25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaYaşamDünyada pandemi sonrası yeni dönem

Dünyada pandemi sonrası yeni dönem

İçerikleri

1 Temmuz 2021 Yeni Dönem Kararlarının uygulanacağı tarih olup, aşılama oranında 1.doz
otuz bir milyon beş yüz bin doz, 2. Doz 15milyon doz ile toplam 25 Temmuz 2021 de 47 milyon doz aşıdayız. Hafta sonu yasaklarının kalkması, sokağa çıkma kısıtlamasının son bulması, kamuda normal mesaiye dönülmesi, müzik faaliyetlerinin 24.00 itibariyle durdurulması, şehirlerarası, şehir içi toplu taşıma sınırlamalarının kaldırılması kararları Yeni Dönem kararlarıdır.

Turizm faaliyetlerinde; Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı,
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ,turizm faaliyetleri ve Türkiye ye seyahat için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. 22 Haziran 2021 de 57 ülke düşük düzeyde kısıtlama, 27 ülke orta düzeyde kısıtlama, 70 ülke ise yüksek düzeyde kısıtlama ile yurtdışı giriş çıkışlarda aşı
pasaportu istendiğinde temin edilerek seyahat edilecektir. Son olarak Rus turistlerin 22 Haziran itibariyle Türkiye seyahatleri açıldı. PCR Testi belgelenmesi ve karantina tedbirleriyle yedi milyon turistin kasım ayına kadar ziyareti bekleniyor.

13 haziranda G 7 Liderler Zirvesine katılan ülkeler; gelişmekte olan ülkelere sağlanacak Covit19 aşısı ve finansmanına yönelik anlaşmaya varıldığı, kürese aşılamada büyük adım atıldığı, ekonomik iyileşme için pandeminin bitirilmesinin gerekliliği tespit edilmiştir.
Nato Liderler Zirvesi ; 14 Haziranda olup Belçika’nın başkenti Bürüksel de 13 ülkenin katılımıyla toplanmıştır. Zirvede NATO Genel Sekreteri Stoltenberg “ bugün ttifakımız için yeni bir sayfa açıyoruz güvenliğimiz için önemli kararları aldık. Tüm müttefiklere güçlü bağlılığımızla, küresel rekabet çağında değerlerimizi, ve çıkarlarımızı savunmak için Avrupa ve Kuzey Amerika’nın NATO da birlikte güçlü durmasının gerekliliği konusunda hemfikiriz” dedi. Rusya ve Çin gibi otoriter rejimlerin kurallara meydan okuduğu zamanda, müttefikler, Cenevre de Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile Biden’in görüşmesi öncesi görüşmeleri olumlu karşıladı ve desteklediklerini belirtti. Zirvede NATO nun 2030 vizyonu açıklandı, Türkiye’nin Kuzey Atlantik İttifakı için önemine değinildi. İsviçre’nin Cenevre şehrinde ABD-Rusya Zirvesi gerçekleştirildi. Açıklanan ortak bildiride “Nükleer bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı teyit ediyoruz” açıklamasında bulunulmuştur.

AB Liderler Zirvesi; 24-25 Haziran 2021 de Bürüksel de toplandı. BM Genel Sekreteri Antonio
Guaterres liderlerle bir araya geldi. Uluslararası ortaklar, özellikle G20 üyeleri Glasgowdaki
COP26 toplantısı öncesinde hedeflerini arttırma çağrısında bulunuldu. İklim krizi ele alındı,
Aşıya tüm ülkelerin erişiminin önemi değerlendirildi. C 19 salgınıyla mücadele, AB üye ülkeleri
kurtarma fonları, göç konusu, Türkiye, Belarus, Rusya ile dış ilişkiler, Gümrük Birliği
güncellenmesi, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konuları değerlendirildi. AB Konseyi AB Komisyonu’na Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin diğer bölümlerindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara sağlanacak finansman devamı için resmi teklifi sunması çağrısında bulunmuştur. Bildiride AB Konseyi bölgesel barış ve istikrarda Türkiye ve AB’nin orta çıkarları doğrultusunda Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katkı sağlaması beklenmekte, olduğu belirtildi.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Zirvesi Antalya da 13 ülkenin devlet, hükümet başkanları, dışişleri
başkanlarını katılımıyla 2. Kez Türkiye de düzenlendi. Digital düzenlenen forum bölümü,
diplomasiye odaklanmış olup, Yeni dönem, Yeni yaklaşımlar, Yaratıcı, Özgürlükçü, Liberal, etik
değerlerle diplomasi konuları değerlendirildi. Sağlık Bakanlığı desteği ve Kültür ve Turizm

Bakanlığının organizasyonuyla toplantı gerçekleştirilmiştir. Kıbrıs’ın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinin 450. Yılı kutlamaları Antalya’da yapıldı. Bu Hafta sonu 26 – 27 Haziranda ÖSYM sınavları yapılacaktır. Pandemi döneminde sınava giren tüm gençlerimize ve ailelerine kolaylıklar dilerim.

Betül Serpil AYKAN