23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBalık yağı ne işe yarar? Balık yağı hapının faydaları nelerdir?

Balık yağı ne işe yarar? Balık yağı hapının faydaları nelerdir?

İçerikleri

Balık Yağı Hakkında Gerçekler
  • Konuyu detaylıca ele almadan önce balık yağı ne işe yarar konusu hakkında öne çıkan bazı özelliklere değinmek çok yerinde olacaktır.
  • Balık yağı içeriğinde omega 3 yağ asitleri, A ve D vitamini bol miktarda bulunur.
  • Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitleri kalbinizi korumaya yardımcı olur ve sağlığınız için daha birçok fayda sağlar.
  • Balık yağı veya omega 3 tüketmek için bu takviyeyi kullanmak yerine balık yemek çok daha etkilidir.
Omega 3 Yağ Asitleri Nedir?

Omega 3 yağ asitleri genellikle bitkilerde ve deniz ürünlerinde bulunan bir yağdır. Özellikle yağlı balıklarda iki tür bulunmaktadır:

Dokosahekssaenoik asit (DHA): Bu türdeki omega 3 yağ asitleri insanlarda sperm üretiminde, retinada, gözün belirli kısımlarında ve beyin zarındaki etken maddedir.

Eikosapentaenoik asit (EPA): En çok bilinen omega 3 yağ asistidir. EPA kan pıhtılaşmasını ve iltihaplanmaları önleyen kimyasalları sentezlememize yardımcı olur. Balıklar sahip oldukları EPAları yedikleri alglerden alırlar.

DHA özellikle beyin, gözler ve kalpte doğal olarak bulunan bir yağdır. Aynı zamanda anne sütünde de bol miktarda bulunur.

Balık Yağı Hapının Faydaları Nedir?

Bu takviyenin varlığından kısa süre önce haberdar olanların akıllarında ilk soru balık yağı ne işe yarar oluyor. Yapılan bazı araştırmalar balık yağının ve omega 3 yağ asitlerinin sağlığımız için çok önemli olduğunu kanıtlamaktadır. İşte, bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış balık yağı hapının faydaları:

Çoklu Skleroz

Balık yağı özellikle beyin ve sinir sistemimizdeki koruyucu etkisinden dolayı çoklu skleroz hastaları için çok faydalıdır. Bugüne kadar bu konuda yapılmış tüm araştırmalar da bu faydayı desteklemektedir.

Prostat Kanseri

Yapılan araştırmalar düşük yağlı bir beslenme programı ile birlikte balık yağı tüketiminin prostat kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Ancak aşırı omega 3 tüketiminin agresif prostat kanseri ile ilişkili olduğunu kanıtlamış araştırmalar da bulunmaktadır.

Doğum Sonrası Depresyon

Gebelik sırasında balık yağı tüketmek annenin doğum sonrası depresyon yaşama riskini azaltmaktadır. Bilim insanları haftada iki veya üç sefer omega 3 açısından zengin balıkları tüketmenin de çok faydalı olacağını söylemektedir. Balık yağı takviyesi tüketmek yerine hem protein hem de mineral içeren balığın kendisini tüketmenin daha faydalı olduğunun da altını çiziyorlar.

Ruh Sağlığı İçin Faydalı

2007 yılında balık yağının, özellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi davranış bozuklukları olan gençler üzerindeki faydalarını araştırmak üzere 8 haftalık bir araştırma yapılmış.

Araştırma, günde 8 gram EPA ve 16 gram DHA tüketen çocukların aileleri ve psikiyatrları, çocukların davranışlarında önemli ölçüde ilerleme olduğunu rapor etmiş.

Hafızayı Güçlendiriyor

Yapılan araştırmalar, omega 3 yağ asidi tüketiminin özellikle sağlıklı gençlerde işleyen belleği geliştirdiğini kanıtlamıştır.

Yine başka bir araştırma da 40 yaş üstü kadınların düzenli olarak balık yağı tüketmelerinin yaşa bağlı olarak oluşan bilişsel kayıpları önlediğini ispatlamıştır.

Kalp ve Damar Sağlığı

Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitleri özellikle stresli zamanlarınızda kalbinizi korumaya yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar sonucu bilim insanları, kalp ve damar sağlığınıza katkıda bulunması için balık yağı hapını bir aydan uzun süre düzenli olarak tüketmeniz gerektiğini söylüyor.

2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre balık yağı sahip olduğu iltihaplanma karşıtı özellikler sayesinde aterosklerotik lezyonları stabilize etmeye yardımcı oluyor.

Toplamda 70.000’den fazla insan üzerinde yapılan 20 araştırmaya göre balık yağı takviyeleri kalp krizi, felç ve erken ölüm riskini de azaltıyor.

Kalbinde stent bulunan ve kan sulandırıcı ilaçlar ile omega 3 yağ asitleri tüketen hastaların, balık yağı tüketmeyen hastalara kıyasla kalp krizi riskinin de daha az olduğu kanıtlanmış.

