28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkEpilepsinin Belirtileri Nelerdir? Epilepsinin Tedavisi Var mı?

Epilepsinin Belirtileri Nelerdir? Epilepsinin Tedavisi Var mı?

İçerikleri

Epilepside de her hastalıkta olduğu gibi doğru tedavi yöntemi uygulandığında kontrol altına alınabilmektedir. Bu konuda bilinen birçok yanlış bulunmaktadır. Birçok kişi epilepsi hastalığının bir delilik göstergesi ya da ruh hastalığı olarak tanımlamaktadır. Ancak bu çok yanlış bir yaklaşım olmakla beraber, tamamen nörolojik hastalık grupları arasında yer almaktadır. Bu nedenle epilepsi nedir sorusuna da bir açıklık getirmek gerekmektedir.

Epilepsi Nedir?

Halk arasında daha çok “Sara Hastalığı” olarak da tanımlanmakta olan epilepsi nöbeti ya da krizi, beyin içerisinde yer alan nöronlarda geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucunda, sinir hücrelerinde meydana gelen bozulmaların ortaya çıkardığı klinik sorun olarak tanımlanabilmektedir. Genel olarak epilepsi nöbetleri ani bayılma ve vücutta ani kasılmalar şeklinde kendini göstermektedir.

epilepsi nedir Epilepsinin Belirtileri Nelerdir? Epilepsinin Tedavisi Var mı?
Epilepsi Nedir?

Epilepsinin Belirtileri

Bilinmesi gereken en önemli unsur, her bilinç kaybının epilepsi belirtisi olmadığıdır. Bununla beraber epilepsi belirtileri çeşitlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak hastalarda; dalgınlık, sabit bakma, donakalma, korku hissi gibi görülebilmektedir. Bunun yanı sıra kasılma ile gelen nöbetlerde ani bilinç kayıpları, yere düşme, kol ve bacakların sürekli olarak kasılması ve hareket hakinde olması, vücudun kitlenmesi ve ağızdan köpük gelmesi gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Bunun gibi daha birçok neden epilepsi belirtileri arasında yer almaktadır. Epilepsiyi normal bayılmadan ayıran en önemli özellik ise ani olarak gelen nöbetler ve belirli periyotlar ile kendini sürekli olarak tekrarlamasıdır.

Epilepsi Çeşitleri Nelerdir?

Birçok epilepsi çeşidi arasında dünya üzerinde en sık görülen 4 farklı epilepsi çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

  • Jeneralize epilepsi: tüm beyin aktivitesinin bir anda bozulduğu, şuur kaybı ile beraber düşme ve tüm vücutta oluşan kasılmalar şeklinde görülmektedir.
  • Parsiyel epilepsi: beynin sadece bir bölümünde oluşan epilepsi aktivitesinden dolayı sadece bir uzvun kasılması şeklinde görülmektedir ve şuur kaybı yaşanmamaktadır.
  • Kompleks parsiyel epilepsi: bu türde de şuur kaybı yaşanmaktadır ancak farkı, vücudun belirli bölgelerinde yaşanan kasılmalar ile sınırlıdır. Genel olarak ellerde otomatik ve tekrar eden hareketlerin yaşanması söz konusudur.
  • Absans epilepsi: genel olarak çocuklarda görülen epilepsi çeşididir ve belirtisi de dalmadır.

Epilepsi Teşhisi Nasıl Konulur?

Öncelikle epilepsi nöbeti yaşayan birisi görüldüğünde mutlaka yardım istenmesi ve 112 Acil hattının aranması gerekmektedir. Bununla beraber nöbetin yaşandığı durumda görülmekte olan klinik bulgular doğrultusunda epilepsi çeşidi belirlenerek teşhis konulabilmektedir. Epilepsi teşhisinde EEG ve MRG gibi testler uygulanmaktadır. Bu testler uygulandıktan sonra hastalığın derecesi ve tedavisinde uygulanacak yöntem belirlenebilmektedir.

Epilepsi Tedavisi Nedir?

Tıp ve teknolojinin gelişmesi sayesinde epilepsi sorunu ile karşı karşıya olan hastalar, ilaç tedavisi uygulanarak tam anlamda iyileşebilmektedir. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisi yeterli kalmayabilmektedir. Epilepsi tedavisi için uygulanan ilaçların yeterli gelmemesi durumlarında ise ameliyat, pil ve katojenik diyet gibi yöntemlere de başvurulabilmektedir. Bu yöntemler sonucunda da başarılı bir şekilde epilepsi hastalığının tedavisi sağlanabilmektedir.

epilepsi belirtileri Epilepsinin Belirtileri Nelerdir? Epilepsinin Tedavisi Var mı?
Epilepsi Tedavisi Nedir?

Epilepsi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Epilepsi ameliyatı dünya üzerinde epilepsi sorunu görülen hastalar arasından ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen kişilere uygulanmaktadır. Bu kapsamda hastaların yaklaşık %10’unda ameliyat ile tedavi yapılmaktadır. Epilepsi sorunu yaşayan kişilerin beyinde yer alan bölgeye bağlı olarak gerçekleştirilecek ameliyatta, kesinlikle hastanın felç kalma riskinin bulunmaması gerekmektedir. Aynı zamanda tümör, damarsal anormallik gibi sorunlar bulunan hastalarda cerrahi müdahalenin erken bir şekilde karar verilmesi de bir diğer önemli unsurdur.