Bu değişim ve adaptasyon sürecinde, sonbaharın ilk günlerini atlattık. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek adına günlük işlerinizde basit ama etkili değişiklikler yapabilirsiniz. Uyku kalitesinin iyileştirilmesi, egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi titizlik gösterilmesi gereken konulara ek olarak, bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yollarından biri bağırsak florasını destekleyen ve dolayısıyla bu hassas günlerde bağışıklık sistemini güçlendiren bir probiyotik yeme alışkanlığı geliştirmektir.
Mevsim geçişlerinde bağışıklık nasıl güçlendirilir?
İşte mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren altı değerinde öneriler:
Beslenmeye dikkat: Bağışıklığı destekleyen vitamin, mineral ve bol probiyotik içeren gıdalardan oluşan; güçlü bir bağışıklık sistemi için mevsimsel ve dengeli beslenme rutinleri gereklidir.
Biraz uyku: Günde ortalama 7-8 saat iyi bir gece uykusu, organların, metabolizmanın ve bağışıklık sisteminin normal işlevi için büyük önem taşır.
Hareketsiz olmaz: Araştırmalar, her gün yürüyen insanların uzun süre oturanlara göre %25 daha düşük üşütme riskine sahip olduğunu göstermiştir. Aktif haraket sahibi olmak sadece vücudu güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda endorfin salgılanmasını artırarak ruh halini de iyileştirir.
Stresi görmezden gelin: Stres, her zaman bağışıklık sisteminin en büyük düşmanlarından biri olarak yerini almıştır. Stres yönetimi için meditasyon ve nefes egzersizleri alışkanlığını geliştirebilir ve hayatınıza bilinçli farkındalık egzersizleri ekleyebilirsiniz.
Güneş bizimle: Sonbahar gelmesine rağmen, güneş ışığı bize henüz tam olarak veda etmedi. Bu dönemde güneşle daha sık karşılaşabilir ve dışarıda yürüyerek her adımda bağışıklığınızı artırabilirsiniz. Güneş ışığının faydalarından yararlanmaktan kaçınmayın.
Probiyotik tüketimi: Çalışmalar, insan vücudunun tüm organ ve sistemlerinin bağırsak florasından (yani mikrobiyotadan) etkilendiğini göstermiştir. Vücut fonksiyonlarımızı desteklemek ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bağırsaklarımıza bakmamız gerektiğini vurguladı.
Probiyotiğin bağışıklık üzerindeki etkileri neler?
Probiyotikleri basitçe “bağırsaklarda yaşayan dost canlısı bakteriler” olarak tanımlayabiliriz, asıl görevi bağırsak florasının mikrobiyotasını güçlendirmek, sağlıklı bağırsak florası ve birçok fiziksel ve ruhsal etki sağlamaktır:
İkinci beynimizin (bağırsağımızın) sağlığı, tüm organlarımızı ve sistemlerimizi yakından etkileyecektir.
- Bağırsak florasının yok edilmesi ayrıca iltihaplanma ve iltihapla ilişkili hastalıklara, özellikle kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik ve iltihaplanmaya yol açabilir.
- Sağlıklı bağırsak florası, bağırsakta meydana gelen bağışıklık sistemi aktivitelerinin ve fonksiyonlarının% 70’i için sağlıklı bir ortam oluşturabilir ve insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besinlerin emilimini destekleyebilir.
- Mutluluk hormonu serotoninin %95’i bağırsaklarımızda sentezlense de sağlıklı bir mikrobiyom ruh halimizi olumlu yönde etkileyecektir.
- Probiyotikler ayrıca bağırsak bariyerini koruyarak iltihaplanma ile savaşabilir.
Probiyotikler bağırsaklarımızı destekler, böylelikle vücudumuzdaki tüm sistemleri destekler ve ruh halimizi iyileştirerek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Yoğurt, kefir, kombucha, miso, lahana turşusu ve fermente gıdalar gibi yiyecek ve içecekler en güçlü probiyotik kaynaklarıdır.