Yapılan çoğu araştırma da kalp ve damar hastalıklarını önlemek için haftada en az iki sefer balığın kendisinin tüketilmesini öneriyor.

Alzheimer Hastalığı

Balık yağı hapının faydaları arasındaki en popüler fayda bu olabilir. Uzun yıllar boyunca balık, omega 3 yağları, meyve ve sebze ağırlıklı beslenen kişilerde bunama ve Alzheimer gibi beyin hastalıkları riskinin önemli ölçüde azaldığını biliyoruz.

Görme Kaybı

Dünya çapında yapılan sayısız araştırmaya göre, yeterli ve düzenli miktarda DHA tüketen insanların yaşa bağlı oluşan görme kayıplarına karşı dirençli olduğu kanıtlanmıştır.

Epilepsi

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre epilepsisi olan hastalar her gün düşük miktarda omega 3 balık yağı tüketirlerse, yaşadıkları nöbetlerde önemli bir azalma oluyormuş.

Şizofreni ve Psikotik Bozukluklar

Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitleri psikoz riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalara göre 12 hafta boyunca omega 3 takviyesi kullanan bireylerde psikotik bozuklukların meydana gelme riski önemli ölçüde azalıyor.

Sağlıklı Fetüs Gelişimi

Omega 3 tüketimi doğmamış bebeğinizin bilişsel ve motor gelişimine katkıda bulunuyor. 2008 yılında yapılan bir araştırmada, bilim insanları gebeliğin son üç ayında omega 3 tüketiminin bebeğin duyusal, bilişsel ve motor gelişimine katkıda bulunduğunu kanıtlamıştır.

Omega 3 İçeren Besinler Neler?

Yağlı balıklar 0 oranında yağ içermektedir ancak elbette bu balığın türüne göre farklılık gösteriyor. Morina gibi beyaz balıklar özellikle karaciğer için faydalı yağlar içeriyor ama genel olarak yağ oranları düşük. Eğer omega 3 açısından zengin balıklar arıyorsanız, şu balıkları tüketebilirsiniz:

  • Hamsi
  • Somon
  • Alabalık
  • Uskumru
  • Ringa balığı
  • Sardalye

Omega 3 yağ asitlerinin bol bulunduğu bir diğer hayvansal gıda da yumurtadır. Omega 3 tüketimi için bitkisel alternatifler için de şunları tüketebilirsiniz:

  • Keten
  • Kenevir tohumu
  • Perilla yağı
  • Spirulina
  • Ceviz
  • Chia tohumları
  • Turp
  • Taze fesleğen
  • Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Tarhun Otu

Beslenme programına bu gibi besinleri ekleyen ve düzenli olarak tüketen kişilerin balık yağı takviyesi kullanmasına da gerek yoktur.

Balık Yağı Hapının Zararları Neler?
  • Balık yağı, balık karaciğeri yağı veya omega 3 takviyeleri kullanmak bazı kişiler için riskli olabilir.
  • Omega 3 takviyeleri pıhtılaşma sürecini etkileyebilir ve pıhtılaşma sorunu için kullanılan ilaçlarla birlikte kullanılırsa reaksiyona neden olabilir.
  • Nadir de olsa kabızlık, geğirme, hazımsızlık veya ishal gibi hafif mide sorunlarına neden olabilir.
  • Balık karaciğeri yağı çok fazla A ve D vitamini içermektedir. Bu yüzden bunun aşırı tüketimi zehirlenmelere neden olabilir.
  • Kabuklu deniz hayvanlarına veya balıklara alerjisi olanlar, balık yağı hapının kullanımında da alerjik reaksiyon gösterebilirler.
  • Nadir de olsa çok fazla balık yağı tüketmek (balığın kendisini), denizlerdeki kirlilik nedeniyle zehirlenmeye neden olabilir.

Balık yağı hapı kullanmak için her zaman bilindik markaların ürünlerini tercih etmeniz ve hatta eğer mümkünse haplar yerine balığın kendisini tüketmeniz çok önemlidir.

Ayrıca karides, konserve ton balığı, somon, yayın balığı ve kömür balığı vücudunda cıva tutmazken, köpek balığı, kılıç balığı ve İspanyol uskumrusu vücudunda en çok cıva tutan balıklardır.

Elbette balık yağı takviyelerini kullanmaya başlamadan önce bir uzmana danışmanız ve yönlendirme almanız sizin yararınıza olacaktır.

Balık Yağı Ne İşe Yarar Adlı Yazımızın Sonuna Geldik

Bu yazımızda balık yağı hapının faydaları nelerdir ve olası riskleri nelerdir gibi sorulara yanıt verdik. Tüm yazıyı kısaca özetlemek gerekirse, genel olarak, balık yağı herkesin kullanması gereken önemli takviyelerden birisidir ve kahvaltıdan hemen sonra kullanarak, gün içinde ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayabilirsiniz. Ayrıca mümkün olduğunca çocuklarınıza da takviye olarak vermelisiniz. Balık yağı ne işe yarar hakkında sizin bildikleriniz neler? Bildiklerinizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz.