Bahar Nezlesi Nedir?
Bahar nezlesi, alerjik rinit olarak da bilinmektedir. Rinit kelimesinin anlamı ise burun iltihabıdır. Dolayısıyla alerjik rinit, burun iltihabı anlamına gelmektedir. Alerjenler burnun içinde yer alan mukozalara hava yolu ile bulaşır ve bu da alerjik reaksiyonların başlamasına sebep olur. Eğer alerjik rinit belirli bir mevsimde ortaya çıkıyorsa buna mevsimsel rinit denir. Bahar nezlesi bu nedenle kullanılan bir terimdir. Bahar nezlesi belirtilerinin tüm yıl boyunca görüldüğü durumlar da söz konusudur. Bunun sebebi hayvan tüyleri, ev tozları ya da bazı kimyasal maddeler olabilir. O yüzden belirtiler sürekli kendini gösterebilir. Bahar nezlesinin kronik bir şekilde devam ettiği durumlarda önlemler alınmalıdır.
Bahar Nezlesinin Nedenleri Nelerdir?
- Bahar nezlesinin en önemli sebebi polenler ve ağaçlardır.
- Küf, hayvan tüyü, ev tozu gibi etkenler de bahar nezlesi nedenleri arasındadır. Rüzgarlı havalarda polenler havada daha fazla olduğu için bu durum reaksiyonları artırabilir.
- Belirtiler yıl boyunca devam ediyor ise buna hamam böcekleri ve ev tozları sebep olabilir.
- Evde bulunan kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar alerjik riniti artırabilir.
- Ayrıca çocuklarda tedavi edilmeyen bahar nezlesi astıma dönüşebilmektedir.
Bahar Nezlesinin Belirtileri Nelerdir?
Bahar nezlesinin belirtileri; burunda kaşıntı ve akıntı olması, hapşurma, boğazda kaşıntı şeklindedir. Bazı kişiler bahar nezlesini hafif atlatırken; bazıları da çok şiddetli bir şekilde hastalığı geçirmektedir. Hatta belirtiler zaman zaman kişinin günlük yaşamını çok zorlaştırmaktadır. Diğer belirtiler;
- Burunda meydana gelen tıkanıklık
- Gözlerin sulanması ve kaşınması
- Boğazda ağrı oluşması
- Sinüslerdeki baskı
- Boğaz ve burundaki kaşıntı
- Gözaltlarının şişmesi
- Koku ve tat duyusunda kayıp
- Bazen görülen hırıltılı bir şekilde soluk alıp verme
- Yorgun ve halsiz hissetme.
Bahar Alerjisi Kimlerde Görülür?
Bahar nezlesi, çevresel alerjenlere duyarlılığı olan kişileri etkilemektedir. Araştırmalar sonucunda kişinin anne ve babasının alerjik olması çocukta da alerjiye rastlanma ihtimalini artırmaktadır.
Bahar Nezlesi Tedavisi
Bahar nezlesi tedavisi için öncelikle bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek çok önemlidir. Dengeli beslenilmeli, bol su tüketilmeli ve dinlenmeye özen gösterilmelidir. Alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Aşıyla alerji tedavisi de mümkündür, alerjiden kaçınma mümkün değilse veya ilaçlardan gereken fayda görülmüyorsa aşı yöntemine başvurulabilir. Ayrıca doktorun önerileri muhakkak dikkate alınmalıdır. Gerekli olduğu durumda cerrahi müdahale de yapılabilmektedir.
Bahar Nezlesine Karşı Alınabilecek Önlemler
Alerjiye sebep olabilecek ortamlardan ya da ürünlerden uzak durulması, tedavinin ilk ve en mühim aşamasıdır. Bahar nezlesinden korunmak için öncelikle, tozun ve dumanın bulunduğu alanlardan uzaklaşmak gerekir. Eğer mecburen bulunuluyorsa maske takılabilir. Bulunulan ortamın sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır. Çünkü alerjiyi tetikleyen durumlardan bir tanesi de sıcaklık ve nemdir. Polenlerin en fazla bulunduğu aylarda dışarıda çok fazla kalmamak, evde kapı ya da pencereleri çok fazla açmamak önemlidir. Dışarıda bulunduktan sonra eve gelindiğinde kesinlikle kıyafetler hemen değiştirilmeli ve ılık bir duş alınmalıdır. Evde halı, kilim, battaniye gibi tozları tutan eşyalar mümkün olduğunca az olmalıdır. Hayvan tüyleri alerjiye sebep olarak bahar nezlesini şiddetlendirdiği için evde hayvan beslenmemesi önerilmektedir. Kıyafetler, nevresimler sıklıkla sıcak su ile yıkanmalıdır. Nevresimler, sıklıkla sıcak suyla yıkanmalıdır. Elektrik süpürgesinin tozları dışarıya vermemesine dikkat edilmelidir. Çocuklar için alınan oyuncakların da alerjenlerden uzak olması gerekmektedir.
İlaç tedavisi ağızdan alınan haplar ve burun ile boğaz spreylerinden oluşur. Kullanımlarına çok dikkat edilmeli, kesinlikle verilen ilaçlar aksatılmamalıdır.
Bahar Nezlesine Ne İyi Gelir?
Tuzlu su: Bir çay kaşığı tuz ve biraz karbonat sıcak suyun içerisine atılır ve bu karışım burundan çekilir sonrasında da hafifçe sümkürülür. Bu işlem birkaç defa tekrarlanır.
Buhar: Burun içinde alerjenlerin yarattığı tahrişlerin geçmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca hapşırma, burundaki akıntı ve boğaz ağrısı gibi belirtileri de en aza indirerek rahatlatıcı bir etki yaratacaktır. Kaynar suya rahatlatıcı, uçucu yağlardan (nane, okaliptüs, çay ağacı vb.) eklenir ve baş bir havlu ile örtülür. Buhar soluk alıp vererek çekilir.
Nane çayı: Sıcak bir nane çayı alerjen etkileri bastırarak rahatlatıcı bir etki yaratır.
Bunlar dışında zencefil, zerdeçal, sarımsak, soğan, elma sirkesi doğal antioksidan içeren besinlerdir. Bağışıklığı artırırlar ve alerjik belirtileri azaltmaya yardımcı olurlar.