19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBu 7 alışkanlık insanı yaşlandırıyor

Bu 7 alışkanlık insanı yaşlandırıyor

İçerikleri

İnsanların günlük yaşam içerisinde alışkanlık haline getirdikleri için farkında dahi olmadıkları bedenlerinin daha hızlı yaşlanmasına neden olmaktadır. Harvard Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma neticesinde meyve ve sebzenin fazla tüketilmesiyle ölüm riskinin düşmesi arasında yakın ilişki olduğu tespit edildi. İnsanların sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilmesi için daha fazla sebze ve meyve tüketmeye gereksinimi olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

İnsanların merak ettiği diğer bir konuda sebze ve meyve tüketimiyle genç görünmek arasında sıkı bir ilişki olup olmadığıdır. Bu konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan bilim adamı Dr. Eugene D. Elliott, “İnsanların genetik özelliklerini değiştiremeseler de daha genç görünmek için diğer etkenleri kontrol altında tutabilirler.” dedi.

Peki, cildin yaşlanmasını geciktirmek ve beden yaşından daha genç bir görünüme sahip olmak için nelerden uzak durulması gerekir? Cildin yaşlanmasını hızlandıran ve insanların farkında dahi olmadığı 7 alışkanlığı bilim adamları açıkladı.

İnsanları Yaşlandıran 7 Alışkanlık

Güneşlenmek ve Bronzlaşmak

Yaz mevsimi geldiği zaman güneşlenerek bronz bir tene kavuşarak genç ve havalı görünmek herkesin hayali olsa da bronzlaşmak cildi hızlı yaşlandırdığı gibi kırışıklıklara ve çok daha kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Eğitim faaliyetlerini Amerika’da sürdüren tıp fakültesi Yale School of Medicene tarafından yapılan açıklamada, “Güneş ışınları cilde geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir. Kısa vadede olsa dahi cildi kavurmaktadır. Ciltte herhangi bir yanık belirtisi göstermeden cildin içerisine gizlenebildiğinden uzun vadeli sonuçları da olabilmektedir.

Tüm bunlar ise güneş ışınlarının cildi hızla yaşlandırmasına neden olmaktadır. Bu duruma erken yaşlandırmada denilmektedir. Güneş ışınları, cilt kanserinin öne çıkan nedenleri arasında yer almaktadır. Cilt kanserinin belirtileri arasında ise yaşlılık lekeleri, kırışıklık, karaciğer lekeleri, ciltte çiller görülmesi gibi pigmentasyon değişikliklerinin yanı sıra cilt dokusunun düzensizleşmesi, cilt tonunun kaybolması, burun ve göğüs çevresindeki kızarıklıklar, kırık kılcal damarlar ve cilt lekeleri bulunmaktadır.

Şekerli ve Gazlı İçecekler

Şekerle tatlandırılan gazlı içeceklerin düzenli içilmesi hücrelerin yaşlanmasını hızlandırdığı UC San Francisco Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar tarafından ispatlanmıştır. Bu araştırmaya göre bu tür içeceklerin düzenli içilmesi, obezite haricinde bağımsız hücre yaşlanmasını hızlandırmaktadır.

Araştırmanın sonucuna göre görüşlerini belirten çalışmanın yazarları, “Şekerle tatlandırılan gazlı içecekler düzenli tüketilirse, hücre yaşlanması hızlanmaktadır. Bu da metabolik rahatsızlıkların gelişmesini tetiklemektedir. Şekerli içecekler tüketildiği zaman vücuda birkaç saniyede çok yüksek dozda şeker yüklenmektedir. Bu da metabolizmayı eşi benzeri olmayan şekilde zehirlemeye yetmektedir.” dedi.

Eksik Egzersiz

Günümüz gençlerinin çoğunluğu çok genç yaşta olsalar dahi 90 yaşında bir ihtiyar gibi hissettiklerini dile getirmektedirler. Gençlerin bu tür yakınmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Wellspring Sağlık Okulu görevlileri, gençlerin bu yakınmalarının temel nedeninin egzersiz eksikliği olduğunu ifade etti. Vücudun esnek olmaması ve omurganın da düşük olması daha 20’li ve 30’lu yaşlarda çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.

