25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriÇene kilitlenmesi belirtileri neler, nasıl geçer evde?

Çene kilitlenmesi belirtileri neler, nasıl geçer evde?

Çene kilitlenmesi, çenenin tamamen açılamaması ve kapanamaması durumudur. Ciddi derecede ağrı veren bu durum tedavi edilmez ise sorun daha da ilerler. Çene kilitlenmesi birçok farklı sebebe bağlı olarak oluşabilir. Sizlere bu yazımızda çene kilitlenmesi nedir? Çene kilitlenmesi neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Konularında detaylı bilgiler vereceğiz.

İçerikleri

Kişinin ağzını kapatırken ya da açarken çene ekleminin sıkışması ile ortaya çıkan çene kilitlenmesi, rahatsız edici bir sorundur. Çene kilitlenmesi durumunda çiğneme kasları, eklemler ve bu eklemlerin çevresinde bulunan tüm yapılar etkilenmektedir. Bu nedenle çene kilitlenmesinin önemsenmesi ve zaman kaybetmeden tedavi edilmesi önerilmektedir.

Çene Kilitlenmesi Nedir?

Birçok kişide görülen çene kilitlenmesi nedir sorusunun yanıtı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durumun tedavisinde oldukça etkilidir. Çene eklem rahatsızlıkları yaşayan kişilerin yüz bölgesinde ağrı meydana gelmektedir. Bununla beraber çenede kilitlenme ya da çene kayması görülmektedir. Çene kilitlenmesi, çenenin istenildiği kadar açılamaması ya da kapanamaması olarak tanımlanmaktadır.

Çene eklemi üç bölümden oluşmaktadır. Bazı kişilerde çene bölümünde bulunan disk, çenenin doğru bir şekilde hareket etmesini ve düzgün bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Bu durumda çene kilitlenmesi meydana gelir. Çene kilitlenmesinin tedavisi mümkündür. Bu nedenle çene kilitlenmesi yaşanması durumunda hemen bir doktora gidilmesi ve muayene olarak gerekli tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde kişinin durumu daha kötüye gidebilir.

Çene Kilitlenmesi Neden Olur?
Çene Kilitlenmesi Neden Olur?

Çene Kilitlenmesi Neden Olur?

Son dönemlerde sık sık karşılaştığımız çene kilitlenmesi birçok farklı nedene bağlı olarak oluşmaktadır. Bazı kişiler bu durumu önemsemeyip kendi kendine geçmesini beklese de, çene kilitlenmesi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Çene kilitlenmesine neden olan bazı etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çene kaslarında görülen spazm kısalık durumu
  • Çene eklemi içerisindeki kıkırdak ya da disk dejenerasyonları
  • Çene ekleminde gelişim bozuklukları
  • Çene ekleminde yaralanmalar
  • Çene eklemindeki diğer bozukluklar
  • Ortodontik bozukluklar

Yukarıda sıralanan sebepler, çene kilitlenmesini ortaya çıkaran önemli etkenlerdir. Çene kilitlenmesi birçok kişide görülebilir. Çene kilitlenmesi yaşanmadan önce kişide bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler önceden anlaşılabilir ise hemen tedaviye başlanarak kısa sürede çok yol kat edilerek kilitlenmenin tedavisi yapılabilir. Bu nedenle çene kilitlenmesi belirtilerinin neler olduğunun bilinmesi önemlidir.

Çene Kilitlenmesi Belirtileri Neler?

