8 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKolon (Bağırsak) kanseri belirtileri nelerdir?

Kolon (Bağırsak) kanseri belirtileri nelerdir?

Her ne kadar yaşamsal riskler barındırıyor olsa da bu kanser türü Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan bazı tedavi yöntemleriyle erken dönemde önemli oranda tedavi edilebilir.

İçerikleri

Kolon ya da bir diğer adıyla bağırsak kanseri, rektumun iç yüzeyinde ya da kolonda gelişen kanser türüdür. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de temel neden, önlemeyerek büyüyen tümörü hücrelerdir. Rektumun iç bölümünde veya kolonda gelişen büyümeler şeklinde tanımlanabilecek bağırsak kanserindeki büyümeler polip biçimdedir. Doku büyümesi olarak tanımlanan polipler, genellikle iyi huyludur. Dolayısıyla çok büyük oranda kanser yapmaz. Buna karşın özellikle 1 cm’den büyük, 3 polip gözlemlenmesi halinde bu poliplerin kansere dönüşmesi olasıdır. Kolon (bağırsak) kanseri belirtileri, hastalığın evresine göre farklılık göstermekle birlikte erken teşhis diğer kanser türlerinde olduğu gibi bağırsak kanserinde de önemlidir. Her ne kadar yaşamsal riskler barındırıyor olsa da bu kanser türü Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan bazı tedavi yöntemleriyle erken dönemde önemli oranda tedavi edilebilir.

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir?

Bağırsak kanseri veya daha çok bilinen adıyla kolon kanseri, çok büyük oranda küçük ve iyi huylu poliplerle başlayan, daha sonra ise kanserli hücrelerin büyümesi ile gelişen bir kanser türüdür. Rektumun iç bölümünde ve kolonda gözlemlenen bu kanser türü, kalın bağırsağın görevini tam anlamıyla yerine getirememesine neden olur.

Kalın bağırsağın sindirim sistemindeki en temel görevi, sindirilen besinleri emerek atıkları anüse ulaştırmaktır. Kötü huylu polipler kalın bağırsağın bu görevini yerine getirmesini engelleyebilir ve kanserli hücre oluşumuna neden olabilir. Bu durumda ise kolon kanseri gelişir.

Kolon (Bağırsak) Kanseri Neden Olur?

Kolon kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı risk faktörlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların kolon kanserini tetiklediği bilinmektedir. Bununla birlikte aşırı şişmanlık, obezite, yağlı beslenme tarzı da yine kolon kanserinin risk faktörleri arasındadır.

Kolon kanseri, daha çok erkeklerde gözlemlenen bir kanser türü olmakla birlikte kadınlarda özellikle yumurtalık ve meme kanseri öyküsü olanlar da risk faktörleri arasında değerlendirilir. Bu doğrultuda günümüzde yapılan tarama uygulamaları kapsamında yumurtalık ve meme kanseri teşhisi koyulan kadınların 50 yaşına gelmeden kolon kanseri taraması yaptırması son derece önemlidir.

Kolon (Bağırsak) Kanseri Belirtileri

Kolon kanseri, özellikle erken evrelerde ciddi belirtiler vermeyebilir. Kanserli hücrelerin artması ve büyüyen poliplerin etkisi ile ilerleyen evrelerde ile oldukça belirgin komplikasyonlar gelişebilir. Kolon (bağırsak) kanseri belirtileri, daha çok dışkılama esnasında ortaya çıkar. Ayrıca tuvalet alışkanlıklarında bozulmalar ya da değişmeler de yine önemli bir belirtidir.

Daha çok ilerleyen evrelerde gözlemlenen kolon (bağırsak) kanseri belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Dışkıda gözlemlenen kan
  • Dışkının ince ve kalem şeklinde olması
  • Aniden ve hızlı kilo kaybı
  • Cildin farklı bölgelerinde ve özel olarak ise göz akında gelişen sararmalar
  • Yutmada güçlük yaşama
  • Hızlı doyma hissi ve kilo kaybı
  • Şiddetli yorgunluk ve halsizlik hali
  • Dışkıda yumurta akını andıran mukusların gözlemlenmesi

Bununla birlikte kolon (bağırsak) kanseri belirtileri arasında en ön plana çıkan dışkılama alışkanlıklarındaki bozukluklar ve düzensizliklerdir. Bazı durumlarda kabızlık, bazı durumlarda ise ishal gibi sorunlar bu düzensizliklerden bazılarıdır.

Kolon (Bağırsak) Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolon kanseri tedavisi, cerrahi müdahale de dahil olmak üzere birçok farklı yöntemle yapılabilir. Ayrıca ilaç tedavisi, kemoterapi uygulamaları ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri de yine tercih edilebilecek alternatif yöntemlerdir. Hastalığın tanısı, tedavi programının içeriği açısından belirleyicidir. Erken evre kolon kanserinde kolektomi adı verilen özel bir uygulama yaygın biçimde kullanılır. Bu uygulamadaki ana hedef, kolonda tümörün etki gösterdiği bölgelerin alınmasıdır.