12 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınFaydalı BilgilerYanığa ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde doğal yanık tedavisi nasıl...

Yanığa ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde doğal yanık tedavisi nasıl yapılır?

İçerikleri

Gün içerisinde yaşanabilecek bazı kazalar sonucunda ciltte yanma meydana gelebilir. Bu yanıklar genellikle kaynar su dökülmesi, soba yanığı, kimyasal madde yanığı, kızgın yağ sıçraması ve özellikle yazın güneşe aşırı maruz kalmadan kaynaklı olabilir. Yanığa neden olan durum ve yanığın derecesine göre çeşitli tıbbi ve alternatif tedaviler uygulanabilir. Bu yazıda hafif dereceli yanıklar için evdeki malzemelerle kolaylıkla uygulayabileceğiniz alternatif tedavilerden bahsedeceğiz. İşte yanığa ne iyi gelir sorusu için en etkili doğal tedaviler.

Yanık İçin Evde Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

1- Yanık için yumurta akı

Yanık tedavisi için en etkili yöntemlerden bir tanesi yumurta akı uygulamasıdır. Bu yöntem için yanığın yayıldığı alana göre 1 ya da 2 yumurtayı sarısından ayırın ve akını köpürene kadar çırptıktan sonra yanığın üzerine sürün. Bu uygulamayı günde 2 kez tekrarlayarak kısa sürede yanığın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

2- Aloe Vera

Aloe vera cilt problemlerini tedavi etmede son derece etkili şifalı bir bitkidir. Aloe vera 1. ve 2. derece yanığa iyi gelir ve sonrasında yanık izinin de hafiflemesini sağlar. Yapmanız gereken ise oldukça basit, sadece aloe vera jelini yanan bölgeye krem gibi sürmeniz yeterli. Bunu gün içerisinde birkaç kez tekrarlayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca bu mucize bitki sayesinde yanığın neden olduğu ağrı ve sızı da hafifleyecektir.

3- Bal

Yanığa ne iyi gelir sorusuna alabileceğiniz bir diğer yanıtsa, doğal bir antibiyotik olan saf baldır. Bal, yanık ve kesik gibi problemlerin tedavisinde oldukça başarılıdır. Bu yöntem için uygulamanın yapılacağı bölgeye öncelikle soğuk su tutun. Daha sonra alanın tamamına ince tabaka halinde bal sürün. Dilerseniz steril bezle hafifçe sarabilirsiniz. Bu uygulamayı günde 2 kez yapmanız yeterli olacaktır.

4- Un

Yanığın su toplamasını ve şişmesini önlemek için üzerine un serpilebilir. Un serptikten sonra yaklaşık yarım saat bekleyin ve ardından soğuk su tutarak yıkayın.

5- Kantaron

Antibakteriyel ve dezenfektan özellikleri sayesinde cilt yanıklarının enfekte olmasını engelleyen kantaron otu, uzun yıllardır yara ve doğal yanık tedavisi için kullanılan bir bitkidir. Bunun için 1 su bardağı sıcak su içine 1 avuç kadar kantaron otu atıp demlemeye bırakın. Biraz soğuduktan sonra gazlı bezi kantaron suyuna batırıp yanığın üzerine koyun. Bunu günde 4-5 kez tekrarlayabilirsiniz.

6- Buz kompres

Yanığa ne iyi gelir denince muhtemelen ilk akla gelen yöntemlerden bir diğeri de soğuk su ya da buz komprestir. Yanığın ağrısını hafifletmek ve daha fazla hücrenin zarar görmesini engellemek için bir buz torbası yardımıyla kompres uygulamanız son derece faydalı olacaktır.

Not: Üçüncü ve dördüncü derece ciddi yanıklar için mutlaka doktora görünmeniz gereklidir.