28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkBel fıtığı neden olur? Belirtileri nelerdir? Fizik tedavi bel fıtığını geçirir mi?

Bel fıtığı neden olur? Belirtileri nelerdir? Fizik tedavi bel fıtığını geçirir mi?

İnsanların en sık karşılaştığı sağlık problemlerinden biri olan bel fıtığı neden olur? Bel fıtığının belirtileri ve bitkisel tedavisi bu haberimizde.

İçerikleri

Günümüzde sıkça rastlanan sağlık sorunlarından olan bel fıtığı, erken yaşlardan itibaren insanlarda ağrıya sebep olmaktadır. Yaşadığımız her bel ağrısı problemi fıtık olamayacağı gibi, her bel fıtığı da ameliyatlık değildir. Peki, bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir ve fizik tedavi bel fıtığını tedavi eder mi?

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, bel omurgasında bulunan disk adı verilen sinirlerin hasar görüp, sıkışması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Disk adı verilen bu sinirler, vücutta yastık görevi görerek, omurgaya esneklik kazandırma görevindedir. Bu nedenle disklerin herhangi bir nedenle hasar görmesi ve zedelenmesi sonucunda vücudun birçok noktasına beyinden gelen mesajları ileten sinirlerde baskı oluşur. Oluşan baskı da kişide şiddetli ağrı oluşturur ve bu ağrıların bel fıtığının en büyük ağrısıdır. “Bel fıtığı nedir?” sorusuna cevap arayanlar, disk kayması olarak da bilinen bu hastalık hakkında sitemizden daha fazla bilgiye ulaşabilirler.

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığının oluşma nedenlerinin çoğu, omurgada bulunan sinirin iltihaplanması ve fıtığın bu sinirlere baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. Bel fıtığı oluşumuna neden olan birkaç faktör daha bulunur. Bunları öğrenmek ve “Bel fıtığı neden olur?” sorusunun cevapları şu şekildedir;

  • Yaşlanmanın getirdiği problemlerden kaynaklı oluşabilir. Yaş ilerledikçe omurilik içinde gözyaşı adıyla bilinen suyun bir kısmında azalma görülebilir. Bu suyun azalması sonucunda vücut daha az esnek olur ve küçük gerilmelere, bükülmelere ve yırtılmalara hazır hale gelir.
  • Sırt kaslarına fazla yüklenilmesi sonucunda oluşabilir. Bacak kaslarının kullanılabileceği durumlarda sırt kasları kullanılıp, büyük ve ağır nesneler kaldırılmaya çalışıldığında, bükülme veya dönme gibi olaylar meydana geldiği takdirde bel fıtığı oluşabilmektedir.
  • Nadir olarak görülen ancak düşük de olsa olasılığı olan diğer bir durum ise düşme, sırta güçlü bir darbe alınması sonucunda travmatik bir durumun yaşanmasıdır. Bu gibi durumlarda da bel fıtığı hastalığı oluşabilmektedir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri, genellikle bel ve bacaklarda oluşan ağrılarla kendini göstermektedir. Ancak her bel ağrısı bel fıtığı olmayacağı gibi, her bel fıtığı da yalnızca belde oluşan ağrılarla kendini göstermemektedir. “Bel fıtığı belirtileri nelerdir?” sorusunun cevabı şöyledir:

Ağrılar: Bel bölgesinde şiddetli ağrı oluşabilir ve bu ağrılar ani bir şekilde ortaya çıkar. Öksürme, hapşırma gibi durumlarda ise ağrının şiddeti artarak, kişiye acı verebilir.

Sinir Kökü Ağrıları: Diskler kaydığı için, siyatik adı verilen sinirlerde basınç oluşur ve bu basınç sonucunda ağrı oluşur. Genelde sinir kökü ağrıları, bacak, bel, kalça ve ayaklarda hissedilir.

Uyuşma: Diskler kayıp, sinirlere denk geldiği durumlarda, vücutta sinirlerin bulunduğu bölgelerde uyuşma ve güçsüzlük yaşanabilir. Aynı zamanda sinirlerin bulunduğu bölgelerde karıncalanma hissi, hissizlik ve reflekslerde zayıflık oluşabilir.

İktidarsızlık: Bel fıtığının ilerlemesi durumlarda iktidarsızlık problemleri oluşabilir.

