Ana SayfaYaşamKatil sivrisinekler nedeniyle onlarca büyükbaş hayvan telef oldu

Katil sivrisinekler nedeniyle onlarca büyükbaş hayvan telef oldu

İçerikleri

Bazı sivri sinek türleri Zika Virüsü, Sarı Humma ve Batı Nil Ateşi gibi ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıkları taşıyarak yayabiliyor. Bu sivri sinek türleri nedeniyle Güneydoğu’da büyükbaş hayvanlar arasında ciddi bir viral salgın yaşandı. Besicilerin ‘Üç Gün Hastalığı’ olarak isimlendirdiği ve büyükbaş hayvanlar arasında viral salgına yol açan ‘Bovine Ephemeral Fever’ rahatsızlığı, Şırnak, Mardin, Diyarbakır illerimizin ardından Adıyaman ve Şanlıurfa illerimize de sıçradı.

İnsana Bulaşma Riski Yok

Büyükbaş hayvanlar arasında görülen viral salgının insana bulaşma riskinin olmadığı uzmanlar tarafından ifade edilirken, Adıyaman ilimizdeki büyükbaş hayvanların yarısından fazlasının etkilendiği salgının önümüzdeki günler içerisinde Adana, Mersin ve Hatay illerimizde de görülmesinin beklendiği uyarısı yapıldı.

Büyükbaş hayvanlar arasında görülen salgınla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Adıyaman Veteriner Odası Başkanı Orhan Öztürk, “Köylünün perişan olduğu bu viral salgın en son 8 sene evvel görülmüştü. Atık sular, yaşam alanlarındaki kirlilik ve kuraklık yüzünden oluşan bakteri ve mikroplar, sivrisineklerden diğer türlere salgın şeklinde geçebiliyor. Boğalar ile verimi yüksek olan ineklerde salgın daha ağır seyretmektedir. En önemli belirtileri hayvanlarda iştahsızlık, süt veriminin azalması, bir ya da daha fazla bacakta topallama, solunumda sıkıntı, burun ya da gözde akıntıdır. Bu salgın nedeniyle Adıyaman ve çevresinde en az 15 büyükbaş hayvan telef oldu. Virüs, kendisini çeşitli sivri sinek türlerinde izole edebiliyor. Bölgedeki hayvanların virüse karşı aşılanması için yoğun bir çalışma yürütülüyor.” dedi.

Salgın Kontrol Altına Alındı

Besi hayvanlarının etkilendiği viral salgının uzun bir dönemden sonra yeniden görüldüğüne değinen Şanlıurfa Veteriner Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, “Şırnak, Diyarbakır ve Mardin illerimizin ardından Şanlıurfa’da da hayvanlara sıçrayan salgını şimdilik kontrol altına aldık. Viral salgındaki en büyük avantajımız hayvanlardan insanlara bulaşmamasıdır. Salgın nedeniyle ne kadar hayvanın telef olduğu yönünde şu ana kadar net bir bilgi edinemedik. Köylülerin son birkaç aydır ciddi bir verim kaybı yaşadığını biliyoruz.” diye konuştu.

Asya Kaplan Sivrisineği Türkiye’de Yayılıyor

Sarı Humma, Zika ve Batı Nil Ateşi gibi tehlikeli rahatsızlıklara neden olan virüsü taşıyan Asya Kaplan Sivrisineği’nin son zamanlarda ülkemizde yayıldığı biliniyor. Bu sivrisinek ısırdıktan sonra çok sayıda vatandaş hastaneye müracaat etti.