26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkRotavirüs belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Rota aşısı ne zaman yapılır? Fiyatı

Rotavirüs belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Rota aşısı ne zaman yapılır? Fiyatı

İçerikleri

Rotavirüs genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda bağırsaklara yerleşerek ishale neden olan bir virüs türüdür. Virüsün aktif hale gelmesi ülkemizde de göreli olarak yeni uygulanmaya başlayan rotavirüs aşısı ile önlenebilir.

Rotavirüs Nasıl Bulaşır?

Rotavirüsü, hasta insanlardan temas yolu ile kolayca bulaşabilen bir virüs türüdür. Neredeyse tüm insanların 5 yaş öncesinde en az bir kez rota virüsü ile tanıştığı tahmin edilir. Virüs dışkı ile atılmaktadır. Bu nedenle hasta olan bireylerin dışkısı ile yayılır.

Bazı insanlar bunu kolaylıkla atlatabilirken, bazılarında ise çok tehlikeli sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Bulaşma riskini en aza indirmek için hijyen oldukça önemlidir. Özellikle tuvalet hijyeni konusunda çok hassas olunmalıdır. Virüsün bulaşmasını önlemek için en etkili yol ise aşıdır.

Rotavirüs Belirtileri Nelerdir?

Özellikle ebeveynlerin çok merak ettiği rotavirüs belirtileri nelerdir?

Rotavirüs genellikle 48 saatlik bir kuluçka döneminden sonra vücutta aktif hale gelir. Ateş ve kusma ön belirtileridir. Şiddetli yaşanan durumlarda kişi yarım saatte bir kusabilmektedir. Sonrasında ishal görülür. Kusma ve ishal birlikte görüldüğü için özellikle bebekler için ishal dehidrasyona sebep olarak ciddi bir soruna neden olabilir. Bu durumda derhal hastaneye götürülmelidir.

Rota Aşısı Nedir?

  • Rotavirüsü aşısı ilk olarak Birleşik Devletlerde uygulanmıştır. Aşının uygulanmasından önce her yıl
  • 400 binden fazla çocuğun rotavirüs enfeksiyonuna bağlı rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvurduğu
  • 200 binden fazla çocuğun rotavirüs enfeksiyonuna bağlı rahatsızlıklar nedeniyle acil servise gittiği
  • 55 bin ila 70 bin çocuğun rotavirüs enfeksiyonu tanısıyla hastaneye yatırıldığı
  • 20 ila 60 çocuğun öldüğü

tespit edilmiştir. Virüs, 0-1 yaş grubu bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 85’inden sorumlu tutuluyor. Aşının uygulanması ile bu rakamlarda önemli düşüşler olduğu görülmüştür.

Rotavirüsüne bağlı hastalıkların önlenmesinde oldukça başarılı olan rota aşısı nedir? Aşı son yıllarda ülkemizde de sıklıkla tavsiye edilmektedir. Aşı ile ilgili bilmeniz gereken temel ve özet bilgiler aşağıda sıralanmıştır.

  • Rota aşısı devlet karşılamadığı için özel bir aşıdır ve isteğe bağlı olarak yapılmaktadır.
  • Aşı reçete karşılığında eczanelerden alınabilir.
  • Hastanelerde ya da sağlık ocaklarında yapılabilir.
  • Aşı soğuk saklanmalıdır. Alırken yanınızda bir buz kalıbı götürmeli ya da eczanenizden istemelisiniz. Hastane ya da sağlık ocağına götürürken de buz kalıbı ile birlikte taşımalısınız.
  • Ağızdan uygulanan aşı duruma göre iki ya da üç doz olarak iki ya da üç seferde verilir.
  • İlk doz, bebeğinizin alerjik reaksiyonu olup olmadığını da test edilmesi için yapılır. İlk dozda alerjik reaksiyon alınırsa, ikinci ve üçüncü dozlar yapılmaz. Bu nedenle aşıları zamanı geldiğinde tek tek almalısınız.

Rota Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Virüs genellikle bebeğin ilk 3 ayından sonra görülür. Daha önce görülmemesinin temel nedeni anneden plasenta ya da süt yolu ile geçen antikorların bebeği korumasıdır.

Piyasada iki marka aşı mevcuttur. Önerilen markaya göre iki ya da üç doz olarak yapılan aşının ilki bebeğin 2. ya da 3. ayında yapılır. Bazı durumlarda daha erken de yapılabilir; fakat en geç 15. haftada ilk dozu verilmiş olmalıdır. Bebeğin herhangi bir alerjik reaksiyon vermemesi halinde, ikinci doz 4. ya da 5. Ayında yapılır. Eğer gerekirse üçüncü doz aşı 6. ya da 7. ayında tekrarlanır. Rota virüsü aşısı yaptıranlar her hâlükârda üçüncü doz için bebeğin 8. ayını bitirmemiş olması gerekir.

Rota Aşısı Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Rota aşısı yapılan bir bebek ilk doza hayati bir alerjik reaksiyon vermişse diğer doz kesinlikle yapılmamalıdır. Bebeğinizin lateks de dahil, herhangi bir maddeye karşı ciddi bir alerjisi varsa mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

SCID yani şiddetli kombine immün yetmezlik hastalığı olan bebeklere yapılmamalıdır.

Bağırsağın bir kısmının yanındaki bölümün içine girdiği hastalık olarak tanımlanan intusepsiyon hastalığını geçiren bebekler bu aşıyı almamalıdır.

Bebeğiniz orta ya da şiddetli hastalık geçiriyorsa hastalık geçene kadar beklemelisiniz.

Rota Aşısı Fiyatı 2019

Rota aşısı Türkiye’de geri ödeme kapsamında yer almıyor. Aşı ücretinin tamamı aşıyı yaptırmak isteyen bireylerce ödenecektir. Piyasada iki marka rota aşısı mevcuttur.

İki doz olarak uygulanan rota aşısı fiyatı 2019 yılında tek dozu 267.65 TL olmuştur. Üç doz uygulanan aşının tek doz fiyatı ise 192.25 TL’dir.