27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkAni ölümlere neden olan hastalık: Akciğer embolisi

Ani ölümlere neden olan hastalık: Akciğer embolisi

İçerikleri

Akciğer embolisi, akciğerde bulunan damarların birinde materyal veya pıhtıdan dolayı oluşan tıkanıklıktır. Genellikle, kan pıhtılaşması bacaklarda oluşur. Tıkanık nedeniyle akciğerlere kan akışı engellenir ve bu durum hayati tehlikeye yol açar. Ancak erken tedavi ani ölüm tehlikesi için kalkan olur.

Hastalığın, kanlı öksürük, solunum yollarında problemler, göğüs ağrısı gibi ciddi belirtileri vardır. Bacaklarda oluşan tıkanıkların sinyal vermesi (ven trambozu) üzerine, kısa zamanda önlemler alınması gerekir.

Akciğer Embololisi Nedir?

Amerika’da ‘’Ulusal Sağlık Krizi’’ adı verilen akciğer embolisi, akciğer atardamarlarından birinin tıkanmasıdır. Tedavi edilmezse hasta hayatını kaybedebilir. Akciğerler yeterli oksijeni alamaz ve diğer organlarda zarar görür. Kalpten akciğerlere kan taşıyan atar damarlarda kan pıhtısı varsa eğer bu duruma pulmoner emboli denir.

Kan Pıhtısı Atardamarı Tıkıyor

Akciğer ana atardamarı tıkanan kişilerin hastalık süreci daha şiddetli geçer. Nadir olan belirtiler dışında, çoğunlukla bacakta DVT olarak bilinen derin kan pıhtılaşmasından kaynaklanır. Kan pıhtısı atardamarı tıkıyor ve hastanın bacağında ağrı ve sızılara neden oluyor. Akciğer lobları tıkalı damar yüzünden oksijensiz kalıyor. AIDS ve meme kanseri hastalarına göre her yıl daha fazla insan hayatını kaybediyor.

En Tehlikeli Belirti Kanlı ve Balgamlı Öksürük

Nefes darlığı, akciğer embolisi hastalığının en görünen ve tehlikeli belirtisidir. Aniden ortaya çıkar ve belirli bir gayret sonrasında hastanın hayatını olumsuz etkiler. Derin nefes alma sırasında göğüs ağrısı başlar. Aşırı terleme, sırt ağrıları ve baş dönmesi sorunu yaşayan hastada en tehlikeli belirti kanlı ve balgamlı öksürük. Bu durumlarda kan pıhtısı boyutu ve derinliği incelenmelidir.

Hastanın dudağı ve tırnaklarında mavileşme ile birlikte genel halinde sersemlik görülür. Sürekli kendini yorgun ve halsiz hisseder. Düzensiz kalp atışları, bayılmalar, soluk cilt hastalığın diğer belirtileri arasındadır.

Tedavi İçin Kan Sulandırıcı İlaçlar Tercih Ediliyor

Kesin tanıdan sonra hastaya kan pıhtısı önleyici ilaçlar verilir. Kan pıhtılaşmasını önleyici antikoagülan ile yeni pıhtı oluşumu da engellenir. İlaç enjeksiyonu şeklinde en az 5 gün hastaya enjekte edilir. Nadir olarak ameliyat yapılsa da tedavi için kan sulandırıcı ilaçlar tercih ediliyor. Kanı sulandıran bu ilaç sayesinde hastanın kan tahliline ihtiyaç duyulmaz. Geçmiş tedavi biçimlerinde K vitamini antagonistleri kullanılırken, yerini yeni kuşak kan sulandırıcı ilaçlar aldı.

Tedavi Süresi Hastanın Durumuna Göre Değişebilir

Akciğer embolisi tedavisi çoğunlukla 3 ila 6 ay arasında tamamlanır. Ancak risk faktörleri olan hastalar(kanser gibi) için tedavi süresi daha uzundur. Daha önce bu hastalığı geçirmiş olanların hastalığı yeniden geçirme riski yüksektir.