25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriGastrit Belirtileri Neler? Gastrit Neden Olur? Gastrite Ne İyi Gelir?

Gastrit Belirtileri Neler? Gastrit Neden Olur? Gastrite Ne İyi Gelir?

Her yaş grubunda görülen gastrit problemi, toplumda en sık karşılaşılan rahatsızlıklarından birisidir. İşte belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile gastrit.

İçerikleri

Mide mukozası anlamına gelen mide zarının iltihaplanarak tahriş olması ile ortaya çıkan gastritin olumsuz etkilerini en aza indirmek için basit ve etkili yöntemler önerilmektedir. Dikkat edilmediği zaman büyük sıkıntılar çıkaran gastritin nedenleri, belirtileri, doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Gastrit Nedir?

Genelde yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkan gastrit nedir ve nasıl ortaya çıkar? Son zamanlarda bu soruların cevapları sıklıkla araştırılmaya başlanmıştır. Mide zarında meydana gelen iltihaplanma sonrasında gastrit oluşmaktadır. İltihaplanmanın temel nedeni ise Helicobacter isimli bakteridir. Mideyi koruma amacı olan asitlerin dengesini bozan Helicobacter, hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Gastrit iki farklı şekilde ortaya çıkar. Aniden oluşmayan kronik gastrit zamana yayılır ve kolay kolay belirti göstermez. Bu nedenle kronik gastritin teşhisi zordur. Kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman kronikleşen hastalık nedeni ile mideye bakteri yerleşerek toksin salgılamaya başlar.

Kanamalı olarak kendini gösteren akut gastrit ise mide rahatsızlıkları arasında en sık karşılaşılan durumdur. Kronik gastritten farklı olarak aniden ortaya çıkar ve sindirim kanalında kanamalar meydana getirir. Bu tür gastritin her yaşta görülme ihtimali vardır.

Gastrit Neden Olur?

Peki, genel olarak gastrit neden olur? Asıl önemli olan soruların başında gelen nedenler, hastalığın tedavisinde doğru yöntemin belirlenmesini sağlar. Hemen her yaş grubunda görülen gastritin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Kötü Alışkanlıklar: Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar, gastrit nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Sigara içerisinde bulunan nikotin, midedeki asit seviyesini artırır. Alkol ise midenin tahriş olmasına neden olur. Bu iki etken nedeni ile gastritin oluşumu ve gelişimi hızlanır.

Sağlıksız Beslenme: Sağlıksız besinler tüketen kişilerin midelerinin sağlıklı faaliyetler göstermesi beklenemez. Yeme alışkanlığının düzensiz olması, asitli ve yağlı besinlerin tüketilmesi nedeni ile gastrit oluşumu hızlanır.

Bakterilerin Etkisi: Bakteri gelişimine bağlı olarak ilerleyen gastrit, bakterilerin etkisini artırması ile hızlanır. Bu nedenle kişisel bakıma ve temizliğe önem verilmelidir.

Stres: Vücudun birçok bölgesine zarar veren stres, gastritin temel nedenleri arasında yer alır. Strese bağlı olarak beslenme alışkanlıkları değişir ve bu durumdan olumsuz olarak etkilenen midede gastrit oluşumu başlar.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Erken teşhis ve tedavi için gastrit belirtileri çok önemlidir. Hastalığın bazı temel belirtileri olsa da, ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Kronik gastritte belirtiler fark edilmez ve kısa sürede sonlanır. Bu nedenle teşhis konusunda sıkıntı yaratabilir. Akut gastritte ise belirtiler çok nettir. Temel olarak gastrit belirtileri şunlardır:

  • Mide yanması
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Şişkinlik
  • Geğirme
  • Karın ağrısı
  • Kanlı dışkı
  • Kilo kaybı
  • Vücut direncinin azalması
  • Sindirim sorunları

Gastrit İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hastalığın etkilerini azaltmak ve kaliteli bir yaşam sürmek amacı ile bazı önlemler alınmalıdır. Önlem alınmadığında ve dikkat edilmediğinde kansere neden olan gastrit son derece önemli bir mide rahatsızlığıdır. Bu sorun ile karşılaşan kişilerin öncelikle beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Sağlıklı besinler tüketilmeli ve stresten tamamen uzak bir yaşam sürülmelidir.

Gastrit rahatsızlığı olan kişiler uzun süre aç kalmamalıdır. Uzun süre besin tüketmeyen kişilerin midesinde asit salgılanmaya başlar. Bu duruma bağlı olarak midede yanma ve ağrı baş gösterir. Bunun önüne geçmek için az yağlı yemekler ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Ayrıca baharatlı gıdalardan da uzak durulmalıdır.

Gastrite Ne İyi Gelir? 

Bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman kronikleşmeye başlayan gastrite ne iyi gelir? sorusu gastrit hastalarının cevabını en çok merak ettiği sorunlardan biridir. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve hayat kalitesini düşüren gastrite iyi gelen uygulamalar şunlardır:

  • Kahvaltı öncesinde ılık su ile bir çay kaşığı hardal suyu içilebilir.
  • Aç karına patates suyu tüketilebilir. Bu sayede midenin rahatlaması sağlanır.
  • Her sabah aç karına keçiboynuzu tozu ve bal karışımı içilebilir.
  • Yemeklerin içerisine atılan 1 tatlı kaşığı keten tohumu ile mide şişkinliği ve ağrılar azaltılır.
  • Yemeklerden sonra nane çayı tüketilebilir.

Gastrit İçin Saraçoğlu Tavsiyeleri?

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen tarifler sayesinde gastrit doğal tedavisi evde yapılabilmektedir. Mide ağrısı ve yanması şikâyeti olan kişiler, basit birkaç işlemle yapabileceği kürler sayesinde mide ağrılarından ve yanmasından kurtulabilirler. Peki, bu kürler nelerdir?

Karnabahar Kürü: Karnabahar yaprakları ayıklanır ve 200 gramı yıkanarak 2 su bardağı kaynayan suya atılır. 15 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra 1 saat demlenmesi beklenir. Demlenen karnabahar suyu içilir ve karnabaharlar tüketilir. Karnabaharın gaz yaptığı kişiler bu kürü uygulamamalıdır.

Cennet Hurması Kürü: Mide iltihaplanması nedeni ile büyük sorun yaşayan kişiler, mikrop öldürücü etkisi olan cennet hurması kürünü uygulayabilirler. Cennet hurmasının dış kabukları soyulur ve çiğ olarak tüketilir. Üzerine kireçsiz ve ılık bir bardak su içilir. Bu kür her sabah aç karına uygulanmalıdır.

Hatmi Kökü Kürü: Kaynayan su içerisine 1 yemek kaşığı hatmi kökü eklenir. 3 dakika kısık ateşte kaynatılır ve 21 gün boyunca her sabah aç karına tüketilir.

Saraçoğlu Gastrit Problemine Karşı Öneriler Video