2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaKadınMastit (Meme İltihabı) Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Mastit (Meme İltihabı) Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Emzirme döneminde en sık görülen meme dokusu enfeksiyonu olan mastit (meme iltihabı) neden olur, nasıl geçer? Doğal tedavisi nasıldır?

İçerikleri

Mastitis, emzirme döneminde en sık meydana gelen memenin dokusunda meydana gelen bir enfeksiyondur. Genellikle bebeğin ağzından bakteri, nipeldeki bir çatlaktan süt kanalına girdiğinde ortaya çıkabilir.

Mastit (Meme İltihabı) Nedir?

Mastit, meme dokusunda oluşan enfeksiyon sonucu ortaya çıkan iltihaba verilen addır. Çoğunlukla yeni doğum yapmış annelerin, bebeklerini emzirmeye başladığı ilk haftalarda görünen mastit, ortaya çıkan belirtileri ile başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Doğru teşhis ve erken başlayan tedavi süreci ile bu sorunun önüne geçmek mümkündür.

Mastit (Meme İltihabı) Belirtileri Nelerdir?

Emziren kadınlarda, emzirmenin başladığı ilk günlerde hassasiyet ve ağrı görülmektedir. Bu durum normal sayılmaktadır. Ancak mastit söz konusu olduğunda genellik tek memede görülen ağrı ya da yanma hissi, meme içinde oluşan yanma, yüksek ateş ve titreme, halsizlik, meme üzerinde leke şeklinde oluşan kızarlıklık, yorgunluk hissi gibi belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin birkaçı ortaya çıkmışsa, tedavi için uygun bir hekime başvurmak gerekir.

Mastit (Meme İltihabı) Nedenleri Nelerdir?

Mastit oluşumunun en bilinen nedeni memede birikmiş süttür. Emzirme yönteminde bir yanlışlık var ise, memede biriken sütün tamamı boşalmaz. Biriken süt memede sancıya ve yanmaya neden olur. Ayrıca süt kanallarında varolan tıkanıklık, bebeğin ağzından ya da cildin kendi oluşturmasıyla bulaşan bakteriler de mastit oluşumuna neden olabilmektedir.

Bazı durumlar ise mastit oluşum riskinin artmasına neden olur. Çatlayan meme uçları, yetersiz ve düzensiz beslenme, önceden de geçirilmiş olan mastit sorunu, göğüs üzerine uzun süreli baskı uygulamak, tek bir pozisyonda emzirme işlemini gerçekleştirmek, stres ve yorgunluk, dar sütyen kullanmak gibi nedenlerle mastit sorunu ortaya çıkabilir.

Mastit (Meme İltihabı) Tedavisi Nasıl Olur?

Bahsi geçen belirtiler nedeniyle mastit şüphesi oluşmuş ise derhal bir hekime başvurulmalıdır. Mastit, başlangıç evresinde grip belirtileri gösterebilmektedir. Bu da hastalıkların karıştırılmasına ve tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Belirtiler ortaya çıkmaya başladığında doktorunuzla görüşüp tedaviye başlarsanız, oluşan iltihabın birikmesinin önüne geçebilirsiniz. Ancak iltihap birikimi devam ederse, memede apse oluşmasına neden olacak ve cerrahi müdahele gerektirecektir. Erken teşhis ve tedavide ise, doktorunuzun uygun göreceği antibiyotik ve ek ilaç kombinleri ile iltihap kurutularak, bu sorunun önüne geçilmektedir.

Saraçoğlu Meme Uçlarında Oluşan Çatlak ve Yaralar İçin Kür