Çene eklemi rahatsızlıklarından biri olan çene kilitlenmesi belirtileri neler öğrendikten sonra hastalığın anlaşılması daha kolay olmaktadır. Birçok kişi bazı belirtilerin çene kilitlenmesine işaret ettiğini bilmemektedir. Bu durumda tedavi de gecikmektedir. Çene kilitlenmesinin başladığından şüphelendirecek önemli belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Konuşma ya da yemek yeme esnasında çenede tıkırtı
  • Esmene ya da çeneyi geniş bir şekilde açma sırasında çenenin yana hareket etmesi
  • Çene ve yüz bölümünde ağrı
  • Sabah uyanıldığında çenenin çok zor açılması
  • Yemek yeme esnasında kulak bölgesinde ağrı hissi

Çene Kilitlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Çene kilitlenmesi belirtilerinden sonra çene kilitlenmesi nasıl anlaşılır konusuna değinmek istiyoruz. Çene kilitlenmesinin en önemli belirtisi ağrıdır. Ağrı nedeni ile kişide konuşma zorluğu da görülebilir. Nefes darlığına bile sebep olabilen çene kilitlenmesinin tam olarak anlaşılabilmesi için doktor tarafından kişinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Doktor muayenesinden sonra testlerin ve tetkiklerin sonucuna göre hastaya çene kilitlenmesi teşhisi koyularak tedavisine başlanmaktadır.

Uykuda Çene Kilitlenmesi Neden Olur?

Çene kilitlenmesi bazen uykuda görülmektedir. Bu durum kişiyi oldukça rahatsız etmekte ve uyku kalitesini azaltmaktadır. Uykuda çene kilitlenmesinin en önemli nedenleri arasında stres ilk sırada yer almaktadır. Strese bağlı olarak çene kasları kasıldığı için çenenin kilitlenmesine neden olmaktadır. Bununla beraber diş gıcırdatmada da çene kilitlenmesine neden olan etmenler arasındadır.

Çene Kilitlenmesi Nasıl Geçer?
Çene Kilitlenmesi Nasıl Geçer?

Çene Kilitlenmesi Nasıl Geçer?

Çene kilitlenmesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar çeşitli teknikler ile tedavi edilmektedir. Çene kilitlenmesi tedavisinde konservatif tedaviler ön plandadır. Bu tedaviler arasında çene germe egzersizleri, sıcak kompresler ve ilaçlar yer almaktadır. Bu yöntemlerle çene kilitlenmesinin ve ağrısının şiddeti azaltılmaktadır. Bunun dışında çene eklemi mobilize edilmektedir.

Çene kilitlenmesinde bazen çene eklemini koruyucu tedaviler uygulanmaktadır. Oral aletler, ateller ve ağız koruyucuları ile çene ekleminin tedavisi amaçlanır. Çene eklemi içerisine PRP enjeksiyon uygulaması yapılır. Çene kasları için İMS uygulaması yapılırken çene bağları için PRP prolaterapi uygulanmaktadır. Tüm tedaviler her hastada aynı şekilde uygulanmamaktadır. Hastanın durumu, hastalığın şiddeti ve sorunun ne kadar süre devam ettiği de tedavi yöntemini belirlemede etkilidir.

Çene Kilitlenmesi Kaç Günde Geçer?

Çene kilitlenmesinin kaç günde geçeceği ile ilgili net bir şey söylemek doğru olmaz. Çünkü hastanın durumuna, çene kilitlenmesinin şiddetine ve diğer birçok etmene bağlı olarak tedavi süresi değişmektedir. Hastanın durumu doktor tarafından araştırıldıktan ve değerlendirildikten sonra tedavinin süresi yine doktor tarafından söylenmektedir.

Çene Kilitlenmesi Ne İyi Gelir?

Şiddetli ağrı yaşayan kişiler çene kilitlenmesi ne iyi gelir diye araştırmaktadırlar. Çene kilitlenmesi durumunda mutlaka bir doktora gidilmelidir. Ancak doktora gitmeden önce evde ağrınızı hafifletecek bazı yöntemler uygulanabilir. Bu aşamada ilk olarak masa önerilmektedir. Masaj ile çene kaslarının yumuşaması sağlanmaktadır. Masajdan sonra sıcak kompresler ve buz paketleri de çene kilitlenmesine iyi gelmektedir. Çene kaslarını gevşeten bu yöntemler yangının ve ağrının azalmasına da yardımcı olur.

