13 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaKadınCilt BakımıKimyasal peeling nedir? Kimyasal peeling ürünleri, zararları ve fiyatları

Kimyasal peeling nedir? Kimyasal peeling ürünleri, zararları ve fiyatları

İçerikleri

Kimyasal Peeling Nedir?

Cildimiz, dinamik ve büyüyen bir organdır. Her gün cildimizin alt katmanlarında binlerce hücre bölünerek çoğalmakta ve cildin üst katmanlarına stratum cornea katmanına doğru yolculuk yapmaktadırlar.  Yeni hücreler çoğalarak üst katmanlara geldiği sürece cildimizdeki yaşlı hücreler de ölmekte ve dökülmektedir.  Eksfoliyasyon adı verilen bu süreç, bazı kimyasal maddelerin ve ajanların kullanımı ile hızlandırılmakta ve cilt gençleştirme süreci daha seri bir hale gelmektedir.  Kimyasal Peeling te iki tür peeling ilacı kullanılır. Bunlardan ilki cildin dış yüzeyindeki hücre soyulmasını hızlandırmaktadır. İkinci tür kimyasal peeling ilaçları ise cildin daha derin tabakasında bulunan genç hücre üremesini teşvik etmektedir.  Ancak derin etkili kimyasal peeling maddelerinin epiederm, papillar dermis ve retikular dermis gibi cildin değişik iç katmanlarında yangı ve nekroza ( doku harabiyeti) sebep olduğu bilinmektedir.

Kimyasal Peeling Nasıl Uygulanır?

Kimyasal peelin, ciltte 3 değişik mekanizma ile cilt yenilemesini ve gençleştirmesini hızlandırmaktadır:

Bunlardan ilki, Stratum Kornea deri katmanını soyarak  Epidermal hücre çoğalmasını çoğaltma tekniğidir. Genelde hafif etkili ve piyasada yaygın kullanılan kimyasal peeling tekniği budur.
İkinci Kimyasal  peeling tekniği ise ciltte hasar görmüş olan deri tabakasının soyulması ve yerine canlı ve sağlıklı cilt hücrelerini getirme mantığıyla hareket etmektedir. Daha çok cilt lekeleri, güneş lekeleri, doğum lekeleri ve hamilelik lekeleri,  aktinik keratoz gibi deride renk ve pigmentasyon lekeleri oluşturan rahatsızlıkların Kimyasal peeling ile tedavisinde bu yöntem uygulanır.

Cildin alt kısmında sanal bir yangı oluşturarak genç deri hücrelerinin ve kolajen cilt maddesinin üretimini artırma tekniği de diğer bir kimyasal peeling yöntemidir.  Bu şekilde, özellikle sivilce lekeleri gibi cildin kolajen maddesinin tahrip olduğu rahatsızlıklarda son yöntem oldukça işe yaramaktadır. Yara izleri ve yaralanma lekelerinin yoğun görüldüğü epidermal (dış deri) cilt lekelerinde bu yöntem sayesinde kolajen ve GAG (Glikosaminoglikan) üretimi artırılarak ciltteki izler ve pütürler yok edilebilmektedir.

Ancak derin Kimyasal peelingde iltahap ve nekroz riski olduğu için sizlere tavsiyemiz mümkün olduğunca orta cilt katmanlarını hedef alan ve hafif kimyasal peeling teknikleri kullanarak mümkün olduğunca az riskli ama cildin orta yüzeyini soyan bir tedavi yolu izlemenizdir.  Bu kimyasal piling yöntemiyle yüzeysel peeling e nazaran daha kalıcı sonuçlar alınmakta anca derin peeling in de riskleri bertaraf edilmektedir.

Deri katmanlarındaki etkilerine göre kimyasal peeling 4 ana sınıfa ayrılmaktadır.

Oldukça yüzeysel  peeling (eksfoliasyon): Bu peeling yöntemi, cildin en dış tabakasındaki ince deri katmanı olanThese peels thin or remove the stratum corneum (stratum corneum nedir) u soyarak ciltte herhangi bir aralanma ve hasara sebep olmaz.

