19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerCovid-19 virüsü ani ve kalıcı işitme kaybına neden olabilir!

Covid-19 virüsü ani ve kalıcı işitme kaybına neden olabilir!

İçerikleri

University College London uzmanları tarafından yapılan ve BMJ Case Reports’un yayınladığı bir araştırmada astım rahatsızlığı olan ve Covid-19 virüsü enfekte olan bir vaka solunum sıkıntısı çektiği için yoğun bakım ünitesine alınarak solunum cihazaına bağlandı. Bu vakaya uygulanan tedavi esnasında antiviral ilaçlardan olan remdesivirin haricinde damardan kortizon uygulaması da yapıldı.

Yoğun Bakım Tedavisinden Bir Hafta Sonra İşitme Kaybı Yaşadı

Vaka, kendisine uygulanan yoğun bakım tedavisinden bir hafta sonra kulağında tıpta tinnitus olarak adlandırılan çınlama sesleri olduğunu ve sonrasında da sol kulağında işitme kaybı yaşadığını söyledi. Uzmanlar ise vakaya uygulanan tedavi esnasında işitme kaybına neden olabilecek hiçbir ilaç verilmediğini ifade etti.

Vakanın kulak yolunda ve kulak zarında herhangi bir sağlık problemi yoktu. Vakaya yapılan tetkiklerde vakada işitme kaybına neden olabilecek bağışıklık sisteminin yanlışlıkla normal dokulara zarar vermesi şeklinde tanımlanan otoimmün rahatsızlığı bulunmadığı, grip enfeksiyonuna yakalanmadığı, HIV virüsü taşıyıcısı olmadığı ve hayatı boyunca hiçbir zaman işitme kaybı yaşamadığı tespit edildi.

Vakaya daha sonra yapılan testlerde vakanın sol kulağında snirsel bir rahatsızlık olan sensörinal işitme kaybı olduğu belirlendi. İç kulağın veya sesten sorumlu sinirin iltihaplanması ve zarar görmesiyle yaşanan rahatsızlık sensörinal işitme kaybı olarak adlandırılmaktadır. Steroid ilaçlarla tedavi edilen bu rahatsızlıkta kısmi bir başarı sağlandığı bildirildi.

Covid-19 virüsünün duyma kaybına nasıl neden olabilidiğinin henüz bilinmediğini ancak bazı olası açıklamalarının olduğuna değinen araştırma heyetinden Dr. Stefania Koumpa, “Sars-Cov-2 virüsünden dolayı iç kulakta hücre ölümü yaşanmış ya da vücudun inflamasyona neden olan kimyasallar yani iç kulakta toksik olabilecek sitokinler salgılamasına yol açmış olabilir. Steroidler inflamasyonu ve sitokinlerin azaltılması yarar sağlayabilir. Bundan dolayı da yoğun bakım hastalarına işitme kaybı olup olmadığı mutlaka sorulmalıdır. Tedavinin gecikmesi sonucunda yaşanacak tek taraflı işitme kaybı dahi insan yaşamının kalitesinde çok ağır sonuçlar doğurabilir.” dedi.

İşitme Kaybına 121 Hastanın 16’sında Rastlandı

Hastanelerinde koronavirüs tedavisi görmekte olan 121 hastadan 16’sının taburcu edildikten iki ay sonra işitme kaybı problemiyle karşılaştıklarını söyleyen Manchester Üniversitesi’nde görevli odyoloji uzmanı Prof. Kevin Munro, “İşitme kaybı probleminin yaygınlığı hakkında araştırmalar yapılmaktadır. İşitme kaybına bizzat koronavirüsün mü neden olduğu ya da bağışıklık sisteminin bir tepkisi mi olduğu, stres veya koronavirüs tedavisinin mi neden olduğu henüz bilinmiyor. Başka bir olasılık da vakaların önceden yaşadığı işitme kaybı problemlerinin, herkes tarafından maske takılan gürültülü bir hastane ortamında fark edilmiş olmasıdır.