26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviÖksürükten ilaçsız olarak kurtulmak için 6 ev ilacı

Öksürükten ilaçsız olarak kurtulmak için 6 ev ilacı

Soğuk havalar ile birlikte kendini gösteren öksürüğe ne iyi gelir? Öksürükten ilaçsız olarak kurtulmanızı sağlayacak 6 doğal tedaviyi sizler için derledik.

İçerikleri

Ara sıra öksürük normaldir; çünkü vücudunuzun balgam veya boğazınızdaki diğer tahriş edici şeyleri temizlemesinin önemli bir yoludur. Kalıcı bir öksürük, diğer taraftan, genellikle alerjilerin, bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun belirtisidir. Bir ateş yaşıyorsanız, antibiyotik gerektiren bir enfeksiyondan muzdarip olabileceğiniz için mutlaka doktorunuza gözükmelisiniz.

Bununla birlikte, öksürüğünüz hafifse, evde kendinizi doğal yöntemlerle tedavi etmeyi deneyebilirsiniz. Öksürük için eczanelerde satılan ilaçlar kolayca kullanılabilir, ancak mümkün olan yerlerde kimyasallardan kaçınmayı tercih edenlerdenseniz deneyebileceğiniz birçok doğal, ev ilaçları da vardır.

Öksürükten İlaçsız Olarak Kurtulmanın 6 Doğal Yolu

İşte hem kuru, hem de göğüs öksürüğü için tedavi  edici özellikte 6 ev ilacı..

1- Organik Bal

Bal lezzeti ve içerdiği besinler ile yıllardır öksürüğün ilacı olmuştur ve hala bir numaralı doğal tedavi ilacıdır. Balın öksürük tedavisinde dekstrometorfan içeren ilaçlardan daha etkili olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Öksürük için balı bir kaşık olarak tüketebileceğiniz gibi ılık bir bardak suya yada bir bardak bitki çayına ekleyerek de içebilirsiniz.Tıkanıklığı gidermek için taze limon suyu sıkmanız da yararlı olacaktır.

2- Meyan Çayı

Öksürüğü gidermek için bir fincan sıcak meyankökü çayı önerilir. Meyan kökü, mukusu gevşetip inceltirken boğazınızı yatıştırır. Ayrıca meyan kökü tahriş edici maddeleri daha kolay dışarı atabileceğiniz glisirrizin içerir.

3- Nane

Nane içindeki mentol boğazı yatıştırır ve mukusu parçalar. Sıcak suya birkaç taze nane yaprağı atabilir (veya hazır nane çayı satın alabilirsiniz) veya buhar banyosuna birkaç damla nane yağı ekleyerek buharını soluyabilirsiniz. Öksürüğü tedavi etmek için nane kullanmanın farklı kullanım şekilleri de vardır.

4- Zencefil

Zencefil güçlü bir anti-enflamatuardır ve bu nedenle boğaz iltihabını hafifletmede etkili olabilir. Taze zencefil suyunun çıkararak veya zencefili ince ince kıydıktan sonra öksürük şurubu için içerisine biraz organik bal eklemeniz önerilir. Zencefil çok baharatlıdır, bu yüzden balın aşağı inmesine yardımcı olur! Alternatif olarak taze zencefili kaynar suya dilimleyebilir ve içmeden önce biraz soğumaya bırakabilirsiniz.

5- Taze Ananas

Ananasın öksürüğü baskılayan ve boğazdaki mukusu gevşeten bir enzim olan bromelain içerdiğini biliniyor. Taze ananas yiyebilir veya taze ananas suyu içebilirsiniz (marketlerde satılan ananas suyu değil). Ayrıca sinüziti ve öksürüğe tedavi ettiği gibi diğer alerji bazlı sinüs sorunlarını da giderebilir.

6- Tuzlu Su Gargarası

Tuzlu su gargarası birçok kullanımı olan klasik bir ev ilacıdır. Tuz konsantrasyonu mukoza zarındaki hücrelerin dışında daha yüksek olduğunda, su her şeyi dengelemek için hücrelerden dışarı akar. İltihaplı doku ile birlikte gelen bir öksürüğünüz varsa, tedavi etmek için tuzlu su gargarasını yapmak iyi bir tedavi yöntemidir. Balgamın yerinden ayrılmasına ve kolayca dışarı atılmasına yardımcı olur. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak sıcak suda eritin, ılıdıktan sonra 15 saniye boyunca gargara yapın ve tükürün.