Asit reflü ya da gastroözofagealreflü olarak da bilinen, mide asidinin yemek borusuna geri akışıdır. Genellikle göğüste (mide ekşimesi), alt gögüs bölgesinde içten hissedilen bir yanma hissi ile kendini gösterir.Bazı durumlarda, asit reflü ciddi bir reflü şekli olan GERD’ye ilerleyebilir. Sık görülen mide yanması, GERD’nin en sık görülen belirtisidir.
Diğer semptomlar, özellikle gece yatarken, öksürük, hırıltı, yiyecek ya da ekşi sıvıların geri tepmesi, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısını içerir. Asit reflüsü tetikleyebilecek birçok faktör vardır. En yaygın olanlar obezite, sigara, tansiyon ilaçları, belde eğilme veya bükülme, mide anormallikleri ve egzersizdir.
Mide ekşimesine ve asit reflüsüne tedavi edecek diğer faktör de diyettir. Yemek borusunu tutan dokuları kötüleştiren veya alt yemek borusu kas büzücülerin düzgün kapanmasını ve mide asitlerini tutmasını engelleyen çeşitli yiyecekler ve içecekler vardır.
Aslında birçok sağlık uzmanı, diyetinize büyük bir dikkat göstermeniz gerektiğini söylemektedir. Bu nedenle hangi yiyeceklerin asit reflüsünü tetiklediğini öğrenmeniz isabetli olacaktır. Farklı kişilerin farklı tetikleyicileri olabileceğini unutmayın!
Gastrit veya reflünüz varsa bu yiyecekleri tüketmeyin!
Kahve
Gerçek bir kahve seven iseniz, kahve yerine bitkisel çayları kullanmanın zamanı geldi. Kahve, zaten mide ekşimesi veya asit reflüsü olan insanlara zararlı olan kafein içerir.
Kafein midenizdeki asitliği artıracak, bu da asit reflüsüne neden olacaktır. Kahve aynı zamanda, alt yemek borusu kas büzücüsünde basıncı azaltarak mide ekşimesine yol açmaktadır.
Dahası, kahve gastrik boşaltma işlemini hızlandırır. Bu, normalden daha hızlı ince bağırsağa geçen yüksek asidik içeriklere katkıda bulunur.
Bu bağırsak dokunun yaralanmasına neden olabilir. Ayrıca çay, gazlı içecekler ve enerji içecekleri de dahil olmak üzere kafein içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız gerektiğini de unutmayın!
Alkol
Her türlü alkollü içecek geri akışa neden olabilir. Alkol, yemek borusunun altındaki valfi gevşetir ve bu da geri akışa neden olur. Dahası, mide asidinin üretimini uyarır ve mide ve yemek borusunu tahriş eder ki bu da durumu kötüleştirir.
2004 yılında yapılan bir çalışmada, haftada 210 gram veya daha fazla alkol almanın GERD için ana risklerden biri olduğu saptanmıştır. Daha sonra 2006 yılında yapılan bir başka çalışma da, şarap ve bira gibi alkollü içeceklerin GERD’denmuzdarip insanlarda gastroözofagealreflüye neden olduğu kanıtlandı.
Bir 2010 çalışmasına göre, yemek borusu ve midenin alkole maruz kalması yemek borusu ve mide mukozasına doğrudan zarar vermektedir. Bu nedenle, alkollü içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak veya tüketiminizi haftada 1-2 içecekle sınırlamak çok önemlidir!
Çikolata
Kim çikolata yemeyi sevmez, değil mi? Eğer mide ekşimesi çekiyorsanız, bu tatlı zevke son vermeniz gerekir. Çikolatanın asit reflüsü olan bireyler için neden kötü olduğunun tam olarak üç nedeni vardır:
Çikolata, kafein ve teorozin gibi geri tepmeye neden olabilecek diğer uyarıcılar ile doludur. Theobromin, alt yemek borusu büzücü kasının sıkılaşmasını engelleyen bir metilksantin tipidir ve bu da şiddetli asit reflüsü riskinizi artırır.
Çikolata yağlıdır. Bu, sindirmek için daha uzun zaman alması ve reflüyü tetiklemesi anlamına gelir.
Çikolatanın içinde bulunan kakao, bağırsak hücrelerinin yemek borusu büzücü kasını gevşetmesine neden olduğu için problemi tetikleyebilir. Bu mide asidinin geri tepmesine neden olur.
Domates
Mide ekşimesi veya GERD’denmuzdarip olanların domates ve domates bazlı ürünlerden kaçınması şiddetle tavsiye edilir. Bunun nedeni, domateslerin yüksek bir sitrik asit, malik asit ve askorbik asit içeriğine sahip olmalarıdır, bunların hepsi de mideyi ve yemek borusunu tahriş edebilir.
Bu asitleri tüketirken, mideniz aşırı gastrik asit üretmeye başlar. Başka bir deyişle, bu yemek borusu içine kayabilir ve göğsünüzde hoş olmayan yanma hissine neden olabilir.
Ketçap, makarna sosu, biber sosu ve domates soslu pizza dâhil domates ve domates bazlı ürünlerden uzak durun!
Gazlı içecekler
Soda ve diğer gazlı içecekler de mide ekşimesine ve asit reflüsüne neden olabilir. Artan gerilme mide asitlerinin geri akışına neden olurken, karbonatlaşma kabarcığı midenin içinde genişler.
Dahası, karbonatlı gazlı içecekler asidik doğaya sahiptir. Bu, bu içecekleri içtiğinizde, midenizin hacminin daha da arttığını ve bunun da durumun daha da kötüleştirdiği anlamına gelir.
Bu nedenle, karbonatlı içecek alımını sınırlamak, asit geri akışını önlemek için çok önemlidir.
Eğer bu içecekleri çok seviyorsanız ve bunlara karşı koyamazsanız, sabahları içtiğinizden emin olun, çünkü reflü gece ya da yattığınız zaman daha da kötüleşir.