara daha sonra tekrar kapatıldığından, artık herhangi bir dış kanal yoktur.
Gerçek veya sahte: Ateromlar genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, kistin içeriği enfekte olursa ve ateromda iltihap oluşursa, komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Böyle bir apse patlayabilir. Daha sonra bazen patojenler kan dolaşımına yayılır ve tehlikeli enfeksiyonlara neden olabilir.
Aterom Belirtileri Neler?
Ateromlar ciltte hemisferik şişlikler (yumuşak doku tümörleri) olarak görünür. Birçok sebum bezinin bulunduğu alanlar özellikle etkilenir. Bu nedenle ateromlar özellikle kafa derisinde (yüzde 90) ve boyunda yaygındır. Ateromlar ayrıca genital bölgede, göğüste, sırtta veya kulak memelerinde de oluşur.
Çoğu ateromun çapı toplu iğne başı boyutundan 1 ila 2 santimetre arasında değişir. Ama aynı zamanda önemli ölçüde büyüyebilirler. Sonra bir tenis topu veya tavuk yumurtası büyüklüğüne ulaşırlar. Özellikle daha küçük ateromlar genellikle gruplar halinde görünür.
Yumuşak doku şişmesinin kıvamı genellikle biraz esnektir. Bazen kistler hareket ettirilebilir. Aterom çevresindeki cilt genellikle hiçbir değişiklik göstermez. Özellikle iltihaplı ateromlar hareket ettirilemez. İltihaplanma durumunda, ateromu çevreleyen deri ağrıya ve kızarmaya, şişmeye duyarlıdır.
Çoğu aterom çok az ağrıya neden olur veya hiç ağrı yapmaz.
Aterom Nedenleri Neler?
Ateromlar sebum bezlerinin kanallarındaki tıkanmalardan kaynaklanır. Diğer şeylerin yanı sıra, cilt yüzeyinin altındaki sebum bezleri, saçın sebum adı verilen koruyucu bir tabaka ile çevrelenmesini sağlar. Sebum bezlerinin çıkışı kıl kökü kanalına açılır. Bu sebum kanalı, örneğin yağ tıkaçları, yağ kristalleri veya deri pullarıyla daraltılırsa, sebum salgısı oluşur. Organizma, bu salgı birikimini deri ile kaplayarak tepki verir. Kıl kökü kılıfı bölgesinde tıkanıklık meydana gelirse, doktorlar trikilemmal kist veya trikolemmal kistten bahseder.
Aterom Tedavisi Nasıldır?
Bir aterom tedavisinin gerekli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, aile doktorunuzun veya dermatoloğunuzun muayenesinden sonra belirlenir. Kural olarak, küçük ateromlar herhangi bir rahatsızlığa neden olmazlar, sadece kozmetik biçimde rahatsız edici olarak algılanırlar. Daha fazla enfeksiyon riski nedeniyle daha büyük ateromlar çıkarılmalıdır.
Aterom tedavisi, kisti cerrahi olarak çıkarmaktır. Bu küçük, yüzeysel operasyon genellikle lokal anestezi kullanılarak doktorun muayenehanesinde ayakta tedavi bazında gerçekleştirilebilir.
Özellikle gerçek ateromlarda kistin tamamen çıkarılması önemlidir. Epidermal hücrelerin bir kısmı deride kalırsa, epidermoid kist veya gerçek bir ateromun yeniden oluşma riski artar.
Ateromlar ve Evde Bakım
Hiçbir durumda ateromları kendiniz çıkarmaya veya patlatmaya çalışmamalısınız. Bu, enfeksiyon riskini büyük ölçüde artırır. En kötü durumda, kist iltihaplanır ve patlar. Bu, karmaşık enfeksiyonlara ve hatta kan zehirlenmesine (sepsis) yol açabilir.