Buğday diyeti Doktor William Davis tarafından sağlıklı bir yaşam sürmek ve kilo vermek isteyenler için özel olarak hazırlanmış bir diyettir. Özellikle bel bölgesindeki yağlanmayı yok etmesi ile bilinen bu diyete aynı zamanda buğday beli diyeti de deniyor. Diyetin planlayıcısı doktor, bel bölgesindeki yağlanmanın buğday ve glüten içeren besinleri fazla tüketmekten ötürü oluştuğunu belirtiyor. Bu yüzden buğday diyeti glüten içeren her türlü besini beslenme programınızdan çıkartmaya yardımcı olacak harika bir diyet planıdır.
Buğday Diyeti İşe Yarıyor Mu?
Buğday diyeti kesinlikle işe yarayan ve dünya çapında binlerce insanın kilo vermesine yardımcı olmuş başarılı bir diyet programıdır. Diyetin öne çıkan iki özelliği var: bunlardan birisi vücuttaki iltihaplanmayı azaltması diğeri ise şekerli yiyeceklerin tüketimini kesmesi. Bu iki özellik bile kişilerin kolayca kilo vermesine yardımcı olabilmektedir.
Ayrıca diyetin mimarı Doktor William Davis günümüzde tükettiğimiz buğdayın genetik olarak değiştirildiğini ve faydadan çok zarara sebep olduğunu belirtiyor. Tam da bu yüzden son zamanlarda buğday veya glüten hassasiyeti çıkan insanların sayısı giderek artıyor. Buğday veya glüten içeren besinlerden uzak durmanın iltihaplanmaları önlemeye ve mide asidini dengelemeye yardımcı olduğu kanıtlanmış durumdadır.
Buğday Diyetinde Neler Yenir?
Nişasta Miktarı Az Sebzeler: Brokoli, salatalık, domates, kabak, lahana, ıspanak, lahana ve yeşil soğan.
Meyveler: Elma, çilek, greyfurt, portakal, limon, erik, kavun, karpuz ve avokado
Proteinler: Doğal beslenmiş her türlü kırmızı ve beyaz et, taze balık, yumurta ve mantar.
Sağlıklı Yağlar: Kuruyemiş, zeytinyağı, Hindistancevizi yağı ve avokado yağı.
Süt Ürünleri: Tam yağlı peynir, tereyağı, yoğurt ve süt.
Tahıllar: Esmer pirinç, kinoa, karabuğday ve darı.
Diğerleri: Zeytin, turşu, keten tohumu, chia tohumu, tofu ve bitkiler.
Peki, buğday diyeti yapmayı düşünenlerin uzak durması gereken besinler hangileri? İşte, bilmek isteyeceğiniz diğer ayrıntılar:
Buğday Diyetinde Neler Yenmez?
Buğday veya Tahıl Bazlı Yiyecekler: Kurabiye, çörek, kek, buğday ekmeği, glütensiz yiyecekler, kahvaltılık gevrekler, pizza, makarna, bisküvi, kraker, erişte ve her türlü sandviç.
İşlenmiş Gıdalar: Hazır tavuk ürünleri, kızartmalar, hazır et ürünleri, patates kızartması ve dondurulmuş yiyecekler.
Proteinler: Baklagiller.
Şeker Miktarı Yüksek İçecek ve Yiyecekler: Kurutulmuş meyveler, mısır şurubu, asitli ve şekerli içecekler.
Bir ürünün buğday içerip, içermediğini anlamanın en basit yolu ürünün içindekiler kısmını okumaktır. Ancak ne yazık ki her içindekiler kısmında her zaman doğrudan buğday kelimesini göremeyiz. Bu yüzden, aşağıdaki liste işinize yarayabilir.
Ekmek Ürünleri: Tahıl içeriğine göre ekmek satın alın.
Buğdaysız veya Glütensiz Un: Badem unu, Hindistancevizi unu, kabak çekirdeği unu, nohut unu, chia tohumu unu, ayçiçeği tohumu unu ve keten tohumu ununu tercih edin.
Tatlandırıcılar: İçinde ilave şeker olan her türlü üründen uzak durun.
Alkol: Birçok alkol türünün içinde buğday veya glüten bulunmaktadır. Eğer illa alkol tüketmeniz gerekiyorsa şarap deneyebilirsiniz.
Artık buğday diyeti ile ilgili neler yemeniz veya yememeniz gerektiğini bildiğinize göre, sıra örnek bir plan paylaşmakta.
Buğday Diyeti Örnek Planı
Sabah: İçine yarım limon sıkılmış bir bardak ılık su
Kahvaltı: Avokado ve ıspanak ile hazırlayacağınız smoothie ve 1 haşlanmış yumurta
Ara Öğün: 1 elma veya 1 bardak yeşil çay ve 4 badem (kabukları soyulmuş olmalı)
Öğle Yemeği: Esmer pirinç, mantar ya da ızgara balık, sebzeler, yarım kase yoğurt veya 1 bardak Hindistancevizi suyu
Ara Öğün: 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
Akşam Yemeği: Domates çorbası, ızgara tavuk göğsü, sebzeler ve uyumadan önce bir bardak ılık süt
Gördüğünüz gibi aslında buğday içermeyen bir beslenme programını uygulamak hiç de zor değil. Bu türdeki besinleri öğünlerinizden çıkartarak kolaylıkla bel bölgesinde yağlanmadan kurtulabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi bu gibi diyetleri günlük en az yarım saatlik spor ile desteklemenizdir.
Peki, siz buğday diyeti hakkında ne düşünüyorsunuz? Yakın zamanda uygulamayı planlıyor musunuz? Görüşlerinizi yorum yaparak bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.