Araştırmalardan elde edilen bulguların enfeksiyon gelişiminde tütün tüketiminin önemli bir risk faktörü olduğunu gösterdiğine değinen Dünya Kanser Kontrol Örgütü Eski Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Tütün tüketen ve koronavirüs enfekte olan vakaların, tütün kullanmayan vakalarla kıyaslandığı zaman süreci ağır geçirme riskinin 1,5 kat daha fazla olduğu görülüyor.” dedi.
1,3 Milyar İnsan Tütün Tüketiyor
Dünya genelinde 1,3 milyar insanın tütün tükettiğine ve her sene 8 milyondan fazla insanın tütün tükettiği için yaşamını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Kutluk, “Tütün kullanan insanların koronavirüse yakalanma riski daha fazla. Ayrıca tütün kullandığı için kronik rahatsızlığa yakalanan insanlarda koronavirüs daha ağır seyrediyor. Ülkelerin, koronavirüs pandemisiyle mücadelede ve koronavirüs pandemisinden sonraki planlamalarında tütün kontrolünü kesinlikle dikkate almaları gerekiyor. Tütün kontrolü sağlık ve ekonomi sektörüne önemli katkılarda bulunacaktır. Bu nedenlerle tütün yasakları ve vergi artışı gibi tedbirler mutlaka uygulanmalı.” ifadelerine yer verdi.
Tütün Tüketimi Terk Edilmeli
Koronavirüse yakalanan hastaların geçirdiği süreç ile tütün tüketimi arasında sıkı bir ilişki olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutluk, “Tütün kullanımı enfeksiyon gelişiminde önemli bir risktir. Tütün kullanan vakalarda koronavirüs sürecinin ağır geçirilme riskinin 1,5 kat olduğunu araştırmalar gösteriyor.
Tütün tüketiminin sigara, elektronik sigara ve nargile dahil olmak üzere her türüne karşı mücadele etmek ve tedbir almak gerekiyor. Bu halk sağlığı içinde çok büyük önem taşımaktadır. Tütün tüketimiyle birlikte akciğerin kapasitesi azalmaktadır. Bu nedenle de tütün tüketimi, koronavirüs sürecinin şiddetini ve ölüm riskini artırmaktadır. Çok geç olmadan tütün tüketiminden vazgeçilmelidir.” şeklinde konuştu.