Artık çoğumuz teknoloji bağımlılığı nedeniyle hareketsiz yaşam tarzını benimsiyoruz. Elimizden hiç düşürmediğimiz akıllı telefonlarımız nedeniyle birçoğumuzda Tech-Neck hastalığı görülmeye başladı bile. Bu teknoloji alışkanlıkları, bize doğru ve dik durmayı unutturdu neredeyse. Peki, dik durmak neden önemli? Çünkü her yamuk, kambur ve öne doğru eğilmiş şekilde durduğumuzda omurgamıza ve boynumuza ağırlığımızı veriyoruz. Kafamızın sürekli bu şekilde öne doğru eğik durması kronik boyun ve kas ağrılarına, kollarda ve ellerde uyuşmaya, sinirlerin sıkışmasına ve hatta sağlıksız nefes alıp vermeye yol açıyor. Yeterince ciddi değil mi? Yalnızca bu da değil. Öne doğru eğik duruş yalnızca fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da ruh halimizi etkiliyor. Akıllı telefon bağımlılığımız sayesinde sürekli bir şekilde omurilik ve boynumuza baskı uyguluyoruz ki bu farkında olmasak da ruh halimizi oldukça etkileyen bir durum.
Depresyon duruşu etkiliyor
Harvard Üniversitesi’nden Profesör Amy Cuddy yaptığı TED konuşmasında günümüz teknoloji bağımlılığı sonucunda oluşan yanlış duruş hakkında şu önemli bilgilerden bahsediyor: “Duruşunuzun beyin sağlığınızı etkilemenin yanı sıra stres seviyeniz, duygularınız, ruh haliniz, hafızanız ve hatta davranışlarınızın üzerinde bile etkileri var. 2010 yılında Brezilya’da majör depresyon hastası kişilerin duruşları üzerinde bir çalışma yapıldı. 10 hafta boyunca 34 depresyon hastası ve 37 sağlıklı gönüllünün duruşları değerlendirildi. Araştırmacılar depresyonun evreleri boyunca kişilerin duruşunu değiştirdiğini, depresyondaki kişilerin duruşlarının gitgide öne doğru ve kambur bir hal almaya başladığını gözlemledi.”
Yanlış duruş davranış bozukluklarına yol açıyor
Almanya’daki Hildesheim Üniversitesi’nde 30 depresyon hastası üzerinde yapılan bir başka araştırmada ise, kambur ve yanlış duran kişilerin negatif anılarını hatırlama oranının daha yüksek olduğu görüldü. Daha sonra bu kişilerinden duruşlarını düzeltmeye çalışmaları istendi ve daha dik durmaya başlayan hastaların eskiye göre daha az olumsuz anıları hatırladıkları görüldü. Bu araştırma da duruşumuzun hafızamız üzerinde de ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Amerika’da yapılan ve Amerikan Psikoloji Birliği tarafından yayınlanan bir başka çalışmada ise, 74 denek farklı şekillerde durmuş veya oturmuş. Duruşu bozuk, öne doğru ve kambur olanların daha stresli, daha özgüvensiz ve verilen sorulara daha olumsuz cevaplar verdiği gözlemlenmiş. Fakat aksine dik duran kişilerin daha özgüvenli ve olumlu bir ruh hali içinde olduğu görülmüş. Bu araştırmalar yanlış duruşun kronik stresi, negatif düşünceyi ve depresyonu arttırdığını gözler önüne seriyor. Bunların sürekli hale gelmesi ise davranışlarımızı oluşturuyor, yani daha stresli ve olumsuz davranan bireyler haline geliyoruz. Üstelik bu yanlış duruş şekilleri kullandığımız elektronik cihaza göre de farklılık gösteriyor. Bilgisayar kullanırken, akıllı telefon ya da tablet kullanırken farklı yanlış duruşlarımız var. Düşünülenin aksine bilgisayar başında otururken değil, küçük cihazları kullanırken omurga ve boynumuza daha fazla zarar veriyoruz.
Duruşumuzu nasıl düzeltebiliriz?
Bu araştırmaların sonuçlarına baktığımızda da doğru ve dik durmanın hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumlu etkileri olduğu ortada. Duruşumuzu düzeltmek için çeşitli egzersizler de mevcut. Bunları düzenli olarak yapmak, gün içinde de bilgisayar ve akıllı cihazları kullanırken dikkat etmek duruşumuzu düzeltmeye yardımcı olabilir. Masa başında yapabileceğimiz kolay egzersizlerini veya Düzgün duruş için pratik egzersizlerini uygulayarak duruşunuzu düzeltmeye ve dolayısıyla ruh halinizi de daha olumlu bir yönde değiştirmeye yardımcı olabilirsiniz.