Kalsiyum eksikliği tıptaki adıyla hipokalsemi, kanınızın yeterli miktarda kalsiyum içermediği bir durumdur. Sıklıkla D vitamini eksikliğinden kaynaklanır, ancak bazı ilaçlar ve önceden var olan tıbbi durumlar da (düşük işlevli bir tiroid gibi) kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Kesin bir teşhis için doktorunuza başvurmanız gerekse de aşağıda yer alan kalsiyum eksikliği belirtileri ile vücudunuzda kalsiyum eksikliği olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Kuru Bir Cilt
Uzun bir süredir kalsiyum eksikliği yaşıyorsanız, cildiniz pullu şekildedir veya pul pul dökülür. Vücudunuzda baz hücre fonksiyonları için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Kalsiyum eksikliği cildinizi ve hatta saçlarınızı etkileyerek ince, kuru ve kırılgan hale getirecektir.
Kas Krampları
Kanınızdaki kalsiyum iyonize olur, yani bir yük taşır. Hipokalsemi çok düşük olursa sinir sisteminizi bozabilir ve vücudunuzdaki hücrelerin doğru çalışmasını engelleyebilir. Kalsiyum eksikliği belirtisi olarak parmaklarınızda, ağzınızda veya ayaklarınızda küçük kramplar ve kas spazmları veya karıncalanmaları fark edebilirsiniz.
Kronik Yorgunluk
Kronik yorgunluk ve uyuşukluk, önemli hipokalsemi belirtilerinden birisidir. Eğer uyuşukluk, iştahsızlık ve yorgunluk sürekli hal almışsa uzman yardımı alarak kalsiyum değerlerinize baktırmak faydalı olacaktır.
D vitamini Eksikliği
Vücudunuzda kalsiyum emilimi için D vitamini önemli bir bileşendir. D vitamini eksikliği yaşadığınızda bu durumun aynı zamanda kalsiyum eksikliğine de yol açabileceğini unutmayın.
Unutkanlık ve Hafıza Kaybı
Hafıza kaybı, deliryum ve depresyon problemleri bir kalsiyum eksikliğinin belirtileri olabilir. Çünkü hipokalsemi beyninizde ve nörolojik yollarınızda problemlere yol açabilmektedir.
Zayıf Kemikler
Kırık tırnaklardan kırık kemiklere kadar, iskelet çerçevenizin normalden daha hassas olduğunu hissediyorsanız kalsiyum eksikliğiniz olabilir. Kalsiyum eksikliği, osteoporoz gibi daha ciddi durumlara yol açabileceği gibi aynı zamanla diş çürümesi riskinizi de artırabilir.
Kalsiyum Eksikliği İçin Neler Yapılmalı?
Süt ürünleri zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Brokoli, portakal, yeşil yapraklı sebzeler, badem gibi kuruyemişler kalsiyum deposudur.
Kalsiyum açısından zengin gıdalar bugünün toplumunda bu kadar kolay bulunabildiği için, kalsiyum yetersizliğinizin kalsiyum alımının bir sonucu olmadığı kesindir. Bu semptomların büyük bir kısmına sahip olduğunuzu fark ederseniz ve diyetinize daha fazla kalsiyum eklemenize rağmen kalsiyum eksikliğinizi gideremezseniz, bunu sebebini öğrenmek için doktorunuza görünmeniz yerinde olacaktır.
Kemik Erimesine Karşı Kalsiyum Kürü
Kemik erimesi, özellikle menopoz sonrası kadınları için büyük bir problem. Kemik erimesinden ilaçsız bir şekilde korunmak isteyenlere doğal çözüm; kalsiyum kürü! Ancak, yumurta kabuklarının organik beslenmiş, gezen tavuk yumurtası olmasına dikkat edin.
Kemik erimesine karşı kalsiyum kürü nasıl yapılır?
Kemik erimesi, özellikle menopoz sonrası kadınları için büyük bir problem. Kemik erimesinden ilaçsız bir şekilde korunmak isteyenlere doğal çözüm; kalsiyum kürü! Ancak, yumurta kabuklarının organik beslenmiş, gezen tavuk yumurtası olmasına dikkat edin. GDO’lu yemlerle beslenmiş tavuk yumurtalarıyla bu kürü yapamazsınız.
Malzemeler;
- 5 adet organik yumurta kabuğu
- 6 limonun suyu
- 2 limon kabuğunun rendesi
- 2 yemek kaşığı hakiki karakovan balı
Hazırlanışı;
Yumurtaların kabuklarını güzelce yıkayarak cam kavanoza alın. Üzerine 6 limonun suyu ve 2 limonun kabuğunu rendeleyerek ekleyin. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatarak serin ve loş bir ortamda bekletin. Yumurta kabukları tam olarak eridiğinde içine 2 yemek kaşığı karakovan balı ekleyin. Hazırladığınız kürü koyu renkli bir şişeye alarak karanlıkta saklayabilirsiniz. Her yemekten sonra 1 çay kaşığı yiyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
- D vitamini eksikliğiniz olduğunu gösteren 10 belirgin işaret
- D vitamini yetersizliği nelere sebep olur?
- Kansere Karşı Vücudu Koruyan 5 Vitamin!
- Vitamin eksikliğinizi yüzünüzden anlayacağınız 6 işaret!