Yüzeysel Peeling (epidermal): Bu kimyasal peeling yönteminde stratum corneum’un hemen altındaki stratum granulosum tabakası da soyulmakta ve ölmüş deri hücreleri açığa çıkartılmaktadır.

Orta Katman Peeling (papillary dermal tabakası): Bu kimysal peeling yönteminde papillary dermal tabakası denilen cildin 3. katmanı da soyulmaktadır.

Derin kimyasal peeling (reticular dermal):  Bu kimyasal peeling çeşidinde cildin iç katmanı olan   retikular dermis tabakasına kadar inilmekte ve cilt soyulmaktadır.

Kimyasal Peelingte Kullanılan Kimyasal Maddeler:

Oldukça yüzeysel  peeling: Glikolik asit 30% ile 50%  oranında uygulanır (1 ile 2 dakika süreyle)
Jessner  solusyonu 1 ile 3 seans arası uygulanabilir.
Düşük yoğunluklu Resorsinol maddesi de   20% ile 30% oranında uygulanır (5 ile 10 dakika süreyle)

Yüzeysel  peeling:   Glikolik asit 50% ile 70%  oranında uygulanır (2 ile 20 dakika süreyle)
Jessner  solusyonu 4 ile 10 seans arası uygulanabilir.
Resorsinol maddesi de   40% ile 50% oranında uygulanır (30 ile 60 dakika süreyle)
TCA  maddesi 10% ile 30% arası yoğunluktaki oranlarda uygulanır

Orta derinlikte kimyasal peeling: Glikolik asit 70% oranında uygulanır (3 ile 30 dakika)
TCA  maddesi 35% ile 50% oranında uygulanır.
Güçlendirilmiş TCA (Jessner  solusyonuna ilave olarak  35% yoğunluklu TCA , veya 70% yoğunluklu glikolik asit ile % 35 yoğunluklu TCA karışımı)

Derin Kimyasal Peeling: Fenol 88%
Baker Gordon Fenol Formülü

Kimyasal peeling sonrası cildiniz birkaç gün içerisinde kızarıklığı gidecek ve eskisinden çok daha güzel ve pürüzsüz bir duruma gelecektir.

Kimyasal Peeling’in zararları yan ettkileri ve Kimyasal Peeling Riskleri

Kimyasal peeling uzman ellerde ve hekim komtrolünde yapıldığında oldukça güvenilir bir estetik yöntemdir. Ancak bazen gerek uygulayıcıların acemiliğinden gerekse kişilerin cilt hassasiyetlerinden dolayı bazı sorunlar çıkabilmektedir. Örnek olarak söylersek:

  • Premature cilt soyulması,
  • Enfeksiyon
  • Peeling sonrası kızarıklık ve ateş sonrasında enfeksiyon riski
  • Hipopigmentasyon
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Kaşıntı
  • Peeling yaraları
  • Ekomozlar
  • Sivilceye benzer cilt lekeleri
  • Kimyasal peeling sonrası ciltte sulanma

Kimyasal Peeling Seans Ücreti Ne Kadar?

Kimyasal peeling fiyatları, hangi tekniği, vücudun neresnine uygulanacağı ve peeling in uygulama derinliğine bağlı olarak değişebilmektedir.  kimyasal peeling fiyatı seans başı ücret olarak belirlenmektedir. Genelde kimyasal peeling seansı ücretleri 150 ile 250 TL arasında değişen bir meblağ tutmaktadır. Ülkemizde, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Konya, kayseri, Samsun, Mersin, Antalya, Gaziantep, Kocaeli, Eskişehir, Denizli, Manisa, Balıkesir, Erzurum, Trabzon, Hatay, Diyarbakır, Malatya, Isparta, Adapazarı, Tekirdağ gibi bir çok şehirde kimyasal peeling yapan merkezler hizmete girmiştir.

Kimyasal peeling yaptıranların yorumları aşağıdaki yorum kısmına yazarlarsa bizler de okuyucular olarak bir fikir edinme olanağı buluruz.