19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriGenital Siğil Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Doğal Tedavisi

Genital Siğil Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Doğal Tedavisi

Genellikle cinsel yolla bulaşan ve kansere dönüşebilen genital siğil belirtileri nelerdir? Geniltal siğil doğal tedavisi nasıldır?

İçerikleri

Human Papilloma Virüsü (HPV)’nin  genital bölgelerde ortaya çıkardığı viral rahatsızlığa genital siğil denir. Görülme sıklığı çok yüksek olan bu rahatsızlık genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Rahatsızlığını açıklamaktan çekinen kişilerde virüs daha hızlı ilerleyerek başka kişilerde de görülebiliyor.

Genital Siğil Nedir? Nasıl Bulaşır?

Özellikle son zamanlarda görülme sıklığının artmasına bağlı olarak genital siğil nedir? sorusu önem kazanmaktadır. Viral bir rahatsızlık olan genital siğilin 100 farklı türü bulunmaktadır. Ancak genital kanserlere yol açan türlerin kontrol altına alınması son derece önemlidir. Cinsel hayatı aktif olan kişiler, hayatlarının bir döneminde HPV virüsü ile karşılaşmaktadır.

Erkeklerde genital bölgede ve penis üzerinde görülen genital siğil kadınlarda vagina, rahim ve dış genital organlarda görülmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde virüsün görüldüğü bölgeye göre kanser riski değişmektedir. Kadınlarda rahim ağzı kanseri ve anal kanser şeklinde ortaya çıkar. Erkeklerde ise üretta, penis, mesane ve anal kanser şeklinde görülür.

Genital siğil nedeni ile enfeksiyon oluşma riski çok yüksektir. Anal, oral ve vajinal temaslarla partnerler arasında bulaşma oranı yüzde 60’dır. Cinsel hayatı aktif olan kişilerde daha sık görülmektedir.

Genital Siğil (HPV) Nasıl Bulaşır?

HPV bulaşmasına neden olan risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Erken yaşlarda cinsel ilişki
  • Korunmasız gerçekleştirilen cinsel ilişki
  • Fazla cinsel partner sayısı
  • Kişinin bağışıklık sistemi
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon

Daha çok cinsel yolla bulaşan genital siğil, kişilerin farklı bölgelerinde meydana gelen siğillerle temas edilmesi durumunda da bulaşabilmektedir. Ayrıca HPV taşıyan kişilerle temas edilmesi halinde de hastalık bulaşır. Genelde ileri yaşlardaki kadınlarda ve erkeklerde görülen HPV, kimi zaman çocuklarda da görülür. Annenin anogenital kanalında meydana gelen siğiller, 2 yaş altındaki çocuklarda anogenital siğil oluşumuna neden olur.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

HPV’nin ortaya çıkardığı yan etkiler kişilere göre değişmektedir. Bu virüsün kuluçka süresi 1 – 6 ay arasında değişir. Bazı kişilerde rahatsızlığa dair hiçbir belirti görülmez. Bazen tek bir noktada oluşan genital siğiller, bazen de bütün genital bölgeyi sarar. Kişilerin bağışıklık sistemine göre hareket eden HPV’nin etkileri de değişmektedir. Kadınlar daha çok risk grubunda olmasına rağmen erkeklerde daha sık görülür.

Hastalığın tedavisine hemen başlanabilmesi için erken teşhis önemlidir. Bu nedenle genital siğil belirtileri dikkate alınmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde hem virüsü taşıyan kişide hastalığın ilerleme riski hem de cinsel birliktelik yaşadığı kişilerde HPV görülme riski çok yüksektir. Genital siğillerin temel belirtileri şunlardır:

  • Genital bölgelerde kaşıntı
  • Cinsel birliktelik esnasında kanama
  • Genital bölgelerde deri renginde ya da koyu renkte kabarıklıklar
  • Karnıbahar görünümünde kabartılar

Vücuda bulaşan HPV uzun süre bir belirti vermeden kalabilir. Lezyonun görülme süresi ile 3 hafta ile 24 ay arasında değişir. HPV bulaşan kişilerde genital siğil görülme riski bazı faktörlere bağlıdır. Kişilerin bağışıklık sistemi, farklı enfeksiyonlar, yaş, HPV yüksek riskli varlığı gibi etkenlere bağlı olarak genital siğilin ortaya çıkması değişir.

Genital Siğile Ne İyi Gelir?

Genital siğillerin yüzde 30’luk kısmı genelde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak bazı kişilerde de tedavi sürecinden sonra virüs vücuttan atılamaz ve hastalık yeniden görülür. Lezyonun büyüklüğüne ve kişinin hormonal yapısına göre genital siğiller cerrahi yöntemlerle çıkartılabilir. Ayrıca lazer ya dakoter gibi yöntemlerle lezyonun yakılması sağlanır.

Anal bölgede görülen genital siğiller anaskop ile kontrol edilir. Bu aşamada anal bölgenin iç kısmı da kontrol edilmektedir. Bu rahatsızlık için tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri de, kriyoterapi ile dondurma işlemidir. HPV’nin bulaşma riskini en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken faktörler şunlardır:

  • Sünnet olma
  • Korunmalı cinsel ilişki
  • Aşılanma

Genital Siğil İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

HPV nedeni ile genital siğil rahatsızlığına yakalanan kişiler, cerrahi tedavilere geçmeden önce doğal tedavi yöntemlerine başvurarak derdine çözüm aramaktadırlar. Genital siğil doğal tedavisi denildiği zaman akıllara birçok bitkisel çözüm gelmektedir. Siğillerin kurumasını sağlayan ve yayılan virüsü öldüren doğal tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

Elma Sirkesi İle Siğillere Veda Edin

Birçok farklı genital rahatsızlık için kullanılan elma sirkesi, genital siğile neden olan virüsün yayılmasını engelliyor. Doğal elma sirkesini siğil görülen bölgeye sürün ve bantlayın. Yanma hissini engellemek için vazelin kullanabilirsiniz. İşlemden 3 saat sonra bandı çıkarın ve o bölgeyi iyice durulayın. İstenildiği kadar uygulanabilen elma sirkesi yöntemi ile birkaç gün içerisinde siğiller vücuttan uzaklaşır.

Çay Ağacı Yağı İle Gelen Doğal Çözüm

Organik çay ağacı yağını pamuğa damlatın ve siğillerin üzerine uygulayın. 10 gün düzenli olarak uygulanan bu işlem sonrasında siğiller beyazlaşır ve vücuttan kopar. En etkili doğal çözümlerden biri çay ağacı yağıdır.

Aloe Vera İle Kaşıntılara Son

Genital siğil rahatsızlığı yaşayan kişilerde görülen kaşınma, günlük hayatı olumsuz olarak etkilemektedir. Kaşıntıyı azaltmak için Aloe Vera’nın yatıştırıcı etkisinden yararlanılır. Bir pamuğa sürülen Aloe Vera jel ile siğil görülen bölgeye masaj yapın ve bir gece bekletin. Ertesi sabah işlem uygulanan bölgeyi yıkayın. Günlük olarak uygulanan bu yöntem ile kaşıntı ve tahrişler azalır.