18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaYaşam1 yaşındaki bebeğin safra kesesindeki 5 taş alındı

1 yaşındaki bebeğin safra kesesindeki 5 taş alındı

İçerikleri

Bu durumun bebeklerde çok nadir rastlanan bir sağlık problemi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Günaydın, laparoskopik cerrahi tekniğiyle bebeğin safra kesesindeki 5 taşı alarak bebeği yeniden sağlığına kavuşturdu. Ameliyat esnasında bebeğin safra kesesinin yanı sıra 5 milimetre uzunluğunda olan 5 taş alındı. Operasyondan sonra sağlık durumu gayet iyi seyreden Yılmaz Murat bebek, operasyondan bir gün sonra hastaneden taburcu edilerek evine gönderildi.

Gece Sancıları Oluyordu

Bebeğin operasyondan önce yaşadığı sağlık problemleri hakkında konuşan anne Rabia Taşova, “Bebeğimiz daha 2 aylıkken götürdüğümüz rutin kontrollerinde safra kesesinde çamurlanma olduğuna yönelik tanı kondu. Rutin kontrollerde konulan bu tanıdan sonra bebeğimizi gastroenterologlara götürdük. Burada verilen bir ilacı kullandıktan sonra safra kesesindeki çamurlanma temizlendi. Ancak bu seferde safra kesesinde taş olduğu görüldü. Safra kesesindeki taşında temizlenmesi için ilacı kullanmaya devam etsek de bir sonuç elde edemedik.

İlerleyen süreçte taşlarda büyüme oldu. 13 ayına geldiği zamanda taşlar yaklaşık 5 milimetre boyutuna ulaştı.Geceleri çok sancı çekiyordu. Huysuzlanıyordu. En son hastalığında ise ilaç tedavisinden bir fayda elde edemeyeceğimizi anladık. Taşların alınmasının en sağlıklı karar olduğuna kanaat getirerek Mithat hocamızla irtibata geçtik. Mithat hoca da bizimle aynı düşüncedeydi.

Yaşı ilerledikçe taşların bebeğimize daha fazla sıkıntı verebileceğini ve ve karaciğere dahi zarar verebilecek sağlık problemlerine neden olabileceğini öngördük. Operasyon başarılı bir şekilde yapıldı. Şimdi hastaneden taburcu oluyoruz ve çok mutluyuz.” dedi.

1 Yaşındaki Bebeğe Kapalı Ameliyat Çok Hassastır

Operasyonun çok başarılı bir şekilde yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Günaydın, “Bebeğimizin safra kesesinde daha önce çamurlanma olduğuna dair tanı kondu. Bebeğimize verilen ilaçlar çamurlanmayı gidermediğinden bu çamurlanma taşa dönüştü. Bebeğimizin ultrasonunda 5 milimetre boyutunda 5 adet taşa rastladık. Geceleri sancıları olduğundan uykusu bölünüyor ve kusuyordu. Bebeğimizin tedavisi için daha önce ailenin gittiği sağlık kuruluşlarında ameliyat tavsiye edilse de yapılmamış. Bebeğimizin ailesi bizimle irtibata geçti. Bebeğimize yaptığımız kontrollerde 5 adet taşın alınmasına karar verdik. 1 yaşındaki bebek için son derece hassas olsa da kapalı operasyonla taşların alınmasını kararlaştırdık. Operasyon başarılı bir şekilde gerçekleştirilerek bebeğimiz sağlığına yeniden kavuşturuldu.” ifadelerine yer verdi.

Son 9 Yılda 61 Bebekte Görüldü

Bebeklerin safra kesesinde taş oluşumunun yetişkinlerle kıyaslandığı zaman çok nadir rastlanan bir vaka olduğuna değinen Doç. Dr. Mithat Günaydın, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesindeki Tıp Fakültesi’nde görev yapan meslektaşlarımla birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışma sonucunda Samsun’da bu tür vakalara son 9 yıl içerisinde 61 bebekte rastlandığını belirledik. Bebeklerin safra kesesinde taş oluşumunun altında yatan nedenlerin yüzde 20’sini kan hastalıkları oluşturmaktadır.

Yüzde 80’inin ise neden kaynaklandığı bilinmiyor. Yüzde 80’lik kesim üzerinde son senelerde gerçekleştirilen araştırmalarda uzun süreli yoğun bakım tedavisinin, obezitenin, uzun süreli antibiyotik kullanımının, fast food tarzı beslenmenin safra kesesinde taş oluşumunda etkili olduğu görülüyor.

Bebeğimizin safra kesesindeki taş oluşumunun nedenini bilmiyoruz. Safra kesesinde neden taş oluştuğuna dair çok yönlü bir araştırma yapılsa da herhangi bir neden tespit edilemedi. Ancak yetişkinlere göre çok nadir rastlansa da bebeğin safra kesesinde bulunan taşlar sağlığı için risk oluşturmaktadır. Çocuklarda safra kesesinde taş oluşumuna nadir rastlandığı literatürde de yer almaktadır.” şeklinde konuştu.