Bu tür sağlık problemlerinin en belirgin belirtileri arasında kas ağrısı, eklem ağrısı ve kambur görünüm yer almaktadır. Kasların ve eklemlerin gevşemesinde pilates, yoga gibi egzersiz türleri oldukça etkilidir. Vücudun esnekliğinin artmasında sadece kardiyo çalışılması dahi yeterli gelmektedir.

Uykusuzluk ve Uyku Apnesi

Vücudun daha hızlı yaşlanmasına neden olan uyku apnesi ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Uyku esnasında artan solunum bozukluğunun şiddeti ve uyku düzensizliği ile epigenetik yaş hızlanması arasında sıkı bir ilişki olduğu bilim adamları tarafından ifade edildi. Bu ilişkilerin kadınlarda erkeklere kıyasla daha güçlü olduğu ve bu durumunda kadınları USB’nin olumsuz etkilerine karşı savunmasız hale getirdiğine açıklamada yer verildi.

Daha genç bir görünüm ile kaliteli bir uyku arasındaki ilişkiye yönelik gerçekleştirilen bir araştırmadan, kaliteli bir gece uykusunun genç görünmek için inanılmaz mucizeler yarattığı ve insanın uyuduğu esnada yüzü gevşediğinden dolayı yüzdeki ince çizgileri yumuşattığı sonucuna varıldı. Bu araştırma, her gece sekiz saat kaliteli uykunun genç görünmedeki etkisini ortaya koyuyor.

Kronik Stres

Aşırı stresin vücudun yaşlanma süresini hızlandırdığı yapılan bilimsel araştırmalar ile tespit edildi. Kromozomların uçları olan telomerler, her hücrenin içerisinde yer alan genleri içeren yapılar olmakla birlikte zamanla kısalmaktadır. Bu telomerler yeterince kısaldığı zamanda hücre ölmektedir.

Stresin kronik hale gelmesi ise telomerlerin daha da kısalmasına neden olduğundan kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri başta olmak üzere birçok hastalığı tetiklediği Harvard Üniversitesi Sağlık Bilimleri uzmanları tarafından dile getirilmektedir. Bu nedenle de stresin kronik hale gelmemesi için gereken tedbirler alınmalıdır.

Sigara Tüketimi

Sigaranın insan vücudunu yaşlandırdığı bundan sekiz yıl evvel yapılan ve bu konuda çığır açan bir araştırmayla ispatlandı. Ohio’da gerçekleştirilen yıllık İkizler Günleri Festivali’ni fırsata çeviren araştırmacılar, rapora dahil edilen 79 ikizi bu festivalde bir araya getirdi. Üç plastik cerrah asistanından oluşan araştırma ekibi tarafından biri öbüründen en az beş sene daha fazla sigara kullanan ikizlerin yüzleri karşılaştırılarak sigaranın genç görünüme olan olumsuz etkisi ispatlanmaya çalışıldı.

Sigara tüketen ikizlerin yüz bölgelerinde birkaç yaşlanma alanı belirlendikten sonra sigara tüketenlerin üst ve alt göz kapaklarının sarktığı belirlendi. Ayrıca sigara tüketenlerin ağız bölgesindeki kırışıklığın çok fazla olduğu ve sigara tüketenlerde gıdının da çok hızlı oluştuğu görüldü.

Gülümsememek

Güler bir yüze sahip olmanın genç kalmanın en büyük sırrı olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Gülümsemenin genç kalmaya etkisi üzerine önemli açıklamalarda bulunan Dr. Leann Poston, “İnsanlar, her yaşta genç görünmek istiyorlarsa yüzlerinden tebessümü eksik etmeliler.

Zaman insanı yaşlandırdığı için yaş ilerledikçe yüz bölgesinde kırışıklıklar oluşmaktadır. Yüz bölgesinde oluşan bu kırışıklıkları azaltmanın en etkili yolu ise gülümsemektir.” dedi. Gülümsemek insana kendisini daha mutlu hissettirdiği gibi vücudu da enerji vermektedir. Bu da sağlıklı ve dengeli beslenme ile daha fazla egzersiz yapmaya insanı teşvik etmektedir.

Bu 7 alışkanlık insanı yaşlandırıyor