Çene Kilitlenmesi Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Çene kilitlenmesi egzersizleri ile çene kilitlenmesine bağlı olan ağrı azaltılarak kilitlenmenin iyileşmesi sağlanmaktadır. Doktorun önerisi ile başlanacak egzersizlerin düzenli olarak yapılması önerilmektedir. Egzersiz için ayna karşısında dik bir pozisyon alınarak ağzınızı açabildiğiniz kadar açmalısınız. Bu esnada çenenin sağa ya da sola kaymasına izin verilmemelidir. Bu hareket 10 defa yapılmalıdır.

Bir diğer egzersizde, ağız hafif derece açılır ve alt dişler üst dişlerin önüne gelecek şekilde çenenin ileriye doğru kaydırılması sağlanır. Bu hareket çenenin sağa ve sola hareket ettirilmesi şeklinde devam etmelidir. Her hareket 10 kere tekrar edilmelidir. Son egzersizde ise dişlerin arasına dil basacağı denilen abeslangı alınır ve dik bir pozisyonda yerleştirilir. Dil basacağı düşürülmeden alt çene ileri-geri ve sağa-sola kaydırılmalıdır.

Çene Kilitlenmesi İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Çene Kilitlenmesi İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Çene Kilitlenmesi İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Çene kilitlenmesinin nedenleri değişmekle beraber, çene kaslarının istemsiz şekilde kasılması ile ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda ilk yardım gerektiren bir sorun yaşandığı zaman hastaneye gitmeden yapılacak müdahaleler hayat kurtarıcı olmaktadır. İlk yardıma başlamadan önce mutlaka ambulans aranmalı ve hastanın durumu hakkında bilgi verilerek direktifler uygulanmalıdır.

Çene kilitlenmesinde hasta ilk olarak yan yatırılmalıdır. Dilini ısırabileceği için kan akması durumunda boğulması önlemiş olur. Hastaya katı ya da sıvı hiçbir şey verilmemelidir. Hastanın ağzına el sokulmamalıdır. Bu durumda hasta eli ısırabilir. Çünkü hastanın çene kaslarını kontrol etmesi mümkün değildir. Bunun yerine hastanın ağzı tahta bir kaşığın arkası ile açılmaya çalışılmalıdır. Hasa dilini ısırarak koparmış ise mutlaka dilin parçası soğuk bir yerde muhafaza edilmelidir.

Çene Kilitlenmesi Tedavisi ve Ameliyatı

Çene kilitlenmesi tedavisi hakkında yukarıda detaylı bilgiler vermiştik. Çene kilitlenmesi tedavisinde ilk olarak hastaya egzersizler yaptırılarak çene kaslarının gevşemesi sağlanmaktadır. Bununla beraber atel, buz ve sıcak kompres gibi yöntemler de uygulanmaktadır. Bu yöntemler fayda sağladığı için çene kilitlenmesinde genelde ameliyat yöntemi uygulanmamaktadır.

Çene Kilitlenmesi Nasıl Geçer Evde?

Çene kilitlenmesine bağlı ağrıları hafifletmek için çenenize sıcak masaj uygulaması yapabilirsiniz. Sıcak bir havlu arasına sıcak su torbası koyarak çenenizin ağrıyan bölümlerine koyabilirsiniz. Sonrasında çenenize masaj yaparak kasların yumuşamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber buz torbası ile soğuk kompres de önerilmektedir. Doktora gitmeden önce bu uygulamalar ile ağrınızı hafifletebilirsiniz. Ancak zaman kaybetmeden doktora gitmeniz önerilmektedir.

Çene Kilitlenmesi Bitkisel Tedavisi

Çene kilitlenmesi bitkisel tedavi ile geçebilecek bir hastalık değildir. Çene kaslarının sertleşmesi ve yer değiştirmesi durumunda ortaya çıkan çene kilitlenmesi mutlaka bir doktor gözetiminde tedavi edilmelidir.

Çene Kilitlenmesine Hangi Bölüm-Doktor Bakar?

Çene kilitlenmesi hastalığına Eklem Uzmanı Diş Hekimleri Bakmaktadır.