26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKoronavirüsGrip aşısı koronavirüs enfeksiyonunu tedavi edebilir

Grip aşısı koronavirüs enfeksiyonunu tedavi edebilir

İçerikleri

Avrupa’da farklı ülkelerde yapılan bu araştırma, grip aşısının dünya genelinde yapılması durumunda korona enfeksiyonunun daha fazla yayılmasının önlenebileceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları tarafından yapılan bu çalışma, birçok ülkede grip salgınından sonra Koronavirüs vakalarının arttığını gösteriyor.

Belçika, İtalya, İspanya ve Norveç’te gerçekleşen çalışma, salgının başlangıcından itibaren hazırlanan matematiksel bir modele dayanıyor. Bu modele göre salgının yayılma oranını inceleyen bilim insanları grip yayılma oranının artmasıyla birlikte korona enfeksiyonu artış oranının 2,5 kat arttığını belirtiyor.

Grip Aşısı Koronavirüs’ten Korunmaya Yardımcı Oluyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsü tarafından yönetilen araştırma COVİD-19 tedavisi hakkında da yeni gelişmelere ışık tutuyor. Pandemi hakkında daha önce yapılan çalışmalar, grip ve Koronavirüs’ün aynı anda bulaşmasının enfeksiyon hızını ve gücünü artırdığını göstermişti. Fakat, araştırmacılara göre, grip aşısı yalnızca gripten korunmaya yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda korona enfeksiyonunu da önleyebiliyor.

Grip Hastaları Daha Fazla Enfekte Oluyor

Araştırmacılar, grip hastalığı ve Koronavirüs’ün birlikte yayıldığında Koronavirüs enfeksiyonu oranının yaklaşık 2 – 2,5 kat arttığını vurguluyor. Buna göre, grip hastalarının çoğunun korona enfeksiyonuna yaşanabileceği tahmin ediyor. Covid-19 enfeksiyonunun Avrupa’da zirvede olduğu Mart ve Nisan ayları arasında yapılan bu araştırma; nüfus temelli modeller yardımıyla hastalık ve ölüm vakalarının kıyaslanmasına dayanıyor. Araştırmacıların elde ettiği veriler, aynı zamanda kontrollü normalleşme, seyahat kısıtlamaları, okulların ve işyerlerinin kapatılması gibi faktörleri kapsıyor.

Amerika’daki Farklı Bir Araştırma Bu Tezi Destekliyor

Grip aşısı ve Koronavirüs arasındaki ilişkinin ortaya konulduğu farklı bir araştırma, Avrupa’da yapılan bu araştırmayı destekliyor. Amerika’da 11700 kişinin katılımıyla yapılan çalışmaya göre, grip aşısı yapılan kişilerin korona enfeksiyonu kapma riski azalıyor.

Covid-19 için aşı geliştirme çalışmaları devam ederken gün yüzüne çıkan bu arastirmalar, yeni tartışmaların ve yeni çalışmaların kapısını aralayacak gibi görünüyor.