12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkŞeker Hastalığı Hakkında Genel Bilgiler

Şeker Hastalığı Hakkında Genel Bilgiler

İçerikleri

Şeker hastalığının farklı tipleri bulunmakla beraber en yaygın görüleni tip2 diyabettir. Normalde 70-100 arasında olması gereken açlık şekeri bu seviyenin üzerinde seyrediyorsa bu durum şeker hastalığının habercisi olabilir. Zaman kaybedemeden doktora danışmakta fayda vardır.

Şeker Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri Hakkında

  • Şeker hastalığının nedenlerine bakıldığında yetersiz insülin salgılanması veya organların insüline duyarsız hale gelmesi gösterilebilir.
  • Diyabet hastalığı ülkemizde ve dünyada en sık görülen hastalıktır ve yapılan araştırmalara göre her on bir kişiden biri diyabet hastasıdır.
  • Diyabette genetik yatkınlık bulunmaktadır özellikle yaygın görülen tip2 diyabette ailesinde şeker hastası olan bireyler risk altındadır.  Peki şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Özellikle tip 2 diyabette görülen en belirgin özellikler
  • Sık idrara çıkma ve çok su içme,
  • Halsizlik
  • Bulanık görme
  • Kilo kaybı
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Ağızda kuruluk şeklinde sıralanabilir.
seker hastaliginin belirtileri nelerdir Şeker Hastalığı Hakkında Genel Bilgiler
Şeker Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri Hakkında

Diyabet Türleri Hakkında

Şeker hastalığı vücuttaki tüm organları etkileyen bir hastalıktır. Ancak en çok böbrek, göz ve kalbe zarar vermektedir. Diyabet türlerine bakmak gerekirse bunlardan ilki tip1 diyabettir.

  • Bu tür insüline bağımı bir türdür.
  • İnsülin üretiminin yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkan tip 1 diyabet daha çok çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır.
  • Dışarıdan insülin takviyesi bu tipte gereklidir.
  • Tip2 diyabet ise hücrelerin insüline duyarsızlaşması sonucu meydana gelen hastalıktır. Susuzluk sık idrara çıkma gibi belirtileri olan tip 2 diyabet çocukluk döneninden daha sonra  yani ileriki yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
  1. Bunlar dışında Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA) olarak adlandırılan ve ileri yaşlarda görülerek tip1 diyabete benzeyen insüline bağımlı bir türdür.
  1. Maturity Onset Diabetes (MODY) ise genç yaşta görülen tip 2 benzeri bir diyabet türüdür.
  1. Gestasyonel diyabet ise hamilelikte ortaya çıkan diyabet türüdür.

Şeker Hastalığının Tedavisi

  1. Şeker hastalığı tedavisi uygulandığı takdirde önlenebilir bir hastalıktır. Diyabette uygulanan tedavi yöntemleri hastalığın türüne göre değişmektedir.
  1. Tip1 diyabette insülin en etkili tedavi yöntemidir ve bu tedavi doğru beslenme ile desteklenmelidir. Doktor tarafından belirlenen dozun kullanılması hastayı oldukça rahatlatacaktır.
  1.  Tip2 diyabet ise antidiyabetik ilaçların kullanıldığı bir hastalık türüdür.

Diyabet Nasıl Anlaşılır?

Ailesinde daha önce şeker hastalığı geçirmiş bireylerin en merak ettiği konu ise şeker hastalığı nasıl anlaşılır konusudur. Şeker hastası olup olmadığını anlamak içinse açlık kan şekeri ve oral glikoz tolerans testi yapılması gerekmektedir. Açlık kan şekerinin 126 mg’dan fazla olması şeker hastalığının belirtisidir. Oral glikoz toleransı 200 mg’dan yüksek ise bu durum yine şeker hastalığının belirtisidir.

Diyabetin Kesin Tedavisi Var Mıdır?

Diyabet kesin tedavisi olan bir hastalık değildir ancak doktorun kontrolünde ilerlendiğinde hastaya bir zararı dokunmamaktadır. Diyabette önemli olan beslenme ve egzersizlerle hastalığı kontrol altına almaktır. Kiloda artış diyabet riskini arttıran unsurlardandır bu yüzden kiloyu korumak diyabete yakalanmamak için oldukça önemlidir. Ülkemizdeki diyabet hastalarının büyük bir bölümü hasta olduğundan habersizdir ve bu durumda tedaviye geç kalınmasına neden olmaktadır.

seker hastaligi nasil anlasilir 1 Şeker Hastalığı Hakkında Genel Bilgiler
Diyabetin Kesin Tedavisi Var Mıdır?

Beslenme Düzeni Oldukça Önemlidir

Diyabet tedavisinde beslenme de oldukça önemlidir. Ana öğünlerin yanı sıra ara öğünler atlanmamalıdır. Kontrollü beslenme düzeni gerektiren diyabette porsiyonlara da dikkat edilmelidir. Kan şekerini ani yükselten besinleri alışkanlıklar arasından çıkartmak ilk yapılması gerekenler arasındadır.  Hamilelikte yapılan şeker yüklemesi ise birçoğunda hamilelikten sonra yok olmasına karşın kimilerinde tip2 diyabete zemin hazırlayabiliyor.  Metabolizmal bir hastalık olan diyabet bulaşıcı değildir ancak kalıtsal özellik taşımaktadır.