Zorlanmalar: Yaşamsal faaliyetleri yaparken, yürürken, otururken ve uzanırken zorlanmalar ve ağrı hissedilebilir.

Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?

Fizik tedavi, bel fıtığının başlangıç seviyesinde olduğu durumlarda etkili bir silahtır. Başlangıç seviyesindeki bel fıtığı için ağrı kesiciler yetersiz kaldığında ancak ameliyat için de erken olduğu düşünülen durumlarda, fizik tedavi yöntemlerine başvurmak gerekmektedir. Fizik tedavi ile bel fıtığı nedeniyle oluşan ağrıları azaltmak mümkündür. Peki, fizik tedavi fıtığı geçirir mi? Fıtık için uygun görülen tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra fizik tedavisi yapılırsa fıtık geçebilmektedir.

Fıtık Başlangıç Egzersizleri

Bel fıtığı hastalığının başlangıç aşamasında, fizik tedavi yöntemlerine başvurmak büyük önem taşır. Başlangıç aşamasında olan fıtıkları iyileştirerek, yaşam kalitesinde artış sağlanabilmektedir. Fıtık başlangıç egzersizleri:

  1. Öncelikle sert bir zemine sırt üstü yatılmalı ve ardından bacaklar 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde havaya kaldırılmalıdır. Yavaşça bacaklar yere düz bir şekilde indirilmeli ve açı bozulmadan tekrar havaya dümdüz kaldırılmalıdır. Bu egzersiz 5’er kere tekrar edilmelidir.
  2. Sert bir zeminde sırt üstü yatılarak, bacaklar düz bir şekilde uzatılır. Daha sonra bir bacak dizde kırılarak el ile kavranır ve göğse kadar çekilir. Bu esnada diğer ayak yerde düz bir şekilde durmalıdır. Aynı işlem diğer bacağa uygulanır ve toplamda hareket 5’er defa tekrar edilmelidir.
  3. Sırt üstü zeminde yatarken iki dizde kırılarak göğse doğru çekilir ve eller ile bacaklar tutulur. Daha sonra bacaklara baş değdirilmeye çalışılır ve 5 saniye sonra bütün vücut serbest bırakılır.
  4. Sırt üstü durumda yatarken dizleri eller ile kavrayarak göğse çekilir ve 10’ a kadar sayılır. Omuzlar bu harekette yerde olacak şekildedir, kürek kemiği kalkmamalıdır. Daha sonra bütün vücut serbest bırakılır.
  5. Bu egzersizde vücut dik durmalıdır. Eller ile bir masaya dayanılır ve masanın önünde dizler kırılarak yere çömülür. Daha sonra ayağa kalkılır ve vücut serbest bırakılarak gevşetilir.

Evde Fıtık Tedavisi

Bazı konularda dikkatli davranarak ve doğru hareket ederek, evde fıtığın oluşmasını veya ilerlemesini durdurmak mümkündür. Evde fıtık tedavisi yapmak için öncelikle beli zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Kas gevşetici ilaçlar kullanılarak belin ağrıları önlenebilir. Evde mutlaka yumuşak bir yatak tercih edilmeli ve yatak istirahatı yapılmalıdır. Sert bir yatakta yatmak bel fıtığına iyi gelir algısı tamamen yanlıştır. Yatılan yatağın yumuşak olmasına özen göstermelisiniz. Bel her daim sıcak tutulmalı ve otururken belin arkasına yastık konulmalıdır. Stres de bütün hastalıkların olduğu gibi bel fıtığının da tetikleyicisidir. Bu nedenle stresten de uzak durulmalıdır.

Bitkisel Çözüm

Rezene kürü: 5 gram kadar rezene tohumu, bir bardak kaynamış suya atılarak 3 dakika kadar demlemesi beklenir. Daha sonra gün içinde 2 bardaktan fazla olmamak koşulu ile tüketilir. Bel fıtığına iyi gelen kürlerdendir.

Taze kozalak kürü: 4-5 gram kadar taze kozalaklar bir bardak kadar suyun içine atılarak, 10 dakika boyunca kaynatılır ve bu karışımdan günde 1 bardak içilmelidir.

Defne yaprağı kürü: 10 gram kadar defneyaprağı 5 dakika kaynatılır ve demlendikten sonra 2 bardak kadar gün içinde içilir.

Saraçoğlu, Bel Fıtığı Ve Hissizlik İçin Kür