28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsUzmanlar açıkladı: Koronavirüs dokunulan yüzeylerden yayılmıyor

Uzmanlar açıkladı: Koronavirüs dokunulan yüzeylerden yayılmıyor

İçerikleri

Yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı ilk günden pandemiye dönüşmesine kadar ve pandemi süreci boyunca halk sağlığı uzmanları tarafından koronavirüsün insana enfekte olma riskinin düşürülmesinde el yıkamanın ve yüzeylerin temiz tutulmasının çok önemli olduğu sürekli dile getirildi. Ancak salgın her geçen gün yayılımını artırdıkça ve eldeki verilere yenileri eklendikçe bazı bilim adamları tarafından el hijyenine yoğun bir şekilde odaklanılmasının ne kadar doğru olduğu sorgulanmaya başlandı. Hijyenin önemini sorgulayan bilim adamları, günlük yaşam içerisinde en sık kullanılan kapı kolları, ışık düğmeleri gibi yüzeylerin temizliğinin salgınla mücadele için alınan tedbirler içerisinde o kadar da önemli bir yer tutmayabileceğini söylüyor.

Hava Yoluyla Çok Rahat Bulaşıyor

Koronavirüsün insana enfekte olmasının en rahat yolunun havadaki damlacıklar olduğunu dile getiren ve bu konudaki tartışmalara yeni bir boyut kazandıran San Francisco’da bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nde görev yapan tıp profesörü Monica Gandhi, “Koronavirüs, insana yüzeylerden enfekte olmuyor. Yüzeylere ve göze dokunmanın virüsün yayılım hızında herhangi bir etkisi yoktur. Koronavirüs enfekte olan vakaların çoğu incelendiği zaman farkına varılmadan burundan veya ağızdan virüsü yayan bir vakayla yakın temas edildiği zaman virüs bulaşıyor.” ifadelerine yer verdi.

Gandhi’nin Tezini Savunanlar Var

Gandhi’nin bu tezini destekleyen bilim adamları var. Gandhi’nin tartışma yaratan bu açıklamalarından evvel Lancet dergisinde konuyla ilgili bir makale yayımlayan New Jersey’de bulunan Rutgers Üniversitesi’nde görevli mikrobiyoloji profesörü Emanuel Goldman, “Koronavirüsün yüzeylerde günlerce yaşadığına dair araştırmaların ve tezlerin artık sorgulanması gerekiyor. Şahsi düşünceme göre koronavirüsün insana yüzeylerden enfekte olma riski çok düşük. Ancak koronavirüs bulaşmış bir kişi tarafından yüzeye doğru öksürüldüğü ya da hapşırıldığı zaman bir iki saat içerisinde yüzeyle temas edilirse koronavirüs enfekte olma riski çok yüksek.” dedi.

Yüzeylerden Bulaşma Riski Abartılıyor

El yıkamanın önemli bir hijyen kuralı olsa da yüzeylerden insana enfekte olma riskinin abartıldığını söyleyen Leicester Üniversitesi’nde görev yapan solunum bilimleri uzmanı Dr. Julian Tang, “Ellerin yıkanmasıyla akut solunum yolu enfeksiyonları riski sadece yüzde 16 düşmektedir. Cansız yüzeylere temasla virüsün bulaşma ihtimalinin abartılması virüsün havadan bulaşma riskine verilen önemi azaltıyor. El yıkanmasına karşı olmasak da bu konuda yapılan vurguyu hatalı buluyoruz. Virüsün bulaşmasındaki temel risk, insanların birbirleriyle iletişim kurmasıydı. Aynı zamanda yüzeylerin derinlemesine temizlenmesine çok aşırı vakit ve bütçe ayrıldı. Buralara ayrılan bütçeyi maskelere ayırsaydık, el yıkamaya ve yüzey temizliğine verilen emeği maske takmaya verseydik, emin olun ki Avrupa ve Kuzey Amerika’da bu kadar çok insana koronavirüs enfekte olmazdı.” şeklinde konuştu.